انواع لوله فولادی

0

لوله‌های فولادی یکی از مهم‌ترین پروفیل‌ها نه تنها در صنایع پتروشیمی، بلکه در ساختمان سازی هستند. شاید در لحظه اول، شنیدن نام لوله فولادی ما را به یاد خطوط انتقال نفت و گاز بیندازد. در حالی‌که یکی از اجزای حیاتی و مهم صنایع دیگر نیز به حساب می‌آیند. در همین راستا قصد داریم در ادامه به معرفی انواع لوله فولادی بر اساس کاربرد آن‌ها بپردازیم.

انواع لوله فولادی

انواع لوله های فولادی از نظر نوع کاربرد

لوله‌ها به جهت تنوع تولید، در انواع مختلفی دسته بندی می‌شوند. یکی از این رده‌بندی‌ها بر اساس کاربرد لوله است. با درنظرگیری این موضوع، انواع آن به شرح زیر خواهد بود:

لوله گازی

لوله گاز، نوعی لوله از جنس فولاد یا پلی اتیلن است که همان‌طور که از نام آن پیداست، برای انتقال گاز کاربرد دارد. این لوله از طریق نورد سرد یا نورد گرم تولید می‌شود و روش نصب آن به ۲ شکل توکار یا روکار است.

لوله مسی

برخلاف آن‌چیزی که گاها تصور می‌شود، لوله مسی به جهت برخورداری از مزایای بسیار همچون مقاومت در برابر خوردگی، مصارف زیادی در صنعت دارد. این لوله انواع مختلفی همچون لوله مسی کلاف، شاخه‌ای، مویین و کویل را شامل می‌شود و عمده کاربرد آن در خطوط آبرسانی، سیستم تهویه، سیستم لوله کشی و سیستم حرارتی است.

لوله داربست

لوله داربست یکی از کاربردی‌ترین مقاطع در پروژه‌های ساخت و ساز شناخته می‌شود؛ چراکه امکان دسترسی به بخش‌های مرتفع ساختمان را فراهم می‌سازند و امنیت کارکنان آن را تامین می‌نمایند. بسته به نوع ساختمان و کاربری، لوله‌های مختلف سبک و سنگین استفاده می‌شود که همین موضوع بر قیمت لوله داربست اثر می‌گذارد. افزون بر موارد ذکر شده، از این لوله در برج‌های دیده‌بانی، نمایشگاه‌ها، رمپ‌ اسکی، ساخت سازه‌های مقاوم، ایجاد تکیه‌گاه برای فعالین در ساختمان، نگهداری و ساخت انواع پروژه‌های ساختمان سازی همچون پل‌ها و غیره استفاده می‌کنند.

لوله اسپیرال

لوله اسپیرال که لوله‌ای تولید شده با نورد گرم و به شکل مارپیچی است که بسته به نیاز در سایزهای مختلف ساخته می‌شود. این لوله از مزایای متعددی همچون شکل‌پذیری، سادگی تولید، عدم محدودیت در طول، شکل پذیری و غیره برخوردار است.

لوله مانیسمان

لوله مانیسمان یکی از شناخته شده ترین لوله‌های فولادی است که به علت تولید به صورت بدون درز، مقاومت و به تبع آن قیمت بالایی دارد. این لوله به علت آن‌که پروسه تولید سختی دارد، معمولا وارداتی است و قیمت بالای آن نیز به همین موضوع بازمی‌گردد. برای تولید آن لازم است شمش را در کوره‌های حرارتی داغ کرد و با کمک سوراخ‌کاری مرکزی، لوله بدون درز تولید نمود.

لوله a106

لوله a 106 جزو لوله‌های بدون درز است و به واسطه تحمل حرارت و فشار بالایی که دارد، در پالایشگاه، نیروگاه و پتروشیمی استفاده بسیاری می‌شود. گریدبندی این لوله به صورت ASTM A106 Gr A، ASTM A106 Gr B و ASTM A106 Gr C است و قابلیت خمش، جوشکاری و سختی خوبی دارد.

لوله لنس

لوله لنس لوله‌ای از جنس فولاد است که در انتقال گاز و پودرهای مختلف مذاب کاربرد دارد. بسیاری از گازها حتی آرگون، اکسیژن و نیتروژن را نیز می‌‌توان با لوله لنس جابجا و یا تزریق کرد. این لوله همچنین در تمیزکاری مخازن بزرگ، نازل ها، پاتیل های تولیدی و سیستم های اسلاید گیت کاربرد دارد.

لوله گوشت دار

لوله‌های گوشت دار نوعی از لوله‌های فولادی هستند که به جهت ضخامت بالای خود با این عنوان در بازار آهن آلات شناخته می‌شوند. این موضوع سبب می‌شود که در کنار بهبود مقاومت، قابلیت جوش‌پذیری از بین برود. لوله گوشت دار معمولا در انتقال مایعات کاربرد دارد.

لوله مبلی

لوله‌های مبلی از ورق روغنی و طی فرآیند نورد سرد یا جوشکاری مقاومت الکتریکی با فرکانس بالا ساخته می‌شود. تفاوت این لوله با دیگر انواع، به ضخامت پایین ورق و ظرافت بالای ساخت آن بر می‌گردد. لوله مبلی بسته به کاربردی که دارد، یا درزدار و یا بدون درز ساخته می‌شود.

لوله api

لوله api یکی از پرمصرف‎ترین لوله‌های فولادی است که وظیفه اصلی آن حمل و نقل مقادیر حجم بالای نفت و گاز با سرعت بالا خواهد بود.

لوله های api یکی از انواع لوله های فولادی است که برای انتقال حجم بالای نفت و گاز با حداکثر سرعت استفاده می شود. لوله‌های api از جنس فولاد با سختی بالا به تولید می‌رسد فشار زیادی را تحمل می‌کند. این لوله همچنین در آبرسانی صنعتی، مبدل حرارتی و گرمایی، عایق کاری کابل فشار قوی برق و غیره اشاره کرد.

لوله آتشخوار

لوله‌های آتشخوار به علت جنس خاص خود در برابر فشار و حرارت مقاومت زیادی از خود نشان می‌دهند. به همین خاطر از آن‌ها در انتقال گازهای پرفشار و مایعات داغ استفاده می‌شود. این لوله‌ها ترکیبی از مقادیر کمی کربن با آهن هستند که سبب ایجاد استحکام، جوش پذیری و شکل‌ پذیری آنها می‌شود. همچنین منگنز با هدف افزایش مقاومت به حرارت اضافه می‌گردد.

لوله جدارچاه

لوله جداچاه از انواع لوله‌های فولادی است که یا شیاردار و یا بدون شیار ساخته می‌شود و در حین حفاری چاه درون آن قرار می‌گیرد و بدین ترتیب از ریزش دیواره چاه جلوگیری می‌نماید و پایداری و استحکام آن را بهبود می‌بخشد.

لوله صنعتی

جنس لوله‌های صنعتی از فولاد است و به علت آن‌که ضخامت بالایی نسبت به دیگر انواع دارد، از استحکام زیادی برخوردار است. لوله صنعتی با فولاد کربن‎‎دار تولید می‌شود و در موارد مختلفی مانند ساخت پل‌های فلزی، خرپا، جابجایی سیالات، پتروشیمی و غیره بکار می‌‎رود.

کلام آخر

لوله‌ فولادی با شکل هندسی و خواص مکانیکی خود، در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد و بدین ترتیب در انواع گوناگونی ساخته می‌شود. از مهم‌ترین و کاربردی‌ترین این موارد می‌توان به لوله داربست، لوله گازی، لوله جدارچاه و لوله api اشاره کرد./۳۵۵۰۶۵

نظرات