بررسی شرایط ثبت شرکت دانش بنیان {هزینه ها + مدارک}
ویژگیهای یک شرکت دانش بنیان شامل داشتن نوآوری و خلاقیت، تجاریسازی ایدهها، رقابتپذیری شرکت، صنعتی بودن و پشتیبانی از گروههای فنی و علمی است. برای اینکه بتوانید یک شرکت دانش بنیان را به ثبت برسانید، نیازمند این هستید که رزومهای را ایجاد کنید که در آن توضیحات کاملی درباره محصولات یا خدمات شرکت، مسئولان و هیئت مدیره، چشماندازی که شرکت برای خود دارد و همینطور مشتریانی که با شرکت در ارتباط هستند ارائه دهید. در قدم بعدی باید اساسنامه معتبری را نیز برای شرکت طراحی کنید.
در این اساسنامه، توضیحاتی در خصوص اهداف و ارزشهایی که شرکت آنها را دنبال میکند، چشماندازی که یک شرکت دانش بنیان برای خود دارد، اطلاعات مالی و اطلاعات مربوط به مدیران شرکت ارائه شده است. شبکه دانش بنیان ایران میتواند به شما کمک کند تا چنین اساسنامهای را برای شرکت خود تهیه کنید. در نهایت باید طرح توجیهی مناسبی را نیز برای شرکت بسازید که در آن توضیحاتی درباره بازه زمانی محصولات یا خدمات، نوع محصولات یا خدماتی که شرکت قصد دارد ارائه دهد و تجهیزاتی که به آنها نیاز دارد را نوشته شده باشند. با مراجعه به این لینک میتوانید اطلاعات بیشتری در این خصوص به دست بیاورید.
یک شرکت دانش بنیان، چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
یکی از مهمترین شرایط ثبت شرکتهای دانش بنیان این است که ویژگیهای یک شرکت دانش بنیان را داشته باشید. با داشتن این ویژگیها، میتوانید مراحل مربوط به اخذ مجوزهای دانش بنیان را طی کنید. این ویژگیهای شامل موارد زیر میشوند:
ویژگیهای شرکت دانش بنیان |
توضیحات |
نوآوری و خلاقیت |
داشتن ایدههای جدید و خلاقیت در محصولات و خدمات ارائه شده توسط شرکت دانش بنیان، اصلیترین ویژگی آن به شمار میآید. در واقع یک شرکت دانش بنیان، باید ایدههای اساسی شرکت را تعیین کرده و اقدام به بررسی آنها کنند. به عبارت دیگر، یک شرکت دانش بنیان باید محیطی را برای پرورش و پردازش ایدهها، تحقیقات و پژوهشهای نو ایجاد کند. |
تجاریسازی ایدهها |
هرچه خلاقیت یک شرکت در محصولات یا خدماتش بیشتر باشد، تا زمانی که این ایدهها و خلاقیتها به مرز تجاریسازی نرسیده باشند، نمیتوان گفت که یک شرکت در مسیر دانش بنیانی شدن قرار گرفته است. در واقع شرکتهای دانش بنیان باید تلاش کنند با استفاده از ایدههای خود، تهدیدهای موجود در بازار را برطرف کرده و به رشد اقتصادی کمک کنند. داشتن تحصیلات و تجربه در زمینه تجاریسازی ایدهها، در این مسیر به شرکتهای دانش بنیان کمک میکند. |
رقابتپذیری |
ویژگی مهم دیگر شرکتهای دانش بنیان این است که باید رقابت خوبی را در بازار ایجاد کنند. در واقع محصولات یا خدمات این شرکتها باید قادر باشند که با سایر محصولات مشابه موجود در بازار رقابت داشته باشند که این رقابت هم از نظر قیمت و هم از نظر کیفیت و عملکرد خواهد بود. |
صنعتی بودن |
ویژگی مهم شرکتهای دانش بنیان، صنعتی یا تولیدی بودن این شرکتهاست. در واقع شرکتهای دانش بنیان، شرکتهایی هستند که با بهرهگیری از علم روز دنیا، تلاش میکنند تا محصولات یا خدماتی که کمبود آنها در بازار احساس میشود را تولید کنند. |
پشتیبانی از گروههای علمی |
شرکتهای دانش بنیان معمولا به طور گستردهای از پتانسیل پژوهشی دانشگاهها، اساتید، هیئت علمی دانشگاهها و حتی دانشجویان بهره میبرند. این شرکتها دارای یک تیم فنی و یک تیم تحقیق و توسعه هستند. |
مزایای دانش بنیانی شدن برای شرکتها
داشتن شرایط ثبت شرکت دانش بنیان و دانش بنیانی شدن این شرکتها، میتواند مزایای زیادی را برای آنها به همراه داشته باشد که این مزایا شامل موارد زیر میشوند:
۱- شرکتهای دانش بنیان نیازی به پرداخت مالیات تا ۱۵ سال ندارند و برای محصولات یا خدمات دانش بنیان خود معاف از مالیات هستند.
۲- در صورتی که این شرکتها قصد واردات محصولات مختلف به داخل کشور را داشته باشند، نیازی به پرداخت هزینه عوارض حقوق گمرک ندارند.
۳- تسهیلات بانکی خاصی به شرکتهای دانش بنیان اختصاص پیدا میکند که باعث میشود تا آنها بتوانند از سود بانکی بهرهمند شده و علاوه بر این، وامهای خوبی را نیز دریافت کنند.
شرایط عمومی که برای ثبت شرکتهای دانش بنیان موردنیاز است
لیست شرایط زیر، به شما نشان میدهند که دقیقا برای دانش بنیانی شدن به چه شرایطی نیاز است:
دقت داشته باشید که حداقل دو سوم از اعضای هیئت مدیره و موسسان شرکت، باید حداقل دو مورد از شرایط زیر را داشته باشند:
۱- حداقل مدرک تحصیلی لیسانس یا کارشناسی خود را دریافت کرده باشند.
۲- حداقل یک اختراع بینالمللی یا داخلی به ثبت رسانده باشند که این اختراع حتما باید در حوزه کاری شرکت دانش بنیان باشد.
۳- حداقل سه سال سابقه کار بهعنوان مدیر در یک شرکت دانش بنیان را داشته باشند.
علاوه بر این، شرایط عمومی دیگری نیز برای کل شرکت وجود دارد که شامل موارد زیر میشود:
۱- حداقل نصف درآمد این شرکتها باید از طریق فروش خدمات یا محصولاتی باشد که جز محصولات و خدمات دانش بنیان به شمار میآیند.
۲- در شش ماه اخیر، سابقه بیمه برای سه نفر از کارکنان تمام وقت شرکت رد شده باشد.
داشتن رزومه خوب و قوی، مهمترین شرط برای دانش بنیانی شدن
در کنار تمام شرایط عمومی که بیان کردیم، برخی از شرایط نیز وجود دارند که شرایط تخصصیتری برای دریافت مجوزهای ثبت شرکت دانش بنیان به شمار میآیند. داشتن یک رزومه خوب و قوی، یکی از مهمترین این شرایط است که باید ساختار زیر را داشته باشد:
در این رزومه، موسسین شرکت حتما باید توضیحات کاملی درباره اهدافی که شرکت دنبال کرده و ارزشهایی که از آنها پیروی میکند را در اختیار خواننده قرار دهند.
پروژههایی که شرکت در حال حاضر در حال کارکردن روی آنهاست باید به طور کامل در این رزومه توضیح داده شوند.
در رزومه شرکتی که قصد دانش بنیان شدن دارد، حتما باید توضیحاتی درباره مشتریان شرکت نیز آورده شود. در واقع باید توضیح دهید که مشتریان شرکت را عمدتا چه افراد یا کسبوکارهایی تشکیل میدهند.
در قدم بعدی باید توضیحاتی درباره محصولات، کالاها و خدمات شرکت ارائه شود. به این ترتیب، کارگروه ارزیابی میتواند بررسی کند که آیا کالاها یا خدمات شما در گروه دانش بنیانی قرار میگیرند یا خیر؟
در این رزومه حتما باید اطلاعات هویتی مربوط به موسسان شرکت نیز بیاید و توضیحاتی درباره جایگاه هریک از این افراد ارائه شود.
شرکتهایی که قصد دانش بنیانی شدن دارندمی توانند با مراجعه به سایت خبرگزاری جمهوری اسلامی اطلاعات بیشتری کسب کنند.
طرح توجیهی شرکت دانش بنیان
ایجاد یک طرح توجیهی برای شرکت، کمک میکند تا کارگروههایی که ارزیابی شرکت را برعهده دارند، به شکل بهتری با اهداف و ارزشهای شرکت آشنا شده و بررسی کنند که آیا شرکت پتانسیل دانش بنیانی شدن دارد یا خیر؟ برای اینکه بتوانید یک طرح توجیهی جذاب را ایجاد کنید باید نکات زیر را مدنظر قرار دهید:
این طرح حتما باید بهصورت مشخص و شفاف توضیح داده شده و البته قابل اندازهگیری باشد.
قابل دستیابی بودن ویژگی مهم دیگر طرح توجیهی است. در واقع طرح توجیهی شرکت شما باید واقعی بوده و صرفا یک رویا نباشد.
حتما باید محدوده زمانی مشخصی برای آن تعیین شود.
برخی از موارد حتما باید در طرح توجیهی شرکت دانش بنیان شما ذکر شوند که شامل گزینههای زیر میشوند:
۱- در ابتدا باید هدفگذاری شرکت خود را توضیح داده و اهدافی که قصد دارید دنبال کنید را به طور کامل در طرح توجیهی خود بیاورید.
۲- یکی از موارد مهم در طرح توجیهی این است که اطلاعات دقیقی را درباره نحوه و فرایند تولید محصول یا خدمات خود ارائه دهید.
۳- در گام بعدی باید توضیحاتی درباره بازار هدف محصولات یا خدمات خود ارائه داده و مشخص کنید که محصولات یا خدمات شما، مخصوص کدام قشر از جامعه هستند.
۴- یکی از بخشهای مهم این طرح، مربوط به ماشین آلات و تجهیزات موردنیاز برای تولید محصول یا خدمات شماست. از طرف دیگر در این لیست، حتما باید توضیحاتی درباره قیمت و هزینههای این تجهیزات نیز ارائه شود.
۵- در صورتی که شرکت دانش بنیان شما یک شرکت تولیدی است، حتما باید مواد اولیه موردنیاز و مقدار آنها برای تولید هر واحد از محصولات، مشخص شود.
۶- در این طرح توجیهی، شرکتهای دانش بنیان باید مشخص کنند که به چه تعداد نیروی انسانی نیاز داشته و تخصصهای موردنیاز آنها شامل چه مواردی میشود.
۷- در این طرح باید توضیحاتی درباره ایده اصلی شرکت از جمله اهداف ایده، ماهیت اصلی آن، مشخصات فنی و ویژگیهای ایده، طرحها و نمونههای اولیه مربوط به آن و وجود یا عدم وجود نمونههای خارجی نیز ارائه شود.
۸- شما باید مشخص کنید که چه برنامه کاری را برای تولید محصولات یا خدمات طی میکنید. جنبههای قانونی کسبوکار، نوع کسبوکار، توسعه یافته بودن یا نوپا بودن آن، میزان سودآوری، فرصتها و تهدیدها و در نهایت راهکارهای پیشنهادی برای تهدیدهای پیش رو باید در این بخش ذکر شوند.
۹- در نهایت طرح توجیهی حتما باید شامل توضیحاتی درباره محصولات یا خدمات باشد. شما باید مواردی همچون نوع محصولات یا خدمات، سود آنها برای مشتریان، پرتقاضاترین محصولات و خدمات، تفاوت محصولات یا خدمات شما با نمونههای موجود در بازار و مراجع رسمی تاییدکننده نمونه اولیه را در طرح توجیهی خود تعیین کنید.
حوزههای کالاها یا خدمات دانش بنیان
یکی از شرایط بسیار مهم برای ثبت شرکتهای دانش بنیان این است که کالاها یا خدمات ارائه شده توسط شرکت شما، در حوزههای دانش بنیان باشند که این حوزهها شامل موارد زیر میشود:
۱- کالاها یا خدماتی که در حوزه زیستفناوری بوده، به رفع چالشهای موجود در این حوزه کمک کرده یا اینکه نیازهای مربوط به واردات محصولات یا خدمات در این حوزه را کاهش میدهند.
۲- تجهیزات آزمایشگاهی یکی دیگر از حوزههای مربوط به کالاهای دانش بنیان است. شرکتهایی که قادر به ارائه خدمات یا کالاهایی را داشته باشند که به رفع مشکلات حوزه تجهیزات پیشرفته پزشکی و آزمایشگاهی کمک کند، پتانسیل تبدیل شدن به یک شرکت دانش بنیان را خواهند داشت.
۳- شرکتهایی که در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی فعالیت کرده، خدمات یا تجهیزاتی را برای رفع نیازهای این صنایع ارائه میدهند، از دیگر شرکتهایی هستند که امکان تبدیل شدن به شرکت دانش بنیان را دارند.
۴- حوزه جذاب دیگر در زمینه شرکتهای دانش بنیان حوزه فناوری اطلاعات و نرمافزارهای کامپیوتری است. ارائه سیستمهای نرمافزاری جدید که بتواند نیاز به شرکتهای خارجی تولیدکننده این نرمافزارها را به کمترین میزان ممکن یا حتی به صفر برساند، میتواند به شرکتها کمک کند تا مجوزهای دانش بنیان خود را دریافت کنند.
۵- برق و الکترونیک حوزه کاربردی دیگری است که یکی از زیرمجموعههای آن سختافزارهای کامپیوتری است. هرگونه تجهیزات، محصولات یا خدماتی که بتواند به پیشرفت در حوزه الکترونیک و سختافزار کامپیوتری کمک کرده و نیاز کشور را از واردات تجهیزات خارجی کمتر کند، میتواند یکی از محصولات یا خدمات دانش بنیان به شمار بیاید.
۶- در نهایت داروهای پیشرفته و مهندسی پزشکی حوزه کاربردی دیگری است که کالاها یا محصولات دانش بنیان میتوانند در این حوزه باشند.
شبکه دانش بنیان ایران با بررسی حوزه فعالیت شرکت شما، تعیین میکند که آیا پتانسیل تبدیل شدن به یک شرکت دانش بنیان را دارید یا خیر؟ پس بهتر است همین حالا از خدمات مشاوره این سایت استفاده کنید.
داشتن اساسنامه رسمی، شرط مهم دیگر برای ثبت شرکتهای دانـش بنیان
اساسنامه شرکت دانش بنیان، در واقع مدرک رسمی است که بهعنوان سند شرکت کاربرد دارد. این اساسنامه موارد مختلفی از جمله اهداف و ارزشها، نوع فعالیت، موسسین شرکت و چشماندازهای شرکت را تعیین میکند. برای اینکه بتوانید اساسنامهای کاربردی را برای شرکت خود ایجاد کنید، باید موارد زیر را در نظر داشته باشید:
۱- در ابتدا باید مشخصات شرکت در این اساسنامه ذکر شده باشد. نام دقیق شرکت، افرادی که شرکت را راهاندازی کرده و در آن سهامدار هستند، آدرس و محلی که شرکت در آن واقع شده است و در نهایت مدت زمانی که از شروع فعالیت شرکت گذشته است، موارد مهمی هستند که باید در اساسنامه آمده باشند.
۲- در بخش دوم از اساسنامه، باید توضیحاتی درباره اهداف شرکت ارائه شود. در این توضیحات، مالکین و سهامداران شرکت باید تعیین کنند که شرکت دانش بنیان چه اهدافی دارد، قصد دارد به سمت چه ایدههایی حرکت کرده و در نهایت چشمانداز چند سال آینده شرکت چیست؟
۳- اطلاعات مالی شرکت، موضوع مهم دیگری است که در اساسنامه باید به آن پرداخته شود. در اساسنامه باید ذکر شود که میزان سرمایه دقیق شرکت چقدر بوده و چه کاهش یا افزایش سرمایهای در طی زمان در شرکت رخ داده است.
۴- یکی دیگر از بخشهای مهم اساسنامه شرکت، مربوط به اطلاعات مدیران آن است. در این بخش، باید توضیحاتی درباره مشخصات مدیرانی که در مجموعه فعالیت دارند، مدت زمانی که هریک از مدیران، وظیفه مدیریت شرکت را برعهده داشتهاند، صاحبان امضای مجاز شرکت و نکاتی درباره حق امضای قراردادهای شرکت ارائه شود.
۵- سال مالی شرکت آخرین موضوعی است که در اساسنامه شرکتهای دانش بنیان باید به آن پرداخته شود.
پرداخت به موقع مالیات توسط شرکت
یکی از شرایط مهم برای ثبت شرکت دانش بنیان این است که شرکت مربوطه حتما باید مالیات خود را به موقع پرداخت کرده باشد. در این خصوص، یک اظهارنامه مالیاتی موردنیاز است. اظهارنامه مالیاتی حتما باید توسط یک حسابدار کاربلد تهیه شده و شامل موارد زیر است:
درآمدی که حاصل از فعالیتهای اقتصادی شرکت دانش بنیان است. برای مثال ممکن است این شرکت در حوزههای صنعتی، کشاورزی یا خدماتی فعالیتهای اقتصادی متفاوتی داشته باشد.
درآمد از کارکرد که شامل حقوق و دستمزدهایی است که توسط شرکت پرداخت میشود.
در بخش بعدی باید درآمد از سرمایه شرکت نیز ذکر شود. این بدان معناست که هرگونه درآمدی ناشی از سرمایهگذاری در سهام، سود بانکی و … باید در اظهارنامه مالیاتی شرکت ذکر شده باشد.
گاهی اوقات ممکن است یک شرکت قصد داشته باشد که مسکن، وسایل نقلیه یا سایر لوازم خود را اجاره دهد. در این شرایط، درآمد ناشی از اجاره این لوازم نیز حتما باید در اظهارنامه بهصورت دقیق بیاید.
درآمد از حقوق مالیات فکری که شامل درآمد ناشی از اختراع، آثار هنری و سایر موارد میشود نیز مورد دیگری است که باید به اظهارنامههای مالیاتی شرکتهای دانش بنیان اضافه شود.
برخی از شرکتهای دانش بنیان ممکن است درآمدی از واردات یا صادرات محصولات خود داشته باشند که این درآمد نیز حتما باید در لیست اظهارنامه ذکر شده باشد.
شرایط مالی و شرایط بازار برای شرکتهای دانـش بنیـان
یکی از مهمترین شرایط مربوط به ثبت شرکتهای دانش بنیان مربوط به شرایط مالی این شرکتهاست. همانطور که گفتیم این شرکتها باید اطلاعات دقیق مربوط به سرمایه خود را درون اساسنامه ذکر کنند. با این حال، این شرکتها میتوانند برای تامین نیازهای مالی خود از تسهیلاتی که دولت در اختیارشان قرار داده نیز استفاده کنند. با استفاده از این تسهیلات، شرکتهای دانش بنیان میتوانند وامهایی با کمترین بهره و سود را دریافت کرده و سیستمهای تولیدی خود را راهاندازی کنند.
به این ترتیب، برای تامین سرمایه اولیه موردنیاز، نیازی نیست که شرکتها تماما روی سرمایهای که در اختیار دارند تمرکز داشته باشند. شرط مهم دیگری که باید به آن توجه داشت شرایط مربوط به بازار است. شرکتهایی که قصد دانش بنیان شدن دارند، باید اثبات کنند که محصولات یا خدماتی صنعتی یا نیمه صنعتی را تولید میکنند یا اینکه قصد دارند این بخش از بازار را توسعه دهند.
به عبارت دیگر، دولت خود را موظف کرده که سرمایه موردنیاز را در اختیار شرکتهای دانش بنیان قرار دهد، به شرطی که آنها با دریافت سرمایه لازم برای بازاریابی و تهیه مواد اولیه، بتوانند خطوط تولیدی خود را راهاندازی کرده و بخش عمدهای از نیازهای کشور را برطرف کنند. در همین راستا، دولت موظف است که در ازای تولید محصولات دانش بنیان یا خدمات مبتنی بر تکنولوژی، مالیاتی را از این شرکتها دریافت نکند.
ثبت درخواست دقیق دانش بنیانی شدن شرکت
یکی از شرایط بسیار مهمی که برای دانش بنیانی شدن یک شرکت وجود دارد ثبت درخواست دقیق برای این کار، در سامانه https://www.daneshbonyan.ir/ است. این سامانه مربوط به شرکتهای دانش بنیان بوده و با ورود به آن فرمی در اختیار شما قرار میگیرد. در این فرم، اطلاعات مختلفی درباره شرکت شما دریافت میشود که حتما باید دقت کنید که این اطلاعات را بهصورت دقیق و درست وارد کنید. در صورتی که هرگونه تناقضی در اطلاعات این فرم و مدارک شرکت وجود داشته باشد، درخواست شرکت برای دانش بنیانی شدن رد خواهد شد و تمام مراحل ثبت شرکت دانش بنیان باید مجدد طی شود.
یکی از بهترین راهها برای تکمیل این فرم و ارسال درخواست معتبر، استفاده از خدمات سایت https://irkbn.com/how-to-build-knowledge است.
دریافت تاییدیه در ارزیابی اولیه و ثانویه کارگروه شرکتهای دانش بنیان
برای اینکه بتوانید شرکت دانش بنیان خود را به ثبت برسانید، نیازمند این هستید که تاییدیهای را از کارگروه شرکتهای دانش بنیان دریافت کنید. بعد از اینکه فرم خود را در سامانه شرکتهای دانش بنیان به ثبت رساندید، کارگروه مربوطه وضعیت شرکت شما را ارزیابی میکند. برای اینکه بتوانید تاییدیه اولیه را دریافت کنید استفاده از خدمات شبکه دانش بنیان ایران به شما توصیه میشود. بعد از اینکه تاییدیه اولیه را دریافت کردید، نیازمند این هستید که تاییدیه ثانویه را نیز دریافت کنید.
بعد از تاییدیه اول، برخی از مزایای شرکتهای دانش بنیان به شما تعلق میگیرد. شرکت دانش بنیان شما وقتی که در حال استفاده از این مزایا است، مجددا هر دو ماه یک بار توسط کارگزاری مربوطه ارزیابی میشود. به این ترتیب، بعد از مدتی تاییدیه ثانویه نیز در اختیار شما قرار خواهد گرفت و شرکت شما تبدیل به یک شرکت دانش بنیان میشود که امکان استفاده از تمامی مزایای شرکتهای دانش بنیان را خواهد داشت.
سخن پایانی
شرایط ثبت شرکت دانش بنیان در ایران، به دو دسته شرایط عمومی و شرایط تخصصی تقسیمبندی میشوند. برای ثبت شرکتهای دانش بنیان، حداقل دو سوم از هیئت مدیره شرکت باید دارای مدرک کارشناسی بوده، سابقه ۳ سال کار مدیریتی در حوزه شرکتهای دانش بنیان داشته باشد یا اینکه دارای یک ثبت اختراع داخلی یا بینالمللی باشید. در قدم بعدی، شرکت شما حتما باید سابقه بیمه شش ماهه برای حداقل سه نیروی کار را داشته باشد. در غیر این صورت، امکان ثبت شرکت دانش بنیان وجود نخواهد داشت. داشتن یک رزومه خوب و قوی، اساسنامه معتبر و همینطور اظهارنامه مالیاتی از دیگر شرایط مهمی است که برای ثبت این شرکتها به آن نیاز پیدا خواهید کرد.
برای اینکه بتوانید این شرکتها را به ثبت برسانید، دریافت یک مشاوره تخصصی به میزان زیادی به شما کمک خواهد کرد. استفاده از خدمات شبکه دانش بنیان ایران به شما اجازه میدهد تا بتوانید این مشاوره تخصصی را دریافت کنید./۳۴۵۰۱۷
نظرات