تاریخ دقیق ایام فاطمیه ۱۴۰۳ +‌تاریخ شروع و پایان دهه فاطمیه در تقویم ۱۴۰۳

0

تاریخ دقیق ایام فاطمیه ۱۴۰۳ +‌تاریخ شروع و پایان دهه فاطمیه در تقویم ۱۴۰۳

ایام فاطمیه ۱۴۰۳ (دهه اول و دوم فاطمیه) چه روزی است؟ و تاریخ دقیق شروع و پایان دهه فاطمیه سال ۱۴۰۳ و تاریخ ایام فاطمیه دهه اول در سال ۱۴۰۳ و دهه دوم ایام فاطمیه ۱۴۰۳ در ادامه مطلب تاریخ و روز شروع و پایان دهه فاطمیه در تقویم سال ۱۴۰۳ از دهه اول تا دهه دوم را میخوانید

تاریخ دقیق ایام فاطمیه 1403 +‌تاریخ شروع و پایان دهه فاطمیه در تقویم ۱۴۰۳

ایام فاطمیه ۱۴۰۳ چه روزی است؟

ایام فاطمیه به ایامی گفته میشود که بانوی بزرگ اسلام حضرت فاطمه زهرا (س) و دختر پیامبر گرامی اسلام و همسر حضرت علی علیه السلام رحلت کردند. ایامی که در دو دهه اول و دوم با برگزار نکردن مراسم شادی و عروسی و مراسم سوگواری برگزار میشود و برای شیعیان بسیار حائز اهمیت است.

دهه اول فاطمیه ۱۴۰۳ کی شروع میشه؟

با توجه به نزدیک شدن به ایام فاطمیه ۱۴۰۳ لازم به ذکر است که تاریخ شروع دهه اول فاطمیه در ایران از روز جمعه ۲۵ آبان ۱۴۰۳ شروع و روز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ به پایان می‌رسد. این ایام در تاریخ قمری مصادف است با جمعه ۱۳ جمادی الاول ۱۴۴۶ تا دوشنبه ۲۳ جمادی الاول ۱۴۴۶

تاریخ شروع و پایان دهه دوم فاطمیه ۱۴۰۳

دهه فاطمیه دوم ۱۴۰۳ از روز سه‌شنبه ۱۳ آذر آغاز شده تا پنجشنبه ۲۲ آذرماه ۱۴۰۳ ادامه دارد. به پایان می‌رسد. شهادت حضرت زهرا (س) در تاریخ پنجشنبه ۱۵ آذرماه تعطیل رسمی می‌باشد.

به این معنی که دهه دوم ایام فاطمیه از پنجشنبه ۳ جمادی الثانی ۱۴۴۶ تا یکشنبه ۱۳ جمادی الثانی ۱۴۴۶ ادامه دارد. ۱۳ جمادی الثانی روز سهادت جضرت فاطمه س روز آخر دهه دوم ایامی فاطمیه است در سال ۱۴۰۳ است.

فلسفه و تاریخچه

از آنجاییکه در مورد تاریخ و روز شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) در بین شیعه و سنی متفاوت است، به فاصله بین ۱۳ جمادی‌ الاول تا ۳ جمادی‌ الثانی ایام فاطمیه گفته می‌شود

ایام فاطمیه، روزهایی است که شیعیان به‌مناسبت شهادت حضرت فاطمه (س) عزاداری می‌کنند. به جهت شهرت سیزده جمادی‌الاول و سوم جمادی‌الثانی به عنوان تاریخ شهادت حضرت فاطمه، ایام فاطمیه به فاطمیه اول و فاطمیه دوم نامگذاری شده است. روزهای یازدهم، دوازدهم و سیزدهم جمادی‌الاول فاطمیه اول و روزهای سوم، چهارم و پنجم جمادی‌الثانی فاطمیه دوم نامیده شده است. البته برخی از دهم تا بیستم جمادی‌الاول را فاطمیه اول و از یکم تا دهم جمادی‌الثانی را فاطمیه دوم می‌دانند.

درباره تاریخ شهادت حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها) روایات مختلفی وجود دارد و از چهل روز تا شش ماه بعد از رحلت پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله) بیان شده است؛ اما میان علمای شیعه، دو احتمال معتبر است:

هفتاد و پنج روز بعد از رحلت پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله) یا نود و پنج روز بعد از رحلت ایشان؛ بنابراین با توجه به رحلت پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌وآله) در بیست و هشتم صفر، بنا به روایت هفتاد و پنج روز، در مورخه سیزدهم تا پانزدهم جمادی‌الاوّل، شهادت حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها) اتفاق افتاده است و این ایام را فاطمیّه اوّل می‌خوانند؛

اما بنا به روایت نود و پنج روز، شهادت حضرت (سلام‌الله‌علیها) در سوم تا پنجم جمادی‌الثانی اتفاق افتاده و این ایام را فاطمیّه دوم می‌خوانند.

بنابراین ایام فاطمیه جمعا ۶ روز است، ۳ روز در ماه جمادی‌الاول و ۳ روز در ماه جمادی‌الثانی؛ فاطمیه اول از ۱۳ تا ۱۵ جمادی‌الاول و فاطمیه دوم از سوم تا پنجم جمادی‌الثانی می‌باشد.

احتمال اینکه سه روز در هر ماه به عنوان ایام شهادت آن حضرت (سلام‌الله‌علیها) معرفی شده، شاید به این دلیل باشد که ماه‌های قمری از رحلت پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله) تا شهادت حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها) ۲۹ روزه بوده باشند، حال آنکه در صورت کامل بودن ماه‌های قبل، روز شهادت آن بانوی بزرگوار ۱۳ جمادی‌الاول و یا سوم جمادی‌الثانی خواهد بود؛ چرا که طبق تقویم، حداکثر سه ماه قمری ۲۹ روزه و حداکثر ۴ ماه قمری ۳۰ روزه می‌توانند پشت سر هم قرار گیرند.

اما در عرف، به دهه دوم جمادی‌الاول، از دهم تا بیستم جمادی‌الاول که بنابر قول ۷۵ روز، شهادت آن بانوی بزرگوار در آن واقع شده دهه فاطمیه اول و به دهه اول جمادی‌الثانی از اول تا دهم جمادی‌الثانی، که طبق قول ۹۵ روز، شهادت حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها) در آن واقع شده است، دهه فاطمیّه دوم گفته می‌شود.

از چهل روز تا شش ماه بعد از رحلت پيامبر ( ص)، ميان علمای شيعه، دو تاريخ درباره شهادت حضرت فاطمه (س) مشهور و مقبول است: يکی ۷۵ روز بعد از رحلت پيامبر و ديگری ۹۵ روز.

با توجه به رحلت پيامبر اسلام ص در ۲۸ صفر، بنا به روايت ۷۵ روز، ۱۳ تا ۱۵ جمادی الأوّل، شهادت حضرت زهرا (س) است و اين ایام را فاطمیه اوّل می خوانند. اما بنا به روایت ۹۵ روز، شهادت حضرت(س)در سوم تا پنجم جمادی الثانی است و اين ایام را فاطمیه دوم می خوانند.

اما در عرف به دهه دوم جمادی الاول از دهم تا بيستم جمادب الاول که بنابر قول ۷۵ روز، شهادت آن بانوی بزرگوار در آن واقع شده است دهه فاطميه اول و به دهه اول جمادز الثاني از اول تا دهم جمادی الثانی، که طبق قول ۹۵ روز، شهادت حضرت زهرا (س) در آن واقع شده است، دهه فاطميه دوم گفته می شود

علت ۲ دهه بودن

درواقع ایام فاطمیه جمعا ۶ روز می باشد، ۳ روز در ماه جمادی الاول و ۳ روز در ماه جمادی الثانی. فاطمیه اول از ۱۳ تا ۱۵ جمادی الاول است و فاطمیه دوم از سوم تا پنجم جمادی الثانی می باشد. و شاید علت اینکه سه روز در هر ماه بعنوان روز شهادت آن حضرت (س) معرفی شده است به این دلیل است که این احتمال وجود دارد که ماه های قمری از رحلت پیامبر(ص) تا شهادت حضرت زهرا (س)، ۲۹ روز بوده باشند، حال آنکه در صورت کامل بودن ماه های قبل، روز شهادت ۱۳ جمادی الاول و یا سوم جمادی الثانی خواهد بود. چرا که طبق تقویم، حداکثر سه ماه قمری ۲۹ روزه و حداکثر ۴ ماه قمری ۳۰ روزه می توانند پشت سر هم قرار گیرند.

نظرات