شب یلدا ۱۴۰۳ چند شنبه است و چه روزیست؟ تاریخ دقیق

0

شب یلدا ۱۴۰۳ چند شنبه است و چه روزیست؟ تاریخ دقیق

با نزدیک شدن به شب یلدا ۱۴۰۳ که روز جمعه ۳۰ دی ماه برگزار میشود خانواده ها به دنبال این هستند تا بدانند شب چله کی هست؟ در سال ۱۴۰۳ و شب یلدا ۱۴۰۳ چند شنبه است و چه روزیست؟ که در ادامه به تاریخ و روز شب یلدا ۱۴۰۳ چند شنبه است و تاریخچه برگزاری این روز را اطلاع شما خواهد رسید. همچنین شب یلدا چند شنبه است سال ۱۴۰۳ را خواهیم داشت.

شب یلدا یا شب چله هر ساله در آخرین شب آذرماه برابر با ۳۰ آذر جشن گرفته می شود که امسال (۱۴۰۳) برابر شده با جمعه ۳۰ دی ماه که روز تعطیل است. خانواده ها تا پاشی از شب می توانند در کنار فرزندانشان اوقات خوشی را سپری کنند.

شب یلدا 1403 چند شنبه است و چه روزیست؟ تاریخ دقیق

تقویم شب یلدا (شب چله) ۱۴۰۳ به شمسی و قمری و میلادی

شب چله یا شب یلدا سال ۱۴۰۳ مصادف است با جمعه، ۳۰ آذر ۱۴۰۳ (۲۰ دسامبر ۲۰۲۴) که برابر است با ۱۸ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ هجری قمری.

تاریخ شب یلدا به شمسی:

جمعه، ۳۰ آذر ۱۴۰۳

۱۴۰۳/۰۹/۳۰

تاریخ شب یلدا ۱۴۰۳ به میلادی:

Friday, December 20, 2024

۲۰۲۴/۱۲/۲۰

تاریخ شب یلدا ۱۴۰۳ در تقویم قمری:

الجمعة، ١٨ جمادي الثانيه ١٤٤٦

۱۴۴۶.۰۶.۱۸

تاریخچه

شب یلدا (شب چله) به بلندترین شب سال شناخته می شود. این شب در بسیاری از فرهنگ‌ها گرامی داشته می‌شود، یلدا، کریسمس و عید یهودیان ریشه در این روز دارند. شب یلدا به دلیل قرار گرفتن در انتهای پاییز و نزدیکی به انقلاب زمستانی، طولانی‌ترین شب سال است.

به علاوه، بر اساس عقاید ایرانیان، تاریکی مظهر اهریمن است و شب یلدا با طولانی بودنش این تاریکی را افزایش می‌دهد. پس ایرانیان با دوستان و آشنایان خود گردهم می‌آمدند و آتش روشن می‌کردند تا اهریمن را دور کنند.

در شب یلدا اعضای خانواده و فامیل در منزل بزرگ خاندان گرد هم می‌آمدند. . این دورهمی شب چله از غروب آفتاب آغاز و تا نیمه‌های شب ادامه پیدا می‌کرد. این دورهمی ها در کنار سفره ای بود که به رسم شب یلدا پهن می شد و انواع اقسام میوه‌های خشک و تازه و شیرینی‌های سنتی در آن قرار می‌گرفتاز رایج‌ترین اقلام موجود در این سفره می توان به پشمک، انار، هنداونه و آجیل اشاره کرد. مهمان در این شب در کنار میل کردن تنقلات به گفتگو و حافظ خوانی و خواندن اشعار یلدایی می‌پرداختند. هر کدام از این رسوم هدفی را دنبال می‌کردند.

ریشه‌های جشن یلدا به دوران باستان بازمی‌گردد. یلدا از آیین‌های کهن ایرانیان است که در دورهٔ امپراطوری پارسیان و حتی پیش از آن وجود داشته است. در فرهنگ‌های مختلف ایرانی، این جشن به عنوان پایان تاریکی و ورود به روشنایی مورد توجه قرار گرفته است. در این شب، مردم به یاد نیاکان و خدای خورشید، به طور نمادین زایش خورشید را جشن می‌گرفتند.
شب یلدا نیز مانند سایر جشن‌های باستانی، آداب و رسوم خاص خودش را دارد.

آتش روشن کردن در یلدا: در باور ایرانیان باستان، آتش نمادی از روشنایی و خورشید بوده و برخی نیز آن را برای رفع نحسی اهریمنان روشن می‌کردند و اعتقاد داشتند که حرارت و شعله‌های آتش شیاطین را دور می‌کند.
قصه‌خوانی و مثل گویی در شب یلدا: در شب یلدا خانواده‌ها دورهم جمع می‌شوند و به شعر و داستان خوانی بزرگ‌ترها گوش فرا می‌دهند. قصه‌هایی غیرواقعی که قهرمان آن‌ها پریان و دیوها و جانوران هستند. این داستان‌ها بسته به فرهنگ هر شهر یا استانی متفاوت است، به‌عنوان‌مثال قصه حسین کرد شبستری در میان آذربایجانی‌ها و داستان‌های شاهنامه در بین خراسانی‌ها رایج است.
فال حافظ و شاهنامه‌خوانی در شب یلدا: شب یلدا با شعر و ادبیات کهن ما گره خورده است. اعضای خانواده دور هم جمع می‌شوند و فال حافظ می‌گیرند. بعداز حافظ نوبت شاهنامه‌خوانی می‌رسد؛ اگر شاهنامه با شیوه نقالی خوانده شود، جذابیتش صدچندان می‌شود. متل‌گویی یکی دیگر از آئین‌های شب یلدا است.
چیدمان سفره شب یلدا: چیدن سفره شب یلدا با انواع خوراکی‌ها و تنقلات یکی از آئین‌های این شب به‌یادماندنی است که شامل آجیل‌های مخصوص و میوه‌هایی همچون انار و هندوانه و دیگر تنقلات است.

هدیه دادن در شب یلدا به ویژه در ایران رایج است. هدایا معمولاً شامل شیرینی‌های سنتی، آجیل، لباس‌های زمستانی، کتاب و گل‌های مخصوص این شب می‌شوند. گل‌هایی مثل گل رز یا انار در این شب نمادهای خوشبختی و عشق هستند.

نظرات

               

 

site hit counter