نحوه فعالسازی رمز دوم یکبار مصرف کارت های بانکی

0

بر اساس اعلام بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، رمز دوم یکبار مصرف با تاکید پلیس فتا در راستای افزایش امنیت تراکنش‌های بانکی و کاهش کلاهبرداری‌های آنلاین از جمله فیشینگ از ابتدای دی ماه اجرایی خواهد شد و رمزهای دوم ایستا (ثابت) در این زمان غیر فعال می‌شوند.

رمز دوم یکبار مصرف

معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی در همین خصوص نیز در گفتگویی با ایبِنا اعلام کرد که رمز دوم پویا به صورت اجباری برای تمامی تراکنش‌های بدون حضور کارت حتی خرید شارژ و پرداخت قبوض با هر مبلغی از ابتدای دی ماه اجرایی خواهد شد که همین موضوع باعث می‌شود تا تمامی مشتریان سیستم بانکی به منظور استفاده از خدمات تراکنش‌های بدون حضور کارت از جمله کارت یا خرید در درگاه‌های اینترنتی رمز دوم یکبار مصرف را فعال کنند اما یکی از مهم ترین سوالات شهروندان نحوه فعال سازی رمز دوم یکبار مصرف (OTP) است.
ایجاد زیرساخت رمز دوم یکبار مصرف برای افزایش امنیت تراکنش‌های بدون حضور کارت، اقدامی از سوی شبکه بانکی است که با تاکید بانک مرکزی و پلیس فتا در طول یک سال اخیر پیگیری شده و هم اکنون تمامی بانک‌ها و موسسات مالی و اعتباری کشور قابلیت ارائه رمز دوم پویا به صورت اپلیکیشن و پیامک را دارند.
سرویس رمز دوم یکبار مصرف کاملا رایگان است و هیچ هزینه‌ای برای مشتریان به دنبال ندارد اما باید توجه داشته باشید که دریافت رمز دوم یکبار مصرف به صورت همزمان از طریق اپلیکیشن و پیامک میسر نیست و اگر رمز دوم پویا را از طریق اپلیکیشن فعال کرده باشید، با فعالسازی سرویس پیامکی رمز دوم یکبار مصرف دیگر اپلیکیشن غیر فعال خواهد شد.

نحوه فعالسازی رمز دوم یکبار مصرف

– به منظور دریافت رمز دوم یکبار مصرف از طریق اپلیکیشن ابتدا باید به سایت بانک عامل خود مراجعه کنید و نرم افزار رمزساز را دریافت و نصب کنید (این مرحله برای فعال سازی ارسال رمز دوم یکبار مصرف به صورت پیامکی مورد نیاز نیست)
– برای دریافت کد فعالسازی سرویس اپلیکیشن و پیامکی رمز دوم پویا به یکی از خودپردازها یا پایانه‌های بانکی غیر نقد بانک عامل خود مراجعه کنید و در منوی رمز کارت، رمز دوم یکبار مصرف یا پویا را انتخاب کنید تا این خدمت برای شما فعال و رمزی به تلفن همراه شما ارسال شود.
– در این مرحله مشتریانی که قصد فعال سازی این خدمت با نرم افزار را دارند نیاز است تا کد تاییده فعال سازی پیامک شده از سوی بانک عامل را در اپلیکیشن وارد کنید تا اپلیکیشن فعال شود و بتوانید هر ۶۰ تا ۹۰ ثانیه یک رمز دوم یکبار مصرف بسازید.
– مشتریانی که قصد دریافت سرویس رمز دوم پویا پیامکی را دارند در این مرحله باید چهار رقم شماره آخر کارت را به سر شماره‌ای که از سوی بانک به شخص پیامک می‌شود در پیامکی جداگانه ارسال کنند تا این سرویس برای آنها فعال و بتوانند برای تراکنش‌های خود از رمزهای OTP استفاده کنند.
لازم به ذکر است که پیامک فعال سازی رمز دوم پویا یا رمز دوم پویا از طریق پیامک از سوی بانک به شماره تلفن همراه اعلام شده توسط مشتری در شعبه ارسال خواهد شد؛ بر همین اساس در صورتی که قصد دارید تا رمز دوم یکبار مصرف را در شماره موبایل دیگری دریافت کنید، باید بعد از فعال سازی به شعبه مراجعه و درخواست خود را اعلام کنید تا رمز دوم پویا به سیم کارت دیگر شما ارسال شود.

اشتباهات رایج درباره رمـز دوم یکبار مصرف

۱- لازم نیست هر بار به بانک بروید

یکی از عجیب‌ترین سوتفاهم‌ها و اشتباهات درباره رمـز دوم یکبار مصرف این است که برای هر بار خرید کردن و تراکنش آنلاین باید به بانک برویم و رمـز دوم جدید بگیریم. درحالی که اگر اینطور باشد دیگر خرید اینترنتی و غیرحضوری معنا نخواهد داشت. داستان از این قرار است که بانک‌ها خودشان رمـز دوم یکبار مصرف را در هر خرید اینترنتی برای شما ارسال خواهند کرد. روش‌ها متفاوت است، بعضی سراغ سامانه پیامکی رفته‌اند، بعضی رمـز دوم یکبار مصرف را در اپلیکیشن موبایل بانک یا رمزساز ارائه می‌کنند و بعضی دیگر رمـز دوم یکبار مصرف را از طریق کد USSD در اختیار مشتریانشان قرار می‌دهند. در هر صورت نیازی به مراجعه به بانک برای دریافت رمـز دوم یکبار مصرف نخواهید داشت. صرفا چند بانک آن هم تنها برای فعالسازی خدمات رمـز دوم یکبار مصرف از مشتریانشان خواسته‌اند مراجعه حضوری به شعبه بانک داشته باشند.
۲- مشکلی برای کار با عابربانک نخواهید داشت
یکی دیگر از سوءتفاهم‌ها درباره رمـز دوم یکبار مصرف، مشکلات احتمالی در استفاده از خدمات عابربانک یا همان دستگاه‌های خودپرداز ATM است. یکی از مشتریان بانک‌ها نوشته «ظرف مدت یک هفته از فعالسازی رمز پویا، دو بار کارت بانکی مربوطه با ضبط از سوی دستگاه خودپرداز به دلیل ثبت رمز اشتباه مواجه شده که همین امر سبب شده تا مشکلاتی را برای من بوجود آورد. پس دوباره به بانک مراجعه کرده و رمز یکبار مصرف را غیرفعال کرده‌ام.»

باید توجه داشته باشید که برای استفاده از خدمات دستگاه‌های خودپرداز، از رمـز اصلی چهار رقمی کارت باید استفاده کنید و رمـز دوم یکبار مصرف صرفا برای تراکنش‌های اینترنتی است. با این تفسیر با همان رمز ایستا چهار رقمی می‌توان از عابربانک پول برداشت یا جابه‌جا کرد و نیازی به استفاده از رمـز دوم یکبار مصرف نیست.
۳- رمز دوم یکبار مصرف ربطی به تراکنش‌های کارتخوان ندارد
این یک داستان خیالی است! به فروشگاه رفته‌اید و صف طولانی جلوی صندوق تشکیل شده. نوبت به شما رسیده و متصدی از شما رمز کارتتان را می‌خواهد. حالا شما باید رمـز یکبار مصرف از بانک بگیرید و منتظر پاسخ بمانید تا بتوانید خودتان را از شر صف طولانی خلاص کنید. اصلا اینطور نیست! استفاده از دستگاه‌های کارتخوان در فروشگاه‌ها نیازی به رمـز یکبار مصرف ندارد و همان رمز اصلی چهار رقمی که در حال حاضر از آن استفاده می‌کنید، برای خرید از دستگاه‌های کارتخوان کافی است. باید مجددا تاکید کنیم که رمـز دوم یکبار مصرف صرفا برای تراکنش‌های اینترنتی است و تراکنش‌های حضوری مثل خرید از فروشگاه‌ها نیازی به دریافت رمـز دوم یکبار مصرف ندارد.
۴- لازم نیست هزینه اضافه پرداخت کنید
بانک مرکزی بار‌ها در اطلاعیه‌های خود تاکید کرده استفاده از رمـز دوم یکبار مصرف هیچ‌هزینه‌ای برای مشتریان نخواهد داشت. بعضا خبرهایی درباره کارمزد ۳۳ هزار تومانی فعالسازی رمـز دوم یکبار مصرف مطرح شده بود که بانک مرکزی مانع آن شده و بانک‌ها را مجبور کرده است که بدون دریافت هزینه اضافه، خدمات رمـز دوم یکبار مصرف را برای مشتریانشان فعال کنند و کارمزدی برای ارائه رمـز دوم یکبار مصرف برای تراکنش‌های اینترنتی دریافت نکنند.

نظرات