اگر فتق عمل نشود چه می شود؟
فتق به وضعیتی گفته میشود که ارگان داخلی بدن به دلیل ضعیف شدن بخشی از بافت اطرافش از محل خود جابهجا شود. این بیماری انواع مختلفی دارد و برای تشخیص و درمان آن باید به اورولوژیست مراجعه کنید. یکی از روشهای درمانی، جراحی است و درصورت امتناع از عمل فتق ممکن است عوارض جدی بسیاری ایجاد شود. انسداد روده، اعمال فشار به دیواره شکم و نکروز بافت از عوارض عدم عمل فتق هستند. در ادامه مطلب انواع فتق، علائم و بهترین پزشک برای درمان آن بررسی شده است.
آشنایی با بیماری فتق
فتق زمانی اتفاق میافتد که عضوی از بدن به وسیله سوراخی از عضله یا بافت نگهدارنده خود خارج شود. بیرونزدگی روده ها از بخش ضعیفی در دیواره شکم، نوعی فتق محسوب میشود. فتق میتواند در بخشهای مختلفی از بدن مانند بخش بالایی ران، ناف و نواحی کشاله ران هم اتفاق بیفتد ولی معمولا در ناحیه شکم بروز مییابد.
- فتق نافی: بسته نشدن صحیح منفذ ناف در نوزادی باعث عبور بافت چربی یا قسمتی از روده از نزدیکی ناف و ایجاد فتق نافی میشود.
- فتق هیاتوس: در فتق هیاتوس قسمتی از معده روی دریچه دیافراگم فشار وارد کرده و به جدا شدن ورقه نازک ماهیچهای از قفسه سینه منجر میشود. این فتق با علائمی نظیر سوزش سر دل مشخص میشود.
- فتق فمورال: در فتق فمورال بافت چربی یا قسمتی از روده به کشاله ران منتقل میشود. در این فتق روی شکم فشار ایجاد شده و بیشتر در دوران بارداری در زنان اتفاق میافتد. زنان بیشتر از مردان مبتلا به فتق فمورال میشوند.
- فتق اینگوینال: در این فتق بافت چربی یا روده به کشاله ران منتقل میشود. به این فتق، فتق کشاله ران هم میگویند. فتق اینگوینال بیشتر در مردان اتفاق میافتد.
رزرو نوبت دکتر محمد رنجبری برای درمان فتق
اگر علائم فتق را در خود مشاهده کردید، بهتر است به یک پزشک اورولوژی مراجعه کنید. دکتر محمد رنجبری از بهترین اورولوژیستها در زمینه تشخیص و درمان انواع فتق است. درد و ناراحتی، ایجاد فشار در شکم یا کشاله ران، نکروز بافت و… از عوارض عدم مراجعه به پزشک و درمان فتق هستند.
با یک ویزیت میتوانید از وضعیت فتق خود مطلع شده و همچنین درمورد روشهای درمان با پزشک مشورت کنید. دکتر محمد رنجبری عمل فتق را با مهارت خاصی انجام داده و در کوتاهترین مدت مشکل را برطرف میکند.
علائم فتق
علائم فتق باتوجه به محل ایجاد آن متفاوت است، ولی از شایعترین علائم این مشکل میتوان به برجستگی و برآمدگی در آن ناحیه اشاره کرد. به عنوان مثال در فتق اینگوینال یک توده هنگان ایستادن، خم شدن یا سرفهکردن در کشاله ران دیده میشود.
درد در اطراف قسمت درگیر هم از دیگر علائم فتق است. در فتق هیاتال (فتق معده) علائم دیگری مانند سوزش سر دل، مشکل در بلع و درد قفسه سینه بروز میکند. در حالت کلی تعدادی از علائم فتق به شرح زیر است:
- درد و ناراحتی در منطقه آسیب دیده هنگام خم شدن و سرفه کردن
- احساس ضعف و فشار در شکم
- احساس سوزش و درد در محل برآمدگی
- ریفلاکس اسید معده
- درد قفسه سینه
- اختلال در بلع
درمان فتق با عمل جراحی
فتق را میتوان با روش جراحی نیز درمان کرد. طی عمل ترمیم فتق سوراخ ایجاد شده در شکم را توسط مش میدوزند. این جراحی به دو شکل باز و لاپاراسکوپی قابل انجام است. در جراحی لاپاراسکوپی جراح از یک دوربین کوچک برای مشاهده داخل بدن استفاده میکند و تنها با ایجاد چند برش میتواند عمل را انجام دهد.
طی این عمل برشهای کوچک و جزئی در بدن ایجاد میکنند. از مزایای این جراحی میتوان به دوره نقاهت بسیار کوتاهتر اشاره کرد، ولی لازم به ذکر است که احتمال عود مجدد فتق افزایش مییابد.
همچنین همه فتقها را مانند فتقی که قسمتی از روده به کیسه بیضه نفوذ یافته، نمیتوان با این روش عمل کرد. مدت زمان عمل جراحی فتق به نوع و اندازه آن وابسته است. با این حال طول این عمل را حدود ۴۵ دقیقه تا ۲ ساعت میتوان تخمین زد.
عوارض عدم عمل فتق
در صورت عدم عمل فتق، بزرگتر شده و درد آن بیشتر میشود. به عنوان مثال وقتی رودهای از محل خود جابهحا میشود ممکن است مسدود شده و با علائمی مانند درد شدید، تهوع یا یبوست بروز یابد. اگر فتق درمان نشود با اعمال فشار مضاعف روی بافتهای مجاور خود باعث ایجاد تورم و درد میشود.
از عوارض عدم عمل فتق روده میتوان به خونرسانی ناکافی، مرگ و عفونت بافت روده اشاره کرد. چنین فتقهایی عوامل تهدیدکننده و خطرناکی محسوب میشوند و باید هرچه سریعتر اقدام به درمان کرد. تعدادی از عوارض عدم عمل فتق به شرح زیر است:
- درد: درصورت عدم درمان فتق باید درد زیادی را تحمل کنید. این درد گاهی به صورت موقتی بهبود مییابد، ولی دوباره با انجام فعالیتهای روزانه ایجاد میشود.
- تروما: از آنجاییکه فتق باعث ایجاد فشار و کشیدگی در نسجها میشود؛ ممکن است تروما هم ایجاد کند. این عارضه با علائمی نظیر درد، تورم و تغییر رنگ در آن ناحیه بروز میکند.
- تنگی معده یا رودهها: نفوذ کامل نسجها درون کیسه فتق باعث تنگی معده یا روده میشود. در چنین شرایطی عمل فتق ضروری است.
- آسیب نسجها: گاهی اوقات فتق باعث نکروز نسجها میشود و باید جهت جلوگیری از مرگ آن اقدام به عمل کرد.
آیا عمل فتق درد دارد؟
عمل فتق تحت بیهوشی عمومی انجام میشود و حین عمل هیچ دردی را احساس نخواهید کرد. پس بدون نگرانی از درد این جراحی میتوانید اقدام به درمان کنید. البته نیاز به جراحی را پزشک متخصص تشخیص میدهد. گاهی اوقات این بیماری با مصرف دارو و… برطرف میشود، ولی برخی مواقع نیاز به عمل جراحی وجود دارد.
سخن پایانی
فتق مشکلی است که میتواند در ناف، شکم، کشاله ران و… ایجاد شود، ولی معمولا در ناحیه شکمی بروز میکند. پس از مشاهده علائم آن بهتر است اقدام به درمان کرده و درصورت نیاز به جراحی، آن را برطرف کنید. بیتوجهی به درمان و عمل فتق ممکن است باعث بروز عوارض جبرانناپذیری نظیر نکروز و عفونت بافت شود. احساس برجستگی و برآمدگی، سوزش سر دل و درد قفسه سینه از علایم فتق هستند./۳۹۷۵۱۴
نظرات