مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر چیست؟ + قانون جدید مواد مخدر 

0

قوانین و مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر همواره دستخوش تغییر می‌شوند و این یکی از معضلات افراد درگیر با این پرونده‌ها است. در این صفحه ما قصد داریم به بررسی جوانب مختلف جرائم مواد مخدر و مجازات‌های آن بپردازیم.

با نگاهی دقیق‌تر قوانین و پیامدهای آن را توضیح دهیم و تخفیفات در قوانین جدید را اطلاع‌رسانی کنیم. در ادامه نیز ضمن معرفی مراجع ذی‌صلاح رسیدگی، مجازات افراد زیر ۱۸، راه‌کار قانونی برای تعلیق و تعویض مجازات مواد مخدر را ارائه دهیم؛ پس با ما همراه شوید تا پاسخی برای تمامی سوالات خود بیابید.

مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر چیست؟

جرم حمل و نگهداری مواد مخدر

مواد مخدر به ترکیباتی گفته می‌شود که به‌طور مستقیم بر سیستم عصبی تاثیر می‌گذارد و احساساتی مثل سرخوشی، نئشگی، توهم و انرژی کاذب ایجاد می‌کند. این مواد در کل به ۲ گروه شیمیایی (صنعتی) و گیاهی (غیرصنعتی) تقسیم‌بندی می‌شوند که مصرف آن‌ها در بسیاری از کشورها، ممنوع و محکوم است. از این‌رو مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر یا خریدوفروش و حتی مصرف آن با قوانین سخت‌گیرانه‌ و تدابیر منع‌کننده‌ای مواجه است. از دلایل ممنوعیت مواد مخدر می‌توان به آسیب‌های فیزیکی و روانی و درصورت پیشرفت به خطر مرگ برای مصرف‌کننده اشاره کرد.

مصرف مواد مخدر باعث وابستگی و اختلال در عملکرد ذهنی و فیزیکی و بروز اختلال در رفتارهای اجتماعی و خانوادگی هم می‌شود. حال اگر فردی اقدام به تولید، توزیع، حمل و نگهداری و خریدوفروش این مواد کند، مجرم به حساب می‌آید و مشمول قانون مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر می‌شود. از جرائم مهم در این خصوص می‌توان موارد زیر را نام برد:

  1. صادرات و واردات مواد مخدر
  2. ترانزیت مواد مخدر
  3. حمل مواد مخدر
  4. تولید یا ساخت مواد مخدر
  5. نگهداری و مخفی کردن مواد مخدر
  6. خریدوفروش مواد مخدر
  7. تقسیم و توزیع مواد مخدر
  8. مصرف و استعمال مواد مخدر

مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر

نظام حقوقی ایران مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر را بر اساس خطر و وابستگی آن، تعیین کرده است. این مجازات‌ها به نوع جرم و مقدار ماده کشف شده هم بستگی دارند. برای مواد مخدر سنتی مانند بنگ، چرس، گراس، تریاک، شیره، سوخته و تفاله تریاک، مجازات‌ها بر اساس ماده ۴ قوانین مبارزه با مواد مخدر هستند. درحالی که مجازات جرایم مرتبط با مواد مخدر صنعتی مانند هروئین، مورفین، کوکائین و شیشه در ماده ۸ قوانین مبارزه با مواد مخدر آمده است.

مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر سنتی

مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر سنتی؛ تریاک و گراس، بنگ، سوخته و شیره، ماری جوانا و حشیش

تریاک، گراس، بنگ، سوخته، شیره، ماری جوانا و حشیش در گروه مواد مخدر سنتی قرار می‌گیرند. طبق قوانین، مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر سنتی باتوجه به نوع و مقدار آن متفاوت است که در ادامه، بررسی جزئی‌تری خواهیم داشت.

وزن مواد 

مجازات بر حسب وزن

تا ۵۰ گرم

  • جریمه نقدی تا ۳ میلیون ریال
  • شلاق تا ۵۰ ضربه

از ۵۰ تا ۵۰۰ گرم

  • جریمه نقدی تا ۱۵ میلیون ریال
  • شلاق تا ۷۰ ضربه
  • حبس تا ۵ سال

از ۵۰۰ گرم تا ۵ کیلوگرم

  • جریمه نقدی ۱۵ تا ۶۰ میلیون ریال
  • شلاق حداکثر ۷۴ ضربه
  • حبس ۵ تا ۱۰ سال

بیش از ۵ کیلوگرم

  • اعدام
  • مصادره اموال

مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر صنعتی؛ شیشه و هروئین، کراک و کوکائین

شیشه، هروئین، کراک و کوکائین همه در گروه مواد مخدر صنعتی هستند. مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر صنعتی بر حسب وزن به قرار زیر است:

وزن مواد

مجازات بر حسب وزن

تا ۳۰ گرم

  • حبس ۲ تا ۵ سال
  • شلاق تا ۷۴ ضربه

از ۳۰ تا ۱۰۰ گرم

  • حبس ۵ تا ۱۰ سال
  • شلاق تا ۷۴ ضربه

از ۱۰۰ تا ۵۰۰ گرم

  • حبس ۱۰ تا ۱۵ سال
  • شلاق ۷۴ ضربه

بیش از ۵۰۰ گرم

  • اعدام
  • مصادره اموال

مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر افراد زیر ۱۸ سال

قانون‌گذار در برخورد با نوجوانان و افراد زیر ۱۸ سال با هدف کاهش تکرار جرم و حمایت از آینده آن‌ها به‌جای مجازات‌های سنگین با رویکرد اصلاح و تربیت و با حمایت بیشتری برخورد می‌کند. در واقع مجازات حمل مواد مخدر برای این افراد، مشمول قوانین خاص می‌شود و تحت برنامه‌های آموزشی و درمانی قرار می‌گیرند. طبق ماده ۸۸ قانون مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر متناسب با سن مجرم، برای افراد زیر ۱۸ سال این‌گونه تعریف شده است:

  1. تحویل طفل یا نوجوان برای تربیت و تادیب به مددکار اجتماعی یا روانشناس
  2. فرستادن طفل یا نوجوان به موسسه آموزش فرهنگی جهت آموختن مهارت، حرفه‌ یا تحصیل
  3. انجام اقدامات لازم برای ترک اعتیاد زیر نظر پزشک
  4. اخطار، تذکر و اخذ تعهد کتبی برای جلوگیری از عدم تکرار جرم
  5. نگهداری در کانون اصلاح و تربیت از ۳ ماه تا یک سال درخصوص جرائم تعزیری درجه یک تا ۵
  6. امکان تجدیدنظر در حکم داده شده باتوجه به تحقیقات و گزارش‌های مددکاری

مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر صنعتی

قانون جدید مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر ۱۴۰۳ چیست؟

قانون جدید مواد مخدر ۱۴۰۳ با هدف بهبود وضعیت مقابله با مواد مخدر و آسیب‌های اجتماعی ناشی از آن، دستخوش تغییراتی شده است. بر اساس بند ۵ قانون اصلاح مبارزه با مواد مخدر بسته به نوع مواد مخدر و مقدار آن، مجرم مشمول شلاق، پرداخت جزای نقدی، حبس و در موارد سنگین اعدام و مصادره اموال می‌شود.

اما تغییرات آن، شامل تخفیف مجازات در قانون جدید مواد مخدر می‌شود؛ به عنوان مثال مجازات نگهداری مواد مخدر تریاک تا ۵۰ گرم برای بار اول، فقط مشمول جزای نقدی و شلاق است. همچنین برای افراد درصورت همکاری، عدم سابقه و محکومیت، تخفیف در نظر گرفته شده است. تغییرات برای افراد زیر ۱۸ سال هم شامل محرومیت از حقوق اجتماعی، ممنوعیت از خروج کشور و الزام به ترک اعتیاد است. درصورت نیاز می‌توانید با مراجعه به سایت ستاد مبارزه با مواد مخدر، اطلاعات بیشتری در خصوص قوانین جدید مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر به دست آورید.

تخفیف مجازات در قانون جدید مواد مخدر

بر اساس ماده ۳۸ قانون جدید مواد مخدر ۱۴۰۳ دادگاه می‌تواند درصورت وجود جهات مخففه، مجازات‌های تعزیری را تا نصف حداقل مجازات آن جرم، تخفیف دهد. اگر مجازاتی فاقد حداقل باشد، همان مجازات تا نصف آن، تخفیف پیدا می‌کند. بر همین اصل چنان‌چه محکومان بعد از صدور حکم با نیروی انتظامی همکاری داشته باشند و این اقدام منجر به کشف شبکه شود، مشمول تخفیف مجازات در قانون جدید مواد مخدر می‌شوند. برای مجرمین محکوم به حبس ابد ۱۵ سال و محکومین به اعدام هم تخفیف در مجازات و تقاضای عفو در نظر گرفته شده است.

مرجع قضایی صالح برای رسیدگی به پرونده حمل و نگهـداری مـواد مخدر کدام است؟

مرجع رسیدگی به جرائم و مجازات حمل مواد مخدر بر اساس قانون آیین دادرسی کیفری، دادگاه انقلاب است. همچنین دادگاه‌های ویژه مواد مخدر به‌طور خاص برای رسیدگی به پرونده‌های مرتبط با مواد مخدر، جرائم ناشی از آن‌ها و رسیدگی به مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر است. این دادگاه‌ها به ۲ دسته دادگاه‌های بدوی و دادگاه‌های تجدیدنظر درصورت اعتراض به حکم، تقسیم می‌شوند.

آیا امکان تعلیق مجازات حمل و نگهـداری مـواد مخدر وجود دارد؟

امکان تعلیق مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر برای گروهی از مجرمان وجود دارد. در واقع به منظور حمایت از فرد، ایجاد فرصتی برای اصلاح رفتار و بازگشت به جامعه و گاهی به‌خاطر کاهش تراکم زندانیان، تعلیق و تعویض مجازات وجود دارد؛ به عنوان مثال برای مجازات‌های درجه ۶ تا ۸ تعزیری، امکان تعویق ۶ ماه تا ۲ سال وجود دارد.

مجرمانی هم که به جرایمی مثل حمل و نگهداری و فروش مواد مخدر متهم و محکوم به مجازات درجه ۳ تا ۸ تعزیری هستند، امکان استفاده از این شرایط را دارند. در مجموع می‌توان شرایطی مثل نوع جرم، سوابق کیفری، واکنش به درمان و اصلاح را برای امکان تعلیق و تعویض حکم در نظر گرفت. در این باره بهتر است از مشاوره و دانش بهترین وکیل مواد مخدر در شهر خود استفاده کنید تا اطلاعات دقیقی باتوجه به شرایط پرونده‌تان دریافت کنید که منجر به بهترین نتیجه ممکن شود.

مجازات حمل مواد مخدر در فرودگاه چیست؟

مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر در فرودگاه، شامل حبس‌های طولانی‌مدت و جریمه‌های مالی سنگین و حتی در مواردی حکم اعدام می‌شود. قوانین سخت‌گیرانه‌ای در این خصوص وجود دارند و به‌دلیل استفاده از فرودگاه به عنوان مسیر حمل، امکان تشدید مجازات هم بیشتر است. در فرودگاه‌های بین‌المللی این جرم را با عنوان قاچاق بین المللی در نظر می‌گیرند و توقیف اموال، ممنوع‌الخروجی و برخورد شدیدتر هم به مجازات اضافه می‌شود.

سخن پایانی

در این مقاله به‌طور دقیق، موضوع مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر و قوانین آن را بررسی کردیم. هدف ما اطلاع‌رسانی در مورد قوانین جدید، مجازات‌ها و عواقب جرایم مواد مخدر است. جرایمی که نه تنها به سلامت افراد و جامعه آسیب می‌رسانند؛ بلکه منجر به ناامنی و فساد جبران‌ناپذیر می‌شوند. امیدواریم این مطالب برای شما مفید بوده باشد.

سوالات متداول

 ۱- چه زمانی حمل و نگهداری مواد مخدر باعث اعدام می‌شود؟

مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر سنتی درصورتی که بیش از ۵ کیلوگرم باشد، مشمول حکم اعدام می‌شود و برای مواد مخدر صنعتی درصورتی که بیشتر از ۵۰۰ گرم باشد، حکم اعدام و مصادره اموال را دارد.

 ۲- آیا جرم مصرف و حمل مواد مخدر یکسان است؟

خیر؛ با این‌که مصرف مواد مخدر هم جرم حساب می‌شود؛ اما نوع جرم و میزان مجازات آن، متفاوت است. برای جرم مصرف و حمل مواد به اندازه مصرف شخصی، مجازات کم‌تری در نظر گرفته می‌شود./۳۵۸۰۲۵

نظرات