ساعتچی

نکات مهم در طراحی موزه

0

مهندسین مشاور هفت شهر آریا با در اختیار داشتند جمعی از معماران و طراحان برتر کشور در حوزه ی طراحی موزه فعالیت می کنند. موزه ساختمانی است جهت جمع آوری مجموعه هایی از اشیاء برای تحقیق و تفحص. با به کارگیری اطلاعات بدست آمده از موزه می توانید دانش و فرهنگ گذشته یا جدید را با توجه به موضوع موزه به بازدیدکنندگان انتقال دهید. هدف اصلی موزه ایجاد انگیزه در بازدیدکننده می باشد به طوری که وی به دنبال کسب اطلاعات بیشتر برود.

 طراحی و محل قرارگیری موزه در شهر

محل قرارگیری بنای طراحی موزه

قبل از طراحی موزه باید محل قرارگیری آن را بررسی کنید. بنای موزه باید در قسمتی از شهر واقع شود که مردم بتوانند به راحتی با وسایل نقلیه ی عمومی اعم از مترو، اتوبوس و … خودشان را به محل موزه برسانند. از آن جایی که موزه یک فضای فرهنگی می باشد بهتر است در کنار کتابخانه، سینما، دانشگاه ها و … احداث شود. قرار گیری چندین مرکز فرهنگی در کنار یکدیگر مردم را تشویق می کند تا وارد تمام این فضاها شوند و از امکانات آن استفاده کنند. بهتر است موزه در یک محوطه سرسبز احداث شود زیرا هم از لحاظ دید بصری بسیار جذاب است و هم از لحاظ جلوگیری از ورود گرد و غبار به داخل موزه مفید می باشد. یکی دیگر از مزایای قرار گیری موزه در فضای سبز این است که در صورت مساعد بودن آب و هوا میتوان بخشی از موزه را به فضای باز انتقال داد. این تنوع موجب جذابیت بیشتر موزه می شود.

طراحی تالار نمایش موزه

تالارهای نمایش طراحی موزه

تالارهای نمایش فضای اصلی طراحی موزه می باشند و مساحت زیادی از موزه را به خود اختصاص می دهند. مهندسان مشاور و طراحان معمار با توجه به مساحت موزه مساحت این بخش را تعیین می کنند. یکی از نکات مهم طراحی مدرن تالارهای نمایش این است که این تالارها انعطاف پذیر باشند. بدین معنا که بسته به شرایط بتوان ابعاد اتاق های تالار را تغییر داد. البته در این تغییرات چارچوب کلی اتاق ورودی ها، خروجی ها، سیستم تهویه و … هیچ گونه تغییری نخواهند داشت. بهترین نوع دیوارها برای تالارهای نمایش پنل های سبکی می باشد که به آسانی به یکدیگر متصل می شوند. در بسیاری از موزه ها نیز استفاده از این قبیل ابزار مرسوم نیست و نمایش آثار به همان شیوه ی قدیمی صورت می گیرد. تالارهای نمایش به هر شکلی که ساخته شوند فرقی نمی کند در هر صورت بازدیدکننده باید بتواند به آسانی در آن گردش کند.

طراحی کتابخانه موزه

اصول طراحی آمفی تئاتر و کتابخانه موزه

·        برای طراحی موزه و آمفی تئاتر مساحت آن باید متناسب با مساحت موزه باشد. آمفی تئاتر باید به طور مستقیم به ورودی دسترسی داشته باشد. برخی از نکاتی که به هنگام طراحی این بخش باید به آن توجه کنید عبارتند از: تعداد درها و طول راهروها باید متناسب با تعداد افراد باشد، ارتفاع درهای سالن باید در حدود ۲/۲ متر باشد.

·        برای طراحی موزه و کتابخانه باید به تابش خورشید، تهویه و کنترل دمای کتابخانه توجه کنید.

الگوهای طراحی موزه

برای طراحی موزه الگوهای بسیاری وجود دارد. در تمام الگوهای نمایش ارتباط اشیاء موزه با بازدیدکنندگان بسیار مهم است. برخی از الگوهای طراحی و معماری موزه عبارتند از:

·        پلان آزاد: مهندسان مشاور ساختمان برای طراحی پلان موزه به این سبک اشیای بزرگ را در معرض نمایش قرار می دهند به صورتی که گردش به دور آن ها آسان باشد.

·        پلان فضاهای درونی: در طراحی این نوع پلان فضای اصلی به منظور جهت یابی و فضای فرعی به منظور نمایش آثار می باشد.

·        مترکشی خطی: مهندسین مشاور ساختمان برای طراحی این پلان تمام فضاها را در یک خط قرار می دهند. امکان گردش به دور آثار به طور کامل وجود ندارد. بازدید کننده به راحتی می تواند مسیر خود را پیدا کند. ورودی و خروجی مجموعه به صورت جداگانه تعبیه شده است.

·        هزارتو: در پلان های طراحی شده به صورت هزارتو گردش آزاد می باشد، از مسیرهای متغیری می توانید به مقصد برسید.

معماری موزه

متریال مورد استفاده در کفپوش ها و دیوارها

در گذشته برای طراحی موزه رنگ دیوارها را به رنگ سفید انتخاب می کردند. بسیاری از معماران معتقد بودند این رنگ اشیا را روشن تر نشان می دهد. امروزه کارشناسان عقیده دارند برای این که رنگ اشیا به رنگ طبیعی خودشان دیده شود بهتر است رنگ های متنوعی بر روی دیوارها زده شود. مصالحی که برای ساخت دیوارهای موزه انتخاب می شود باید از مصالح مورد استفاده در همان اقلیم باشد. بهتر است از رنگ های کم رنگ برای دیوارهایی با نور کم و از رنگ های تیره تر برای دیوارهایی با جذب نور بیشتر استفاده شود. کفپوش موزه را نیز باید از مصالح موجود در اقلیم استفاده کرد. به هنگام انتخاب کفپوش به این نکات توجه کنید دوام و استحکام کفپوش ها از اهمیت بالایی برخوردار باشد، کفپوش انتخابی نباید تولید صدا کند، نظافت آن آسان باشد، بسیار مقاوم باشد و …

فضاهای پشتیبانی موزه چگونه طراحی می شوند؟

یکی از بخش های مهم طراحی موزه فضاهای پشتیبانی و خدماتی می باشد. این فضاها عبارتند از:

·        انبار: در طراحی موزه انبار مخزن نگهداری از اشیای مختلفی محسوب می شود. در انبارهای موزه فقط اشیای غیر قابل نمایش در موزه وجود ندارد. اشیای داخل موزه را به سه دسته تقسیم می کنند که عبارتند از: اشیایی که باید روی آن ها مطالعه شود، اشیایی که میتوان آنها را به مراکز پژوهشی مانند دانشگاه ها امانت داد، اشیایی که برای مدت محدودی باید انبار شود.

·        نگهبانی: همان طور که می دانید در موزه ها اشیای بسیار قیمتی و عتیقه ای وجود دارد. از این رو همیشه یکی از مکان های پر طرفدار به منظور سرقت محسوب می شود. طراحی موزه باید به نحوی باشد که امنیت ساختمان موزه بالا باشد و نگهبانان بتوانند از اتاقک خود به تمام بخش های موزه نظارت داشته باشند.

سخن آخر

برای طراحی موزه نکات ریز و درشت بسیاری وجود دارد که نمی توان تمام آن ها را در این مقاله آورد. برخی از مباحث مهم طراحی معماری موزه که در این مقاله آورده شده است عبارتند از: مطالعه در رابطه با محل قرارگیری موزه، تالارهای نمایش، نحوه ی طراحی آمفی تئاتر و کتابخانه، الگوهای طراحی پلان موزه، متریالی که برای ساخت موزه استفاده می شود و فضاهای پشتیبانی. برای طراحی هریک از این فضاها معمار باید به مفاد ضوابط و استانداردهای بین المللی تسلط کافی داشته باشد./۳۰۵۹۱۷

نظرات