عوارض واکسن آسترازنکا از دوز اول تا دوم و روش مقابله + نکات مهم و هشدارها

0

عوارض واکسن آسترازنکا از علائم هشدار تا عوارض جانبی از دوز اول تا دوز دوم و روش مقابله + عکس و اینفوگرافیک عوارض واکسن استرازنکا را در ادامه بخوانید

عوارض واکسن آسترازنکا از دوز اول تا دوم و روش درمان + نکات مهم و هشدارها

عوارض واکسن آسترازنکا

مجله حرف تازه – واکسن آستـرازنکا همانند همه واکسن های تایید شده کووید ۱۹ عوارض جانبی و گاهی نادر هـمراه است. نتایج بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهد که برخی افراد پس از دریافت واکسن آسترازنکا عوارض جانبی خاصی را تجربه می‌کنند که شدت آن از فردی به فرد دیگر متغیر است.

با وجود اینکه عوارض جانبی خاص مانند لخته شدن خون، تشنج، سردردهای شدید و واکنش‌های آلرژیک ، درد یا ناراحتی در بازوی محل تزریق، سردرد و احساس خستگی یا تب می‌تواند جز علائم هشدار دهنده در نظر گرفته شود، اما عوارض جانبی ذکر شده مشکل خاصی ایجاد نخواهند کرد و پس از گذشت چند روز بهبود پیدا می‌کنند.

البته این علائم و عوارض متغییر است و همه افراد بعد از دریافت واکسن کرونا چه سینوفارم و چه آسترازنکا و … عوارض جانبی ندارند. نتایج تحقیقات نشان داده است که عوارض جانبی دوز دوم نسبت به دوز اول کمتر رایج است و معمولا طی چند روز از بین می‌رود و عوارض جانبی جدی بسیار نادر است.

آیا تزریق واکسن آسترازنکا برای افراد زیر ۵۰ سال ممنوع است؟

نهاد NHS می‌گوید:
۱) برای ۴۰ سال و بالاتر حتی با بیماری زمینه ای هر واکسنی به علاوه آسترازنکا می‌شود زد.
۲) برای ۳۰ تا ۳۹ سال ترجیحاً یک واکسن غیر از آسترازنکا به شرطی که موجود باشد و نزدن آسترازنکا باعث تأخیر نشود می‌توان تزریق کرد، البته در این گروه برای سن نزدیک‌تر به ۳۹، مردان، افراد چاق، بیماران زمینه ای و فقرا و تغذیه ضعیف که خطر کووید برایشان بسیار بیشتر است بهتر است آسترازنکا را زودتر تجویز کرد تا اینکه برای واکسن دیگر صبر کنند.

۳) برای سن ۱۸ تا ۲۹ سال کمیته مشترک واکسن و ایمنی انگلستان یا همان JCVI می‌گوید بهتر است واکسنی بجز آسترازنکا تزریق شود البته به درخواست خود افراد و با آگاهی از فواید و خطرات کماکان می‌توانند آسترازنکا دریافت کنند.
۴) کسانی هم که دوز اول آسترازنکا را بدون مشکل جدی و خطرناک دریافت کردند می‌توانند با خیال راحت تری دوز دوم آسترازنکای خود را بگیرند که بخصوص شامل ۱۸ تا ۳۹ ساله‌ها، کادر درمان، مددکاران و افراد خانواده این گروه‌ها می‌شود.
۵) تنها ممنوعیت قطعی دریافت دور دوم آسترازنکا کسانی هستند که در دوز اول دچار لخته جدی وریدی یا شریانی همراه با سقوط پلاکت شدند.

عوارض واکسن آسترازنکا از دوز اول تا دوم و روش مقابله + نکات مهم و هشدارها

آیا زنان شیرده و باردار هم می‌توانند واکسن بزنند؟

تزریق واکسن آسترازنکا در مادران شیرده مشکلی ایجاد نمی‌کند اما زنان باردار بهتر است قبل از دریافت واکسن با پرشک خود مشورت کنند.

در کشوری مانند استرالیا اعلام می‌شود در صورتی که شخص باردار جزء گروه‌های پرخطر است یعنی دارای بیماری زمینه‌ای است یا در محیطی که احتمال ابتلا به ویروس در آن زیاد است، حتما واکسن کرونا دریافت کنند.

 

آیا دوز دوم همان خطرات دوز اول را دارد؟

ممکن است بعد از دوز اول یا دوم عوارض جانبی نسبتا جزئی (لرز، سردرد، خستگی و درد در بازو) مشاهده کنید. اینکه آیا عوارض جانبی در دوز اول یا دوم بیشتر مشهود باشد، بین افراد مختلف و انواع واکسن‌ها متفاوت است. از میان میلیون‌ها فرد واکسینه‌شده، تعداد بسیار کمی از افراد پس از اولین دوز واکسن آسترازنکا، نوع خاصی از لخته خون در مغز همراه با سطح پایین پلاکت خون گزارش کردند.

لخته شدن خون بعد از دوز دوم واکسن آسترازنکا

در حال حاضر، میلیون‌ها نفر دوز دوم واکسن آسترازنکا را دریافت کرده‌اند و تا به امروز، تعداد بسیار کمی از افراد واکنش بسیار نادر نوع خاصی از لخته خون در مغز را گزارش کردند (همراه با تعداد پلاکت پایین) البته بعد از دوز دوم در دو واکسن دیگر موجود در انگلستان، فایزر و مدرنا نیز تعداد بسیار کمی گزارش از این نوع خاص لخته شدن خون وجود دارد.

اگر به تازگی جراحی کنیم، آیا باید دوز دوم دریافت کنیم؟

ممکن است از شما خواسته شود که چند روز (حداکثر یک هفته) پس از انجام عمل جراحی برای واکسیناسیون منتظر بمانید. علت این است که هر واکنشی که نسبت به عمل داشته باشید از واکنش واکسیناسیون جدا شود.

آیا باید دوز دوم را در همان بازو دریافت کنیم؟

خیر، می‌توانید انتخاب کنید که دوز دوم در کدام بازو تزریق شود.

 

همچنین بخوانید: آدرس سامانه ثبت درخواست کارت هوشمند واکسن کرونا + راهنمای ثبت نام و لینک ورود

 

آیا می توانیم واکسن دیگری به جای آسترازنکا انتخاب کنیم؟

اگر واکسن آکسفورد/آسترازنکا را برای اولین دوز خود استفاده کرده‌اید، باید برای دوز دوم خود نیز واکسن مشابه دریافت کنید. به ندرت، ممکن است کسی نسبت به اولین دوز واکسن واکنش جدی نشان داده باشد و بسیار نادر است اما اگر در مورد شما صدق می‌کند، با یک متخصص مراقبت‌های بهداشتی در مورد اینکه آیا دوز دوم شما باید یک واکسن متفاوت باشد صحبت کنید.

علائم لخته شدن خون چیست و چه زمانی باید به دنبال کمک باشیم؟

در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر پس از چند روز و تا چهار هفته پس از تزریق واکسن به پزشک مراجعه کنید:

• سردرد شدید که حتی پس از مصرف مسکن‌ها نیز بهبود نمی‌یابد

• سردردی که هنگام خم شدن یا دراز کشیدن بدتر می‌شود

• سردردی که طبیعی نیست و همراه با تاری دید، تهوع، استفراغ، مشکل در گفتار، ضعف، خواب‌آلودگی یا تشنج باشد

• جوش روی پوست شما که شبیه کبودی‌های کوچک یا خون در زیر پوست باشد

• درد قفسه سینه، تنگی نفس، تورم پا یا درد معده

فاصله بین دو دوز واکسن آسترازنکا چقدر است؟

دوز دوم واکسن آسترازنکا معمولا ۱۲ هفته (۳ ماه) بعد از دوز اول دریافت می‌شود و حداقل زمان بین تزریق دو دوز نیز می‌تواند ۴ هفته باشد.

اما دانشمندان آکسفورد در تحقیقی دریافته‌اند که اگر این فاصله افزایش یابد، میزان اثربخشی حتی بیشتر نیز می‌شود. به طوری که فاصله بین تزریق دو دوز واکسن آسترازنکا اگر به ۴۵ هفته نیز برسد مشکلی در میزان مصونیت بدن ایجاد نمی کند و حتی سطح ایمنی بدن را بالاتر هم می برد.

منابع: ایمنا و ایرنا و بهداشت نیوز و بورسان

نظرات