مزایای ثبت شرکت برای اتباع خارجی
ایران مدتهاست که از ثبت شرکت توسط اتباع خارجی استقبال کرده است؛ زیرا بهدنبال ثبت هر شرکت میتوان شاهد رونق بیشتر اقتصاد کشور بود. البته سود ثبت شرکت تنها برای کشور نیست، بلکه برای اتباع خارجی نیز مزایای زیادی را بهدنبال خواهد داشت؛ از جمله اینکه کشور ایران دارای پتانسیل و منابع بسیار زیادی در جهت پیشبرد اهداف و پیشرفت افرادی است که ثبت شرکت را انجام میدهند. باتوجه به منافع ثبت شرکت توسط اتباع خارجی و علاقهمندی بسیار این افراد برای انجام این کار، همه اتباع که به ثبت شرکت تمایل دارند، میبایست با مزایا، خطرات، قوانین و… این مهم آشنا شده و در تلاش باشند تا بدون انجام عمل غیرقانونی همانند اجاره کارت بازرگانی، به تجارت بپردازند.
هزینه ثبت شرکت اتباع خارجی
در حال حاضر ثبت شرکتها به دو گونه است: سهامی خاص و شرکت با مسئولیت محدود. برای هردو شرکت میبایست برای ثبت شرکت حداقل یک میلیون ریال سرمایه وجود داشته باشد؛ اما تفاوت در این است که در شرکت با مسئولیت محدود، باید کل سرمایه در ابتدا پرداخت شود؛ اما در شرکت سهامی خاص پرداخت حداقل ۳۵ درصد سرمایه اولیه کفایت میکند. اتباع خارجی که متقاضی ثبت شرکت هستند باید هزینههای دیگری را نیز بپردازند که شامل موارد زیر میشوند.
- هزینه انتشار آگهیها در روزنامه کثیرالانتشار و رسمی
- حقالوکاله در صورت داشتن وکیل
- هزینه ارسال مدارک بهوسیله پست
- هزینههای مالیاتی و ابطال تمبر
- هزینه ورود سیستمی اوراق
ثبت شرکت برای اتباع افغانی در ایران
همانند سایر اتباع ساکن در ایران، اتباع افغانی نیز میتوانند در کشور شرکت خود را به ثبت برسانند. البته برای ثبت شرکت در ایران نیاز به سکونت در کشور نیست؛ بلکه بسیاری از افغانها حتی از راه دور نیز در ایران ثبت شرکت را انجام میدهند. به ثبت رساندن شرکت برای اتباع افغانی مزایای بسیاری را بهدنبال دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- بهدست آوردن امکان اقامت در ایران
- ثبت شرکت، بدون قید و شرط
- افزایش صادرات به کشور خود (افغانستان) و همراه داشتن منافع ملی
- امکان انتقال شرکت به غیر
شرایط ثبت شرکت خارجی در ایران
برای ثبت شرکت خارجی در ایران با مسئولیت محدود شروطی وجود دارند که در زیر بیان شدهاند.
- داشتن حداقل دو عضو موسس
- دارا بودن حداقل سرمایه (معادل یک میلیون ریال)
- متعهد بودن به پرداخت تمام سرمایه شرکت
- دارا بودن مدارک شناسایی موسسات مانند شناسنامه و کارت ملی
- تهیه اقرارنامههای امضا شده مبنی بر عدم اشتغال مدیران شرکت در شرکتهای تجاری دیگر
- دارا بودن گواهی عدم سوءپیشینه کیفری برای مدیران و اعضای شرکت
- تهیه اساسنامه و شرکتنامه شرکت خارجی
سوالی که در اکثر مواقع برای اتباع و یا دیگر افراد در زیمنه ثبت شرکت پیش می آید این است که کدام رشته تحصیلی برای ثبت شرکت بهتر است؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که نداشتن مدرک تحصیلی و یا داشتن تحصیلات نامربوط تاثیری در فرایند ثبت شرکت نداشته و جز اصول و قوانین ثبت شرکت نمی باشد.
کارت بازرگانی اتباع خارجی
کارت بازرگانی درواقع یک مجوز برای فعالیتهای تجاری در سطح بینالمللی محسوب میشود. باتوجه به اینکه طبق قوانین جدید اشخاص حقیقی اتباع دیگر کشورهای خارجی نمیتوانند این کارت را دریافت کنند، اجاره کارت بازرگانی توسط این افراد رواج یافته است؛ با این حال باید بیان کرد که اجاره این کارت جرم بوده و در صورت اثبات، مجازات آن بهصورت پرداخت نقدی است و اگر فرار مالیاتی نیز صورت گرفته باشد، مجازات تعزیری درجه شش اعمال میگردد.
علاوهبر اتباع، بسیاری از بازرگانان و تجار کشور نیز به اجاره کارت بازرگانی روی آوردهاند که دلیل اصلی آن، فرار از مالیات است؛ به همین دلیل امروزه قوانین سختگیرانهای برای ممانعت از این جرم در نظر گرفته شدهاند.
مالیات اجاره کارت بازرگانی اتباع خارجی
همانطور که بیان گردید دلیل اصلی اجاره و دریافت کارت بازرگانی فرار از مالیات است؛ زیرا مالیات باید از طریق فردی که کارت بازرگانی به نام وی به ثبت رسیده، پرداخت گردد. البته بسیاری از افراد در قراردادهای خود در هنگام اجاره این کارت ذکر میکنند که هزینههای گمرک و مالیات برعهده فرد اجارهکننده خواهد بود.
بنابراین، تمام افرادی که دارای کارت بازرگانی هستند یا کارت خود را اجاره میدهند، باید سالانه اظهارنامه مالیاتی خود را در سامانه مربوطه تکمیل نمایند و مقدار تعیین شده مالیات را بپردازند؛ در نتیجه توجه داشته باشید که اتاق بازرگانی اداره صنعت، معدن و تجارت بهعنوان مرجع صادرکننده کارت بازرگانی، مالک این کارت را مسئول پرداخت هرگونه هزینه صادرات اعم از گمرک و مالیات میداند.
مبلغ اجاره کارت بازرگانی اتباع
هزینه اجاره کارت بازرگانی به توافق دو طرف بستگی دارد و از پیش تعیین نشده است؛ اما این کارت غالباً با مبالغ خیلی کمی (معمولاً کمتر از ۱۰ میلیون تومان) اجاره میشود که در مقابل سود حاصله از استفاده از آن بسیار ناچیز است. علت این قیمت کم را اجاره کارت توسط افراد مرزنشین با درآمد پایین میدانند.
موجر کارت بازرگانی میتواند دریافت پول را بهصورتهای متفاوتی طلب نماید. برای مثال برخی از افراد درصدی از سود صادراتی حاصل را درخواست میکنند؛ در حالی که برخی دیگر مبلغ ثابتی را برای اجاره دادن کارت در نظر خواهند گرفت.
شرایط دریافت کارت بازرگانی برای اتباع خارجی
اجاره کارت بازرگانی میتواند تبعات منفی زیادی را به همراه داشته باشد که این تبعات به شرح زیر هستند.
- تبعات مالی: بسیاری از صاحبان کارت بازرگانی، بهطور کامل در جریان مسئولیتهای خود نیستند؛ در نتیجه ممکن است با بدهیهای زیادی روبهرو شوند که در ابتدای کار، انتظار آن را نداشتهاند.
- تبعات قانونی: اجاره کارت بازرگانی کاملاً غیرقانونی است؛ در نتیجه در قانون کشور مجازات نسبتاً سنگینی برای آن در نظر گرفته شده تا آمار این اقدام کاهش یابد. این مجازات میتوانند نقدی یا حتی تعزیری درجه شش باشند.
- تبعات حقوقی: در ادامه تبعات قانونی، باید اشاره کرد که استفاده غیرقانونی از کارت بازرگانی میتواند به ایجاد دعاوی حقوقی بینجامد و نیاز به جبران خسارت به فرد زیاندیده توسط صاحب کارت باشد.
- خدشهدار شدن اعتبار: فعالیتهای غیرقانونی با کارت بازرگانی میتواند به اعتبار صاحب کارت آسیب جدی وارد کند که در نتیجه، سبب کاهش اعتماد سایر تجار به وی شده و همچنین مشتریان او روزبهروز کمتر خواهند شد.
سخن پایانی
باتوجه به منابع غنی کشور ایران، بسیاری از اتباع خارجی همچون اتباع افغانی تمایل دارند تا در کشورمان ثبت شـرکت را انجام دهند. باتوجه به قوانین ایران، ثبت شرکت برای اتباع خارجی بسیار ساده است و مزایای زیادی را هم برای کشور و هم برای اتباع بهدنبال خواهد داشت. نکته مهم برای اتباعی که قصد فعالیت تجاری در ایران را دارند، عدم اجاره کارت بازرگانی برای صادرات است تا از خطرات ناشی از این عمل غیرقانونی دور بمانند./۳۴۶۱۱۴
نظرات