فیستول چیست؟ آیا فقط با جراحی درمان می شود؟

1

فیستول یک نوع بیماری عفونی می باشد که شبیه یک تونل غیر طبیعی از انتهای روده تا پوست اطراف مقعد ادامه دارد. این بیماری نشیمنگاهی بسیار رنج آور و دردناک است که به دلیل عفونت یا آبسه ایجاد می شود. به طور کلی فیستول میتواند منجر به اتصال دو قسمت از بدن شود که در نتیجه با ترشح، خونریزی و سوزش همراه است. لازم به ذکر است درمان فیستول با روش های خانگی و دارویی امکان پذیر نمی باشد و تنها علائم شما را کاهش می دهد.

بیماری فیستول

عمل جراحی یکی از بهترین روشهای درمان قطعی بیماری فیستول می باشد که در حال حاضر بهترین روش، جراحی با لیزر می باشد چرا که هیچ عوارضی را به همراه ندارد. در صورتیکه به این بیماری مبتلا شده اید باید به پزشک مراجعه کنید تا بهترین روش عمل جراحی را برای شما برگزیند.

متدهای گوناگونی برای درمان فیستول بصورت سرپایی یا با روش های جراحی وجود دارد. در ادامه به بررسی کامل بهترین روش های عمل جراحی فیستول مقعدی، مزایا و معایب عمل جراحی، نکات مهم بعد از عمل، هزینه عمل جراحی و… می پردازیم:

عمل سرپایی فیستول با لیزر

در حال حاضر جراحی با لیزر بهترین و سریعترین روش درمان فیستول می باشد که جایگزین عمل های جراحی طاقت فرسا شده است. این روش در کمترین زمان ممکن و بدون درد، بیهوشی و خونریزی انجام می شود و همچنین جراحی با لیزر هیچ عوارضی به همراه ندارد.

لازم به ذکر است اکثر فیستول های مقعدی و بیماریهای نشیمنگاهی با روش جراحی با لیزر درمان شده است. برخی از فیستول ها پیچیده می باشد و ممکن است از این روش نتوان استفاده کرد، البته این موضوع با مراجعه به پزشک و معاینه مشخص میگردد.

فلپ آدوانسمنت

روش دیگر درمان این بیماری فلپ آدوانسمنت می باشد. جالب است بدانید در این نوع جراحی، برای درمان و ترمیم فیستول از بافت های بدن مانند روده و پوست اطراف ناحیه مقعد استفاده می کنند. طبق آمار بدست آمده تقریبا ۵۰ درصد بیماریهای فیستول با روش فلپ پیشرفته جوابگو و موثر بوده است.

لازم به ذکر است پزشک برای فیستول پیچیده و خطرناک یا در صورتیکه روش فیستولوتومی خطر زیادی داشته باشد، این روش را برای شما در نظر می گیرد.

جراحی فیستول

روش ستن

ستن یک رشته سیلیکونی نازک یا نخ جراحی می باشد که به تخلیه عفونت و بسته نشدن مسیر عفونی کمک می کند. در روش جراحی با استن باید به مدت ۶ الی ۱۲ هفته نخ بخیه و لوله تخلیه در کانال غیر طبیعی فیستول قرار گیرد تا عفونت و چرک تخلیه گردد.

لازم به ذکر است پزشک برای فیستول های پیچیده که بخشی از اسفنکتر را درگیر نموده و منجر به بی اختیاری می شود، از روش ستن استفاده می کنند. جالب است بدانید در این روش نیازی به برش اسفنکتر نمی باشد.

درمان فیستول

فیستولوتومی

یکی از رایج ترین و موثرترین روشهای عمل جراحی فیستول مقعدی، فیستولوتومی میباشد که نزدیک به ۹۵% جراحی ها با این روش انجام میگیرد. در این روش فیستول(کانال یا تونل غیر طبیعی) و پوست اطراف مقعد باز و برش داده می شود تا فیستول از داخل به سمت خارج ترمیم شود.

بهتر است بدانید در روش فیستولوتومی از بخیه استفاده نمی شود و زخم به مرور زمان بهبود می یابد. بعد از عمل جراحی با روش فیستولوتومی ۱ الی ۲ ماه زمان میبرد تا زخم شما ترمیم و درمان شود. این روش ممکن است به عضله اسفنکتر آسیب برساند و به همین دلیل پزشک موظف است بسیار در این زمینه دقت کند.

پلاگین بیولوژیکی

پلاگین بیولوژیکی یا پلاگین بیوپروتز یک روش دیگر عمل جراحی فیستول است که به صورت یک نوع بافت مخروطی شکل می باشد که از روده گرفته شده است. کانال فیستول را بخیه می زنند تا دهانه و مسیر فیستول بسته شود سپس با مرور زمان بافت جدیدی در اطراف ناحیه مقعد رشد می کند.

طبق آخرین تحقیقات و آمار بدست آمده، تقریبا ۸۰ درصد عمل جراحی با روش پلاگین بیولوژیکی موفق و تاثیرگذار بوده است. البته لازم به ذکر است این روش درمان ممکن است با عوارضی همچون آبسه، درد و … به همراه باشد.

جراحی با کوتر

جراحی با تیغ کوتر برای افرادی مورد استفاده می باشد که شرایط جراحی با لیزر را ندارند. پزشک در اکثر مواقع درون کانال فیستول یک درن می گذارد که تا بعد از عمل جراحی عملیات درناژ ادامه داشته باشد. تراشیدن فیستول با تیغ با درد و خونریزی همراه است به همین دلیل پزشک کوتر را برای سوزاندن سر عروق استفاده می کند.

خطرات و عوارض جراحی فیستول مقعدی

مانند هر نوع جراحی، درمان فیستول مقعدی با عمل جراحی هم با خطرات زیادی همراه است. لازم به ذکر است میزان خطر و عوارض جراحی به محل فیستول و روش عمل جراحی شما بستگی دارد. عوارض ذکر شده در زیر بعد از گذشت چند هفته و در صورت بهبودی از بین می روند. همانطور که در بالا ذکر کردیم بهترین روش درمان فیستول، لیزر می باشد که بدون درد و خونریزی بوده است. خطرات و عوارض شایع جراحی فیستول:

  • عفونت: ممکن است نیاز به یک دوره آنتی بیوتیک داشته باشد. موارد شدید عفونت ممکن است نیاز به درمان در بیمارستان داشته باشند.
  • عود فیستول: فیستول گاهی اوقات بعد از جراحی عود می‌کند
  • بی اختیاری روده: بروز بی اختیاری در دفه مدفوع و گاز یک خطر بالقوه در اکثر روش های جراحی فیستول مقعدی است که در صورت آسیب به عضلات اسفنکتر اتفاق می‌افتد.
  • خونریزی و ترشح: مشاهده ترشح و خونریزی تا چندروز بعد از عمل جراحی معمولا طبیعی است، اما اگر ادامه دار باشد یا تشدید شود، باید این مورد را با پزشک معالجتان درمیان بگذارید.
  • درد
  • تهوع
  • تب و ….

سطح خطر بستگی به مواردی مانند محل قرارگیری فیسـتول شما و روش خاصی دارد که انجام می دهید. بهتر است با جراح در مورد خطرات احتمالی عملی که به شما توصیه می کند، صحبت کنید.

مراقبت و نکات مهم بعد از عمل جراحی

شما بعد از عمل جراحی باید یکسری نکات را رعایت کنید تا پروسه بهبود و درمان فیسـتول تسریع یابد. مراقبت های بعد از عمل جراحی به شرح زیر است:

 

  • مصرف داروهای مسکن (در صورت نیاز)
  • مصرف آنتی بیوتیک(در صورت تجویز پزشک)
  • مصرف فیبر کافی
  • نوشیدن آب کافی در روز
  • استفاده از توالت فرنگی
  • بهداشت مقعد
  • عدم مصرف دخانیات
  • انجام فعالیت های ورزشی
  • عدم برقراری رابطه مقعدی
  • پرهیز از نشستن طولانی مدت
  • استفاده از بالشتک های دوناتی هنگام نشستن
  • عوض کردن پانسمان به صورت منظم و به موقع جهت جلوگیری از عفونت

هزینه عمل جراحی فیستول

هزینه عمل جراحی فیسـتول مقعدی یکی از مهمترین مسائل برای شما بیماران عزیز می باشد. لازم به ذکر است هزینه عمل جراحی با توجه به محل، نوع و شدت این بیماری متفاوت می باشد به همین دلیل نمیتوان هزینه دقیقی بابت عمل جراحی بیان کرد. با مراجعه به پزشک و تشخیص بیماری میتوانید از هزینه دقیق عمل جراحی فیسـتول مطلع شوید.

1 دیدگاه در “فیستول چیست؟ آیا فقط با جراحی درمان می شود؟

  1. شیوا گفت:

    دکتر برای من آنتی بیوتیک تجویز کردن یه مقدار بهتر شد اما باز هم عود کرد. یعنی فقط با جراحی درمان میشه

نظرات