روش خواندن درست و کامل نماز آیات، روش های خواندن و احکام مهم مربوط به نماز آیات

0

روش خواندن نماز آیات : نماز آیات، یکی از نماز‌های واجب بشمار میرود که هنگام رخ دادن پدیده‌هایی مانند: خسوف(ماه گرفتگی)، کسوف (خورشید گرفتگی)، زلزله، باد‌های سیاه و غیرعادی، فرورفتن زمین، رعد و برق و حوادث طبیعی که موجب ترس بیشتر مردم شود، واجب می‌شود.همراه ما باشید.

روش خواندن نماز آیات

کیفیت خواندن نماز آیات بر دو روش صحیح و قابل خواندن است که به آن اشاره میکنیم :

روش اول

ابتدا ایستاده و نیت به خواندن نماز آیات قربه الی الله کنید، بعد از نیت، تکبیر گفته و یک حمد و سوره(مانند توحید) بخوانید. سپس به رکوع رفته و ایستاده و دوباره یک حمد و یک سوره تمام بخوانید و مجددا به رکوع بروید و تا پنج بار این روال را تکرار کنید. پس از بلند شدن از رکوع پنجم، به سجده رفته، دو سجده کنید و برخیزید و رکعت دوم را نیز همانند رکعت اول با پنج رکوع به جا آورید، سپس به دوسجده رفته ، تشهد خوانده و سلام‏ نماز را دهید.
روش دوم

در روش دوم میتوانید بعد از نیت اقامه نماز آیات و تکبیر و خواندن حمد، آیه‌های یک سوره را پنج قسمت کنید، یک قسمت از آن را بخوانید و به رکوع بروید، بعد ایستاده و قسمت دوم از همان سوره را بخوانید و به رکوع بروید و همین‌طور تا پیش از رکوع پنجم، سوره را تمام کنید. سپس به رکوع رفته قیام کرده و به سجده بروید و رکعت دوم را نیز به همین صورت تکرار کنید و پس از دو سجده تشهد و سلام را به جای آورید. جهت تقسیم یک سوره به پنج قسمت ، برای نمونه سوره توحید را مثال میزنیم: قبل از رکوع اوّل: «بِسْمِ‌ اللَّهِ الرَّحْمنِ‌ الرَّحِیمِ» سپس رکوع و ایستاده: «قُلْ هُوَ اللَّهُ احَدٌ» را گفته، باز به رکوع رفته و بایستید و بگویید: «اللَّهُ الصَّمَدُ»، باز به رکوع بروید و بعد از ایستادن بگویید: «لَمْ ‏یَلِدْ وَ لَمْ‏ یُولَدْ» سپس دوباره به رکوع بروید و بایستید و بگویید: «وَ لَمْ ‏یَکُنْ لَهُ کُفُوَاً احَدٌ»، و رکوع پنجم را رفته و قیام کرده و دو سجده را به جای آورید و رکعت دوم را نیز همانند رکعت اوّل بخوانید و در آخر تشهد خوانده و سلام نماز را بگویید.

وقت خواندن و قضای آن

نماز آیات در هنگام کسوف یا خسوف از زمان آغاز گرفتگی قرص(ماه یا خورشید) تا زمان آغاز بازشدن گرفتگی آن را به نیت ادای نماز آیات باید خواند و اگر پس از خورشید گرفتگی یا ماه گرفتگی بخوانیم باید به نیت قضای نماز آیات به جا بیاوریم. البته مانند نماز های یومیه، فضیلت و ثواب آن در اول وقت(هنگام آغاز خسوف یا کسوف) بسیار بیشتر است. (البته نظر مراجع در مورد زمان ادا و قضا متفاوت است (بهتر است یا هنگام آغاز گرفتگی نماز خود را شروع کنید و یا به رساله مرجع تقلید خود مراجعه نمایید.)سایر حوادث که موجب واجب شدن نماز آیات میشود مانند زلزله و … هر زمانی خوانده شود به نیت اداء بوده و قضا ندارد. همچنان بهتر است از در اولین وقت ممکن خوانده شود.

روش های خواندن نماز آیات

احکام  نماز آیات

  • در صورتی که دو یا چند حادثه از حوادث مذکور بصورت همزمان رخ دهد برای هریک بصورت جداگانه نماز آیات واجب میشود.
  • از زمانی که خورشید یا ماه شروع به گرفتن می‌کند، انسان باید نماز آیات خود را بخواند و بنا بر احتیاط واجب باید آنقدر به تأخیر نیاندازد که گرفتگی، شروع به باز شدن کند.
  • اگر در نماز ایات شک کنید که چند رکعت خوانده‌اید و فکر شما به جایی نرسد، نماز باطل است.
  • اگر تعداد رکوع نماز آیات در هر رکعت شک کنید، بنا را به تعداد کمتر رکوع گذاشته و ادامه دهید و اگر این شک پس از محل( مثلا در سجده، تشهد یا سلام) رخ داد به آن اعتنایی نکنید.( بنابر نظریت اکثر مراجع، بهتر است به نظر مرجع تقلید خود مراجعه داشته باشید)
  • اعمالی که در نماز‌های یومیه واجب و مستحب است، در نماز آیات نیز واجب و مستحب میباشد و هر چیزی که موجب باطل شدن نماز‌های یومیه میگردد، نماز آیات را نیز باطل میکند.
  • اثبات خورشید گرفتگی، ماه گرفتگی یا زلزله، با حس و مشاهده خود شخص، شهادت دو نفر عادل و یا با وسائل و متخصصین انجام میگردد و نماز آیات باید خوانده شود. البته با توجه به پیشرفت تکنولوژی و … شنیدن در اخبار ، زیرنویس، رادیو و … نیز باعث واجب شدن نماز آیات میگردد.
  • نماز آیات تنها بر اهالی آن منطقه که حادثه در آن رخ داده واجب می‌شود.
  • با تکرار حوادث واجب کننده نماز آیات، بایستی نماز آیات نیز تکرار شود.
  • هنگام رخ دادن حادثه اگر خانمی در حال حیض یا نفاس باشد، نماز آیات بر آن واجب نیست و قضا ندارد.( نظر مراجع نسبت به قضای آن متفاوت است)

احکام نماز آیات

همراه ما باشید

نظرات