علت درد شکم و نفخ و دل پیچه در بارداری و خطرات آن + روش درمان

0

دل پیچه در بارداری و درد شکم و انقباضات و گرفتگی های ناحیه شکم را گاهی هر خانمی در این دوران تجربه میکند و از شایع ترین دردهای دوران حاملگی برای زنان است.

علت درد شکم و نفخ و دل پیچه در بارداری و خطرات آن + روش درمان

دل پیچه در بارداری چیست؟

شاید این سوال برایتان پیش بیاید که دل پیچه در بارداری نشانه چیست و چه علتی دارد؟ آیا این درد شکم در دوران بارداری برای جنین خطرناک است؟

دل پیچه به نوعی درد شکمی گفته میشود که موقت و زودگذر است، اما با درد شدید و نفس گیری بروز میکند.

دلایل زیادی برای این عارضه ذکر شده که میتوان به مسمومیت و خوردن هله هوله و خوراکی های شکم پر کن و تغییر نوع مواد غذایی،  یبوست، ویروس یا حتی اسهال و …‌ اشاره کرد.

بر اساس گفته پزشکان متخصص اگر دل پیچه موقت باشد و با استراحت برطرف شود خطرناک نیست، اما اگر درد شکمی یا دل پیچه همراه با لکه بینی، خونریزی، تب، لرز، ترشحات واژن، ناراحتی هنگام ادرار کردن، تهوع و استفراغ باشد حتما باید به پزشک مراجعه کنید.

آیا درد شکم و دل پیچه در بارداری طبیعی است‌؟

متخصصان دردهای شکمی در بارداری را به دو دسته تقسیم می‌کنند.

دردهای معمولی که به دلیل روند بارداری اتفاق می‌افتد و دردهایی شدید که حتما باید آنها را جدی گرفت.از دردهای معمولی که بیشتر زنان باردار تجربه می‌کنند می‌توان به این موارد اشاره کرد:

بزرگ شدن رحم به دلیل حاملگی

در طول دوران حاملگی و با شروع بارداری و بعد از چند هفته،  رحم میشود و بزرگ‌تر شدن رحم باعث می‌شود به حفره شکمی فشار وارد شود .همین فشار باعث دل درد و تهوع می‌شود.

 دردهای شکمی بر اثر درد رباط های رحم

درد رباطهای گرد رحم معمولا در سه ماهه دوم بارداری احساس می‌شود. با بزرگ‌تر شدن رحم، رباط های گرد این ناحیه ، دو رباط که از جلوی رحم عبور کرده و به سمت کشاله ران می‌روند، کشیده می‌شوند. این درد در نواحی پایین شکم حس می‌شود و به کشاله های ران سرایت می‌کند.

یبوست باعث دل پیجه در بارداری

در دوران بارداری هورمون پروژسترون افزایش می‌یابد همین موضوع باعث کاهش حرکت کل لوله گوارشی و درنتیجه عبور کندتر غذا از آن می‌شود.

یبوست می تواند یکی از دلایل اصلی دردهای معمولی شکم باشد.

آیا درد شکم و نفخ و دل پیچه در بارداری طبیعی است

درد بر اثر انقباض ماهبچه های رحم

این عارضه انقباضات پراکنده‌ای هستند که معمولا از حدود هفته ۶ بارداری آغاز می شوند. اما بیشتر در سه ماهه دوم و سه ماهه سوم بارداری رخ می‌دهند که با نام انقباضات کاذب یا درد زایمان کاذب نیز شناخته می‌شود.

انقباضات براکستون‌ هیکس در حقیقت به شکل سفت شدن ماهیچه‌های رحم یه مدت یک تا دو دقیقه است و زن باردار حس می کند روندی برای آماده سازی رحم برای زایمان و به دنیا آوردن نوزاد باشد.

البته همه مادران باردار این انقباضات را احساس نمی‌کنند. این گرفتگی‌ها معمولاً بدون تداوم، نامنظم و به شکل احساسی ملایم از گرفتگی و انقباض است.

از دست دادن آب بدن می تواند باعث شروع انقباض های برکستون هیکس شود. اگر زمان انقباض ها به هم نزدیک بود و بعد از استراحت و نوشیدن آب از بین نرفتند و شک داشتید که آیا از نوع انقباض های واقعی هستند یا نه حتما با با پزشکتان تماس بگیرید.

دردهای شکمی خطرناک در بارداری

به غیر از دردهای معمولی و شایع و البته بی خطر شکم در دوران بارداری، بعضی از مشکلات می تواند دردسرساز و خطرناک شود که در زیر اشاره میکنیم:

 سقط جنین

با اینکه اولین نشانه سقط جنین خونریزی است، اما بعد از چند ساعت و تا چند روز درد های شدید شکمی تجربه می شود.

درد ممکن است بگیرد و ول کند و شبیه به درد های قاعدگی یا اغلب شدیدتر یا ریتمیک باشد. کمر درد و درد مبهم شکمی و یا احساس فشار در لگن هم از نشانه های سقط جنین است.

اگر با این نشانه ها مواجه شدید حتما به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.

بارداری خارج از رحم

بارداری خارج رحمی یعنی تخمک لقاح یافته جایی خارج از رحم لانه گزینی کند که این محل معمولاً یکی از لوله های رحمی (لوله های فالوپ) است.

بارداری خارج از رحم بیشتر در سه ماه اول یا قبل از آگاهی از بارداری رخ می دهد. بارداری خارج از رحم با

دردهای شکم ، لگن، لکه بینی یا خونریزی از واژن (می تواند قرمز یا قهوه ای، کم یا زیاد، و یا مستمر ،ضعف ، رنگی پریدگی و سستی همراه است. با مشاهده هر یک از این نشانه ها در سه ماهه اول بارداری حتما باید به پزشک مراجعه کنید.

مسمومیت بارداری

پره اکلامپسی یا مسمومیت بارداری به دلیل فشار خون بالا و دفع پروتئین رخ می‌دهد. پره اکلامپسی باعث بروز اسپاسم و تغییرات دیگر در عروق خونی می‌شود و قسمت های مختلفی از بدن از جمله کبد، کلیه، مغز و جفت را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

این عارضه بر اساس فشار خون بالا و وجود پروتئین در ادرار بعد از هفته ۲۰ بارداری شناخته می‌شود که ممکن است درد و حساسیت شدید در قسمت فوقانی شکم، سردرد شدید، اختلال دید مانند نظیر تاری دید یا دیدن نقاط شناور یا تهوع و استفراغ هم داشته باشد. در صورت بروز نشانه‌های مسمومیت بارداری حتما باید به پزشک مراجعه کنید. 

زایمان زودرس

درد های شکمی و بروز انقباضات زایمانی قبل از هفته ۳۷ بارداری که باعث باز شدن و اتساع گردن رحم شود، ممکن است شروع زایمان زودرس باشد.

درد شکمی، دردهای شبیه به دردهای قاعدگی یا بیش از ۴ انقباض در یک ساعت، افزایش فشار در ناحیه لگن،لکه بینی و خونریزی، افزایش ترشحات یا تغییر شکل آن به خصوص اگر آبکی، چسبناک، یا خونی باشد یا حتی اگر صورتی باشد و کمی به خون آغشته شده باشد همه اینها نشانه های زایمان زودرس است که خیلی سریع باید با پزشک متخصص زنان و زایمان تماس بگیرید.

عفونت ادراری باعث دل پیچه در بارداری

عفونت ادراری در بارداری طبیعی است. بارداری احتمال عفونت ادراری را افزایش می دهد و با علائمی مثل درد شکم، ناراحتی یا سوزش هنگام ادرار کردن، درد لگن، درد ناحیه تحتانی شکم، احساس نیاز مکرر به ادرار کردن و ادرار کدر یا بد بو شناخته می شود.

عفونت مجاری ادرار و مثانه در صورتی که درمان نشود، می تواند باعث عفونت کلیه و زایمان زودرس شود. تب بالا، درد در ناحیه کمر یا پهلو، درد شکم، تهوع، استفراغ و وجود خون در ادرار از علائم انتشار عفونت به کلیه هاست که به خدمات اورژانسی نیاز دارد.

پاره شدن جفت

پارگی جفت یعنی جدا شدن نسبی یا کامل جفت از رحم قبل از بدنیا آمدن کودک. پارگی جفت نشانه های متعددی دارد .

بعضی اوقات پارگی جفت می تواند باعث خونریزی ناگهانی و واضح شود ولی در بعضی موارد ممکن است در ابتدا خونریزی واضحی وجود نداشته باشد و یا در حد خونریزی خفیف یا لکه بینی باشد.

درد رحم، کمر درد یا انقباضات متعدد و یا رحم منقبض شده و در همان وضعیت بماند (شبیه گرفتگی یا انقباضی که برطرف نمی شود) و کم تحرکی جنین از نشانه های پاره شدن جفت است.

نظرات