آشنایی با خواص و مضرات طالبی و معرفی ویتامین ها و ارزش غذایی آن

0

آشنایی با خواص و مضرات طالبی و معرفی ویتامین ها و ارزش غذایی آن

طالبی ممکن است همانند دیگر میوه ها طرفدار نداشته باشد. طعم خوشمزه و ظاهر متفاوت و ترکیبات مغذی موجود در آن موجب جذب افراد به خوردن طالبی می شود البته اگر با این فواید آشنایی پیدا کنند. اگر تا به حال هنگام خرید از فروشگاه ها میلی به خرید طالبی نداشته اید از این به بعد با مطالعه این مقاله تمایل بیشتری از خود نشان خواهید داد.

طالبی

مواد مغذی موجود در طالبی:

اظافه کردن میوه ها به رژیم غذایی فواید بسیاری خواهد داشت. طالبی یک گزینه خوب برای این کار خواهد بود.

بتا کاروتن:

وقتی صحبت از بتا کاروتن به میان می آید، طالبی سر آمد مرکبات قرار خواهد گرفت. طبق دپارتمان کشاورزی ایالت متحده امریکا، طالبی بیش تر از نارنگی، گریپ فروت، پرتقال، هلو، انبه، شلیل، زرد آلو حاوی بتا کاروتن می باشد. یک تحقیق نشان داده است که میوه های نارنجی از جمله طالبی مقدار بتا کاروتن موجود در آن ها با بتا کاروتن موجود در هویج یکسان است.

بتا کاروتن یک نوع کارتینوئید می باشد. کارتینوئید ها پیگمان هایی هستند که به میوه ها و سبزیجات رنگ می بخشد. بتا کاروتن ها بعد از مصرف در بدن تبدیل به ویتامین A می شوند یا به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی به مبارزه با رایکال های آزاد که به بدن حمله می کنند عمل می کند. ویتامین A برای سلامت بینایی و سیستم ایمنی بدن و گلبول های قرمز نیز مفید است.

ویتامین C:

خوردن یک پیمانه طالبی خوردن شده بیش از ۱۰۰ درصد نیاز روزانه به ویتامین C را جبران می کند. ویتامین C به تولید کلاژن در استخوان ها، رگ های خونی، شریان ها و عضلات کمک می کند.

تحقیقات بیشتری برای اثبات تاثیر موثر ویتامین C بر بیمار هایی نظیر آسم، سرطان و دیابت نیاز است. با این وجود استفاده از غذای های غنی از ویتامین C می تواند شما را در برابر بیماری سرما خوردگی نیز حفظ کند.

ویتامین C سرما خوردگی در بزرگسالان را ۸ درصد و در کودکان ۱۴ درصد کاهش می دهد.

فولات:

فولات با نام ویتامین B9 شناخته شده می باشد. هر گاه ویتامین B9 در غذا به طور طبیعی وجود داشته باشد آن را با نام فولات و اگر در مکمل ها باشد با نام اسید فولیک می شناسند. این ویتامین برای جلوگیری از نقص لوله عصبی هنگام زایمان بسیار مفید است. همچنین ممکن است ایجاد برخی از سرطان ها، زوال حافظه به دلیل افزایش سن را کاهش دهد هر چند تحقیقات بیشتری نیاز است.

هرگاه صحبت از سرطان است فولات ممکن است تاثیر دو برابر خواهد داشت. طبق تحقیقات دقیق تری که در این زمینه انجام شده است فولات ممکن است سرطان هایی که در مراحل اولیه هستند را از بین ببرد. اگرچه مکمل ها می توانند برای مراحل پیشرفته تر سرطان نیز کمک کننده باشند البته با دوز های بالاتر.

زنان باردار که در سنین پایین تر حامله شده اند نیاز به مصرف ۴۰۰ تا ۶۰۰ میکرو گرم فولات در روز دارند. مردان بالای ۱۳ سال باید ۴۰۰ میکرو گرم فولات نیز مصرف کنند. یک پیمانه طالبی خورد شده حاوی ۷۴ میکروگرم فولات می باشد.

آب:

همانند دیگر میوه ها، طالبی حاوی مقدار زیادی آب می باشد، تقریبا ۹۰ درصد آن را آب تشکیل داده است. خوردن طالبی به شما کمک می کند که در طول روز دچار کم آبی بدن نشوید، این یک فاکتور مهم برای سلامتی است. هرگاه بدن دارای آب کافی باشد قلب برای پمپاژ خون نیاز به فعالیت زیادی نخواهد داشت. همچنین وجود آب کافی به هضم غذا، سلامتی کلیه ها و تنظیم فشار خون نیز کمک می کند.

کم آبی بدن موجب بیماری های زیر می گردد:

سرگیجه
سردرد
کاهش ادرار
خشکی پوست
خشکی دهان
یبوست

در حالت های سخت تر ممکن است مشکلات زیر ایجاد شود:

تپش قلب بالا
گیجی
فشار خون پایین
چروکیده شدن پوست
از دست دادن هشیاری

کم آبی بدن یک عامل پر خطر برای ایجاد نارسایی کلیه ها می باشد.

نوشیدن آب یکی از بهترین روش ها برای رفع کم آبی بدن است. خوردن میوه های پر آب مثل طالبی نیز گزینه مناسبی است.

فیبر:

از مزایای فیبر می توان به جلوگیری از ایجاد یبوست نام برد. رژیم غذایی غنی از فیبر ممکن است که ریسک ابتلا به بیماری های قلبی و دیابت را کاهش دهد و با دادن احساس سیری به فرد در کاهش وزن نیز موثر باشد.
پتاسیم:

طالبی ۱۴ درصد از نیاز روزانه پتاسیم بدن را تامین می کند. پتاسیم یک ماده الکترولیتی ضروری است. پتاسیم موجب تعادل بین سلول و مایع بدن می شود. پتاسیم یک عصر حیاتی برای سیستم عصبی و تولید عضلات می باشد.

دیگر ویتامین ها و مواد معدنی:

یک پیمانه طالبی خورد شده حاوی ۱٫۵ گرم پروتئین می باشد. از جمله ویتامین ها و مواد معدنی در طالبی:

ویتامین k
نیاسین
کولین
کلسیم
منیزیم
فسفر
زینک
مس
منگنز
سلنیوم

طالبی

 

خواص درمانی طالبی

طبع طالبی گرم و تر است.
مواد موجود در ۱۰۰ گرم طالبی ویتامین C 67.52 میلی گرم/ ویتامین A 5158.40 واحد / پتاسیم ۴۹۴٫۴۰ میلی گرم / ویتامین B6 0.18 میلی گرم / فولات ۲۷٫۲۰ میکرو گرم/ فیبر ۱٫۲۸ گرم/ ویتامین B3 0.92 میلی گرم/
طالبی متعلق به خانواده خیار و کدو است.
گرمک و طالبی، شبیه خربزه هستند و از جهت غذا و پزشکی شباهت زیادی به خربزه دارند با این تفاوت که پیش از خربزه می رسند و لطیف تر هستند و هضم آنها آسان تر است.
اگر شما هم جزء آن دسته از افراد هستید که دوست دارید کالری هر ماده غذایی را بدانید باید گفت، هر یک فنجان طالبی دارای ۵۶ کالری انرژی است. این مقدار میوه دارای ۵ هزارو ۱۵۸واحد ویتامین A است و ۶۷/۵ میلی گرم ویتامین C دارد.

طالبی ؛ پیشگیری كننده انواع سرطان

ویتامین C بالایی که در طالبی وجود دارد به همراه بتاکاروتن، احتمال بروز سرطان هایی نظیر سرطان ریه، پستان، مثانه، روده بزرگ، معده و لوزالمعده را در افراد مستعد کاهش می دهد. این دو ماده مغذی (ویتامین C و بتاکاروتن) با فعالیت آنتی اکسیدانی که دارند، از فعالیت تخریبی رادیکال های آزاد جلوگیری کرده و مانع تشکیل غدد سرطانی می شوند.

طالبی علیه آسم و برونشیت

‌مطالعات نشان داده‌اند، بچه‌هایی که از آسم رنج می‌برند، در صورت استفاده‌از میوه‌هایی که ویتامین C بالایی دارند، کمتر دچار حملات تنفسی شده و کمتر سرفه می‌کنند. از این رو، استفاده از طالبی در میان وعده‌ها به علت وجود مقادیر بالایی از این ماده مغذی بسیار کمک‌کننده است.
محققان عقیده دارند که خاصیت آنتی‌اکسیدانی ویتامین C خاصیت ضد التهابی نیز دارد و این خاصیت مانع از شدت یافتن علایم آسم در بیماران می شود. به علاوه، آنتی اکسیدان های موجود در طالبی از بروز التهاب مزمن برونش‌ها نیز جلوگیری می‌کند، به همین دلیل مصرف روزانه آن برای بیمارانی که از مشکلات تنفسی رنج می‌برند، بسیار مفید شناخته شده است.

طالبی؛ درمان كننده یبوست

طالبی حاوی فیبرهای حلّالی مثل پکتین است که نقش مهمی در هضم غذا دارند. این فیبرها آب را جذب کرده، حجم مدفوع را افزایش می‌دهد و به این ترتیب عبور آن‌را از روده‌ها آسان می‌کند. اگر دچاریبوست موقت شده‌اید به طالبی اعتماد کنید.

بهتر است برای درمان یبوست قبل از غذا از طالبی استفاده كنید.
البته توجه داشته باشید که در مصرف این میوه زیاده‌روی نکنید. تحمل فیبرهای موجود در طالبی در افراد مختلف متفاوت است.
در برخی افراد مصرف زیاد طالبی باعث اسهال یا نفخ می‌شود. برای پیشگیری از هر مشکل احتمالی بهتر است زیاده‌روی نکرده و به همان یک قاچ بسنده کنید.

طالبی ؛ ادرار آور

از آنجایی که طالبی سرشار از پتاسیم است می‌تواند به دفع آب بیش از حد بدن کمک کند. در واقع ایجاد تعادل بین سدیم (نمک) و پتاسیم نمی‌گذارد بافت‌های بدن به دلیل احتباس آب متورم شوند. یعنی اینکه احتباس آب بافت‌های بدن را کاهش می‌یابد.

میوه مناسب برای ترك سیگار !

اگر سیگاری هستید و قصد ترک آن را دارید از آب طالبی غافل نشوید. این ماده حاوی مواد مغذی و معدنی است که می‌تواند به شما در ترک سیگار و بهبودی و بازیابی بدن در رهایی از نیکوتین کمک می‌کند

طالبی

 

مصرف طالبی در سنگ كلیه و مثانه

كسانی كه سنگ كلیه و مثانه دارند به مدت ۲ هفته شام خود را به طالبی اختصاص دهند. یعنی آهسته و هر یك ربع كمی طالبی میل كنند.

مفید در درمان نقرس و رماتیسم

كسانی كه مبتلا به نقرس و رماتیسم می‌باشند سعی كنند در فصل تابستان مقداری طالبی هر روز میل كنند.

مصرف طالبی در بارداری و شیردهی

متخصصان توصیه میكنند كه مادران باردار به منظور جلوگیری از هموروئید و تامین پروتئین مورد نیاز بدن از طالبی استفاده كنند.

خوردن طالبی باعث زیاد شدن شیر می گردد ولی با احتیاط كه شیر آن برای كودك مسهل نشود.
افرادی که پس از مصرف میوه ها دچار نفخ می شوند، می توانند آب میوه را بگیرند و فیبر آن را نخورند. همچنین برای رفع این مشکل می توان پس از مصرف میوه عرق نعناع خورد. البته عرق نعناع باید زمانی خورده شود که ترکیباتی که تولید نفخ می کنند، هنوز وارد شیر نشده باشند.

مصرف طالبی در رژیم های كاهش وزن

با وجود اینکه طالبـی طعم شیرینی دارد اما چون از ۹۰ درصد آب تشکیل می‌شود کم کالری است. در واقع در هر ۱۰۰ گرم طالبـی ۳۰ تا ۵۰ کیلو کالری وجود دارد و حاوی حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد قند است. پس با خیال راحت در برنامه های كاهش وزن خود میتوانید از آن استفاده كنید.
اگر میخواهید شكمتان كوچك شود قبل از ناهار طالبی بخورید.

فواید طالبی برای كودكان

طالبـی به واسطه وجود ویتامین A ، پتاسیم، فولات، فیبر، منیزیم، ید و ویتامین های B۶، B۳ ،B۵ و B۱ منبع تغذیه ای مفیدبرای کودکان و نوجوانان است.
مصرف پوره طالبی از هشت ماهگی برای كودكان بلامانع است.
ترکیب همه ویتامینهای B همراه با فیبر موجود در آن طالبی را میوه‌ای مناسب برای حفظ انرژی در طول هیدرات شدن و حفظ قند خون ساخته است. وجود مجموعه‌ای از ویتامین ها، به خصوص ویتامین های گروه B در این میوه، آن را به ماده ای بسیار خوب برای تنظیم متابولیسم در بدن تبدیل کرده و از این رو میوه ای بسیار مفید برای افزایش وزن کودکان و نوجوانان و افراد لاغر است.
علاوه بر موارد بالا ، طالبی یك میوه خوشمزه برای كودكان می‌باشد و موجب باز شدن اشتهای آنها نیز میشود.

فواید طالبی در درمان كم خونی

كسانی كه كم خونی دارند می‌توانند از طالبی استفاده كنند. بهتر است بعد از غذا مصرف شود.

فواید طالبی در پیشگیری از بیماری های قلبی – عروقی

محققان معتقدند، میوه‌هایی که پتاسیم بالایی دارند نظیر طالبی، موز و پرتقال از بروز نارسایی قلبی جلوگیری کرده و در صورت بروز از شدت آن می‌کاهند، زیرا به عقیده آنها اغلب این بیماران روزانه چندین دارو مصرف می‌کنند که موجب دفع پتاسیم از بدنشان می‌شود و چون کمبود این ماده مغذی می‌تواند با حملات قلبی همراه باشد، خوردن مواد غذایی که حاوی پتاسیم هستند، بسیار ضروری است.
از آنجایی که کلسترول، فشار خون و هموسیستیین بالا، زمینه‌ساز بروز بیماری‌های قلبی هستند، مصرف طالبی به دلیل دارا بودن مواد مغذی که برای کنترل این سه فاکتور مورد نیاز هستند، مفید بوده و در حفظ سلامت قلب موِثر شناخته شده است.
مطالعات نشان داده‌اند، مصرف یک فنجان طالبی در روز به میزان ۲۵ درصد احتمال بروز فشار خون را کاهش می‌دهد.
به علاوه یک فنجان طالبی ۱۰۰ درصد از نیاز روزانه افراد را به ویتامین C تامین می‌کند و چون هر دو این فاکتورها برای کاهش فشار خون مورد نیاز هستند، از این رو، مانع بروز بیماری های قلبی می‌شود.
مطالعات نشان داده است، مصرف یک لیوان آب طالبی در روز به میزان ۲۵ درصد احتمال بروز فشار خون را کاهش می دهد.
در ضمن، یک طالبـی متوسط ۵ گرم از ۲۵ گرم فیبر مورد نیاز بدن را فراهم می کند که موجب کاهش کلسترول بالای خون می‌شود، پس می‌توان دریافت که این میوه یکی از بهترین میوه‌ها برای حفظ سلامت قلب است.

محققان دریافته اند که طالبی خاصیت ضد انعقاد خون دارد و در نتیجه از انعقاد و لخته شدن خون در رگ ها ـ که عامل حمله های قلبی است ـ جلوگیری می كند. اگر طالبی و آسپیرین با هم خورده شود، خاصیت ضد انعقاد خون نیرومندتری تشکیل می شود.

وجود پتاسیم در طالبـی باز كنندة عروق نیز می‌باشد.

طالبی

 

فواید طالبی برای پوست

طالبـی موجب طراوت و شادابی پوست بدن میشود و در واقع یک برنزه کننده‌ی طبیعی است و رنگ و رویتان را باز می‌کند.
آب طالبـی برای نرم نمودن پوست مفید است.
پروتئین موجود در آن، در حفظ سلامت مو و ناخن موثر است.
برای شادابی پوست از ماسك طالبی استفاده كنید : بدین صورت كه گوشت طالبـی را له كرده و كمی كتیرا با آن مخلوط كرده بصورت ماسك روی صورت بگذارید.
برای از بین بردن چین و چروك صورت گوشت له شده طالبی را با سفیده تخم مرغ مخلوط كرده روی صورت بمالید.
گوشت طالبی را اگر روی سوختگی های سبک و سطحی یا ورم پوست بگذارند، آن را تسکین داده و شفا می بخشد.

فواید تخم طالبی

براساس تحقیقی که در دانشگاه فردوسی مشهد انجام شده است، عصاره تخمه این میوه دارای ۳٫۶ درصد پروتئین، ۴درصد چربی و ۲٫۵درصد کربوهیدرات است که با ترکیب تغذیه ای شیر سویا مشابه است. محققان این دانشگاه معتقدند، شیر به دست آمده از تخمه طالبی را می توان جایگزین با ارزش شیر سویا محسوب کرد. همچنین این ماده برای نوزادان نیز مفید است.
تخم طالبی یا گرمک با تخم کدو و تخم خیار تشکیل تخم های خنک را می دهند و برای تسکین و نرم کردن سینه مصرف می شود. طرز مصرف آن این است که این سه تخم را کمی می کوبند و در آب می ریزند تا شیره آن در آب مخلوط شود، سپس آن را صاف کرده و مصرف می کنند.
جالب است بدانید از تخم های این میوه در چین برای پایین آوردن تب و آرام کردن سیستم گوارشی استفاده می شود

تذكرات مهم در خرید و مصرف طالبی

برای انتخاب بهترین طالبی، ابتدا می‌توانید با کف دست روی آن بزنید اگر صدای طبل مانندی شنیده شد اولین آزمایش را برای انتخاب با موفقیت گذرانده‌اید. در مرحله دوم برای انتخاب طالبـی بهتر است طالبی مورد نظر از وزن بیشتری نسبت به اندازه‌اش برخوردار باشد.
خطوطی که بر روی طالبی وجود دارد باید به رنگ زرد درآمده باشد زیرا خطوط سبز رنگ نشان دهنده کال بودن طالبی می‌باشد.
از انتهای طالبـی رسیده جایی که از ریشه جدا شده است باید بویی شیرین استشمام گردد.
طالبـی می‌تواند در دمای معمولی اتاق برای روزها نگهداری شود و باعث می‌شود که طالبی، ‌آبدارتر گردد.
اما توجه داشته باشید که تا زمانیکه طالبی کامل است می‌توانید آن را در اتاق نگه دارید و در صورتیکه آن را قاچ نمودید می‌توانید برای ۲ تا ۳ ساعت آن را بیرون از یخچال نگهداری نمود و اگر بیشتر از این بیرون از یخچال بماند قابل مصرف نمی‌باشد.
بتاکاروتن نوعی رنگدانه است که به میوه‌ها رنگ نارنجی می‌دهد. برای بهره‌مندی از این رنگدانه بهتر است طالبی‌هایی را انتخاب کنید که گوشت نارنجی رنگی دارند و پررنگ‌تر هستند نه آن‌هایی که گوشتشان زرد یا سبز رنگ است.
همچنین دانشمندان با تحقیق بر پوست میوه‌هایی مثل خربزه و طالبـی دریافته‌اند که پوست این میوه‌ها می تواند منبعی برای مسمومیت غذایی باشد؛ از این رو شستن کامل میوه‌ها بسیار توصیه می‌شود.

مضرات طالبی

در برخی افراد مصرف زیاد طالبـی باعث اسهال یا نفخ می‌شود. برای پیشگیری از هر مشکل احتمالی بهتر است درمصرف آن زیاده‌روی نشود.
کسانی که مرض قند دارند باید در خوردن طالبی جانب احتیاط را رعایت کنند و یا آن را مصرف نکنند.
کسانی که ورم معده و روده دارند، نباید در مصرف طالبی زیاده روی کنند.

نظرات