قرص آزیترومایسین | موارد مصرف و عوارض قرص آزیترومایسین

0

قرص آزیترومایسین | موارد مصرف و عوارض قرص آزیترومایسین

قرص آزیترومایسین در درمان برخی از عفونت های حاد ناشی از باکتری ها مانند عفونتهای ریه،گوش،پوستی و در برخی موارد عفونت های واژینال و تناسلی تجویزمی شود.

این دارو هم در بزرگسالان و هم در اطفال قابل استفاده می باشد.

این دارو متعلق به دسته ی دارویی آنتی بیوتیک های ماکرولید می باشد که با ایجاد یكسری اختلالات در باكتری ها مانع از بقا و رشد آنها می شوند.

قرص آزیترومایسین

 

پیش از مصرف قرص آزیترومایسین

در صورت بارداری یا شیردهی،سابقه ی مشكلات كبدی و كلیوی،تپش قلب غیر طبیعی و سابقه ی حساسیت دارویی حتما پیش از شروع مصرف این دارو پزشك خود را مطلع سازید.

این دارو به فرم های مختلف كپسول ،قرص و سوسپانسیون خوراكی ،قطره ی چشمی و ویال تزریقی در ایران موجود می باشد.

از آنجا که این دارو می تواند در عملکرد داروهای دیگر در بدن اختلال ایجاد کند لازم است پیش از شروع مصرف لیستی از کلیه ی داروهای مصرفی خود در اختیار پزشک یا داروسازتان قرار دهید.

نحوه ی مصرف قرص آزیترومـایسین

آنتی بیوتیک ها را دقیقا مطابق دستور پزشک مصرف کنید و دوره ی درمان را حتی اگر احساس بهبودی می کنید و علائمتان برطرف شده است کامل کنید زیرا در این زمان ممکن است هنوز باکتری بصورت کامل ریشه کن نشده باشد و این کار احتمال بروز مقاومت میكروبی را افزایش می دهد.

مقاومت میکروبی یکی از مشکلات جهانی می باشد که با سرعت زیادی رو به افزایش است و در صورتی که مصرف بی رویه و نامناسب آنتی بیوتیک ها در دنیا ادامه یابد با مشکلات تهدید کننده ی حیات مواجه خواهیم شد.

زمانی كه این داروها بدون تجویزپزشك ،با مقدار نامناسب یا طول درمان نامناسب مصرف شوند، نه تنها اثرات مطلوب برای خود فرد ندارند بلكه منجر به عدم ریشه كن شدن باكتری های موجود در بدن آن فرد می شوند و علاوه بر این، باكتری هایی كه در معرض دارو قرار گرفته اند اما از بین نرفته اند، نسبت به این دارو مقاومت پیدا می كنند.

این مسأله منجر به ایجاد نسل جدید و مقاومی از میكروب ها می شود كه دیگر به سادگی به داروهای آنتی بیوتیكی موجود، پاسخ نمی دهند.

از آنجا كه عموماً عفونت ها مسری می باشند مصرف بی رویه ی آنتی بیوتیک ها نه تنها برای خود فرد بیمار بلكه برای سایر افراد جامعه نیز مشکل آفرین می باشد.

-مصرف خوراکی این دارو ممکن است بصورت تک دوز و یا بصورت دوره ی ۵تا۳روزه می باشد لذا مقدار و نوبت مصرف را حتما از پزشک یا داروساز خود سوال بفرمایید.

-در کودکان معمولاً فرم سوسپانسیون آزیترومایسین تجویز می شود و مقدارمصرف آن در هر نوبت با توجه به وزن و شرایط کودک توسط پزشک تعیین می شود.به دلیل طعم تلخ این دارو می توانید پس از آن ،مقداری آب میوه به کودک خود بدهید.

-فرم کپسول آزیترومایسین بهتر است با معده ی خالی(یک ساعت قبل یا دوساعت پس از غذا) مصرف شود ولی در صورت معده درد، می توان آن را همراه با غذا مصرف کرد.

اما فرم قرص و سوسپانسیون دارو با غذا تداخلی ندارد و می توان آن را قبل یا پس از غذا مصرف كرد.

-مصرف شربت های ضداسید معده را حداقل دوساعت با مصرف این دارو فاصله دهید.

-در صورت اقدام به هرگونه واكسیناسیون پزشك خود را از مصرف این دارو مطلع نمایید.

عوارض شایع آزیترومایسین

-بروز اسهال خفیف ممکن است در اثر مصرف این دارو ایجاد شود که به مرور برطرف می شود اما در صورت شدید شدن اسهال و ادامه ی آن به پزشک مراجعه نمایید.

احساس گیجی و خستگی ،معده درد و تهوع نیز از عوارض شایع این دارو می باشند که با یک رژیم غذایی حاوی وعده های غذا سبک و ساده و حاوی فیبر مناسب و با محدود کردن غذا های چرب و پر ادویه و مصرف به اندازه آب در شبانه روز این علائم را کاهش دهید.

-در صورت بروز سردرد مایعات به مقدار کافی مصرف کنید و از داروساز یا پزشک خود درمورد داروی ضددرد مناسب سوال نمایید.

شرایط نگهداری آزیترومایسین

سوسپانسیون آماده شده ی دارو را حداکثر ۱۰تا۱۴روز در یخچال نگهداری نمایید.

-این دارو می تواند عوارض نادر اما مهمی داشته باشد که علی رغم اینکه احتمال وقوع آنها کم می باشد اما پیگیری و توجه به آنها بسیار مهم می باشد.

لذا در صورت داشتن علائم سرفه همراه با گلودرد ،خشکی و التهاب چشم و بروز لکه های قرمز پوستی فوراًبه پزشک خود یا مرکز درمانی مراجعه کنید.

مصرف در بارداری:

با مطالعات حیوانی شواهدی دال بر خطرناک بودن این دارو مشاهده نشده است. مطالعات انسانی به اندازه کافی در دست نیست.

نظرات