جایزه ادبی استرالیا برای رمان بهروز بوچانی

0

بیوگرافی بهروز بوچانی

بهروز بوچانی متولد سال ۱۳۶۱، در شهر ایلام می باشد. شغل و حرفه ی وی روزنامه‌نگاری و نویسندگی بوده و اصالتا کرد می باشد.
شرح حال او با عنوان هیچ دوستی جز کوهستان که در اردوگاه پناهندگان مانوس نوشته شده، برنده گران‌ترین جایزه ادبی استرالیا، جایزه‌های ویکتوریا برای ادبیات و ویکتوریا برای آثار غیرداستانی ۲۰۱۹ مجموعاً به ارزش ۱۲۵،۰۰۰ دلار استرالیا شد.

بهروز بوچانی
او برای شرکت در مراسم جایزه اجازه نیافت از اردوگاه مانوس خارج شود. او از سال ۲۰۱۳ در مانوس گرفتار بوده‌است.

سال ٩٦ نیز، این فیلمساز کُرد در مستندی به نام “چوکا” زندگی و وضعیت پناهندگان در کمپ‌های “مانوس و نارو” را به تولید نمود.

مستندی که با موبایل فیلمبرداری شده بود و در فستیوال لندن به سه زبان کوردی، فارسی و انگلیسی اکران شد.

این پناهجوی کرد حدود شش سال است به سبب تلاش برای ورود غیرقانونی به خاک استرالیا در جزیره مأنوس در کشور گینه نو تحت بازداشت قرار دارد و حالا برای نوشتن کتاب «هیچ دوستی به جز کوهستان‌ها» گران‌ترین جایزه ادبی استرالیا را از آن خود کرد.

بهروز بوچانی

وی که نتوانست در مراسم اعطای جوایز ادبی ویکتوریا شرکت‌کند به عنوان برنده جایزه ۲۵ هزار دلاری اثر غیرداستاتی و جایزه ۱۰۰ هزار دلاری ادبی ویکتوریا معرفی شده است. بوچانی این جایزه را از کشوری دریافت می‌کند که اجازه ورود به خاک آن به وی داده نشده و حتی او را زندانی کرده است.

وی در گفتگویی با گاردین گفت احساس متناقضی دارم و مطمئناً برای برنده شدن جایزه این کتاب را ننوشتم. هدف اصلی من این بوده که مردم در استرالیا و سراسر جهان عمیقاً درک کنند که چگونه این سیستم افراد بی‌گناه را به صورتی نظام‌مند در جزایر مأنوس و نارو برای مدت شش سال شکنجه می‌کند. کسب چنین جایزه‌ای برای پناهنده‌ای محبوس مایه شرم دولت استرالیاست. امیدوارم این جایزه توجهات بیشتری را به شرایط ما جلب کند و تغییر ایجاد کند و این سیاست وحشیانه را پایان دهد.

بهروز بوچانی

بوچانی کتاب «هیچ دوستی به جز کوهستان‌ها» را از طریق ارسال پیام‌های کوتاه نوشته و در آن به شرح سفرش از اندونزی به استرالیا و متعاقب آن زندانی‌شدنش پرداخته است.‌

بر اساس قوانین مهاجرتی سختگیرانه استرالیا، کسانی که قصد ورود غیرقانونی با قایق به خاک این کشور داشته باشند در مراکزی خارج از این کشور نگهداری می‌شوند.

امید توفیقانی که به همراه مونس منصوبی کتاب «هیچ دوستی به جز کوهستان‌ها» را از فارسی به انگلیسی ترجمه کرده است به نمایندگی از نویسنده، جایزه ادبی ویکتوریا را دریافت کرد.

او می‌گوید “واتس‌اپ مثل دفتر کارم است”.

“روی کاغذ ننوشتم چون در آن مقطع نگهبان‌ها هر هفته یا ماه به اتاق‌ها حمله می‌کردند و وسایلمان را می‌گشتند. نگران بودم که نوشته‌هایم از دست برود، برای همین در واتس‌اپ می‌نوشتم.”

بهروز بوچانی

هیات داوران در توصیف رمان بهروز بوچانی گفته است که او اشکال روایی مختلف را به کار برده و سنت‌های مختلف ادبی سراسر جهان را در هم آمیخته و به ویژه در سنت‌های ادبی کردی ریشه دارد.

بهروز بوچانی

بخشی از رمان بهروز بوچانی ‘هیچ دوستی جز کوهستان ‘

روزهای بی هدف/

پوچ و سردرگم/

اذهانی گرفتار موج‌های اقیانوس/

در جستجوی آرامش ذهن بر دشت‌های نو/

اما دشت زندان چون راهرویی است تا باشگاه مشت‌زنی/

و بوی عرق گرم که دارد همه را هرکجا دیوانه می‌کند.

 

منابع : ایسنا ، ویکی پدیا

نظرات