منظور از پدیده لانینا چیست ؟! + ماجرای پیش بینی حاکمیت لانینا در ایران!!
منظور از پدیده لانینا چیست ؟! + ماجرای پیش بینی حاکمیت لانینا در ایران!!
حاکمیت لانینا یا پدیده لانینا یک رخداد جغرافیایی در هواشناسی است که بر اساس پیشبینیهای ترسناک، در فصلهای تابستان، پاییز و زمستان در ایران حاکم میشود. لانینا در هر سه تا هفت سال اتفاق میافتد این موضوع باعث نگرانی مردم شده و پیگیر این هستتند تا بدانند حاکمیت لانینا چیست ؟ و چه ماجرایی دارد و چه خطراتی برای مردم و کشاورزان و وضعیت آب و هوایی کشورمان دارد. با ما همراه باشید تا مطلب حاکمیت لانینا را کامل بخوانید
حاکمیت لانینا چیست ؟
لانینا حاصل تغییر اختلاف فشار منطقه است و اجازه میدهد سطح آبهای اقیانوس در قسمت شرقی سردتر از حالت معمول شود و در قسمتهای حاره غربی گرمتر از حالت عادی گسترش یابد. این حال هواشناسی وضعیتی است که در قسمت مرکزی و شرقی استوایی اقیانوس آرام، آب سردتر از حالت طبیعی میشود. لانینا تقریباً متضاد النینو است. لانینا در هر سه تا هفت سال اتفاق میافتد و درجه حرارت آب دریا سرد میشود.
علت وقوع پدیده لانینا
لانینا اصطلاحی در هواشناسی است که موجب سرد شدن هوا نیز میشود. با ورود آبهای سرد به سطح سواحل آمریکای جنوبی که به آن طغیان گفته میشود … اساسا دمای هوا پایین میآید. این پدیده میتواند تاثیر چشمگیری بر دما و شرایط بارش در آمریکای شمالی و سایر نقاط جهان داشته باشد
معنی و مفهوم لانینا در هواشناسی
لانینا کلمهای اسپانیایی است که بر یک پدیده اقیانوسی و جوی دلالت دارد. لانینا وضعیتی است که در آن، آب قسمت مرکزی و شرقی اقیانوس آرام سردتر از حالت طبیعی میشود. این پدیده که حاصل تغییر اختلاف فشار منطقه است، اجازه میدهد که سطح آب اقیانوس در قسمت شرقی، سردتر از حالت معمول شود. این پدیده تاثیر معکوسی بر قسمتهای حارهای غربی گذاشته و آب این نواحی گرم میشود. این پدیده که بهطور میانگین هر سه تا هفت سال یک بار به وقوع میپیوندد، نوعی پدیده اقیانوسی و جوی خیلی آنی و سریع محسوب شده که از اقیانوس اطلس میگذرد و تمام میشود.
در تعریف دیگر، پدیدههای «ال نینو» و «لانینا» یک شاخص اقلیمی بزرگ مقیاس هستند که در پهنه وسیعی از آبهای منطقه حارهای اقیانوس آرام رخ میدهند. زمانی که دمای آب عمق ۲۰۰ متری اقیانوس تغییر کند، اگر نیم درجه گرمتر شود وارد فاز «النینو» یا فاز گرم میشود و اگر نیم درجه سردتر از حالت نرمال شود یعنی وارد فاز «لانینا» یا سرد شده است. لانینا یکی از بهترین پدیدههای جوی برای فصل تابستان محسوب میشود.
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا گفت: از تابستان به بعد احتمال تغییر فاز دورپیوند نوسان جنوبگان به لانینا افزایش مییابد. البته در تعیین وضعیت جوی کشور عوامل زیادی موثر هستند که میزان عدم قطعیت پیشبینی را افزایش میدهد.
صادق ضیائیان در گفت وگو با ایسنا با بیان اینکه پیشبینی تاثیرات جریانات دورپیوند جوی بر دما و بارش کشور با احتمالات زیاد همراه است، اظهارکرد: یکی از این جریانها، دورپیوند نوسان جنوبی (انسو) نام دارد و دارای سه فاز لانینا، النینو و شرایط خنثی است. احتمال حاکمیت شرایط خنثی این جریان دورپیوند در ماههای آوریل، می، ژوئن و جولای زیاد است و احتمال خیلی کمی (تا ۳۰ درصد) برای حاکمیت شرایط النینو وجود دارد و طی فصلهای تابستان، پاییز و زمستان پیشبینی میشود که این دور پیوند در فاز لانینا باشد.
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا درباره وضعیت دما و بارش کشور در صورت حاکمیت شرایط لانینا گفت: دورپیوند «انسو» یا نوسان جنوبگان یکی از صدها عامل موثر بر وضعیت دما و بارش کشور است و در شرایطی بین ۳۰ تا ۶۰ درصد میتواند بر دما و بارش کشور تاثیرگذار باشد و در شرایطی کمتر موثر است.
وی اضافه کرد: در شرایطی که حاکمیت لانینا اهمیت بیشتری پیدا کند، احتمال دریافت بارش نرمال کاهش مییابد البته از حالا پیشبینی برای بارشهای پاییزی و زمستانه خیلی زود است و با خطای بسیار زیادی همراه است.
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا تاکید کرد: جریانهای دورپیوند دیگری مانند AO، NAO، MJO ، دو قطبی اقیانوس هند و غیره بر دما و بارش کشور میتواند موثر باشند و شرایط جوی را متغیر میکنند.
ضیاییان در پایان درباره تاثیر تغییرات اقلیمی بر عملکرد دور پیوندها و میزان پیش بینیپذیری آنها گفت: تغییرات اقلیمی موجب افزایش تغییرات دورپیوند میشود، در نتیجه عدم قطعیت پیشبینیها افزایش مییابد.
همچنین مدیرکل هواشناسی استان کرمان با اشاره به روند افزایشی دما در استان، گفت: تابستان امسال بیش از دو درجه گرمتر از تابستان گذشته خواهد بود.
محسن عراقیزاده، مدیرکل هواشناسی استان کرمان با اشاره به اینکه پیشبینیهای هواشناسی براساس مدلهای هواشناسی انجام میشود و البته هر مدل هواشناسی خطاهایی هم دارد، گفت: هر چه مدت زمان پیشبینی ما طولانیتر باشد، میزان خطای آن هم بیشتر است و دقت آن پایین میآید.
مدیرکل هواشناسی استان کرمان با بیان اینکه در حال حاضر پیشبینیهای ما به صورت ۱۰ روزه انجام میشود که تقریباً دقت خیلی بالایی داشته و دقت آن در حدود ۹۸ درصد است، ادامه داد: این پیشبینیها از راههای مختلف اطلاعرسانی میشود.
مدیرکل هواشناسی استان کرمان با بیان اینکه کل بارشهای امسال در سطح کشور کم بوده و سال خوبی را از نظر بارشها در استان کرمان و کشور نداشتیم، افزود: امیدواریم در مدت باقیمانده، بارندگیهایی را داشته باشیم تا قدری این وضعیت بهتر شود.
او ادامه داد: براساس نقشههایی که در اختیار داریم پیشبینی میشود که تا ۱۵ اردیبهشت ماه بارندگیهایی را به صورت پراکنده در سطح استان داشته باشیم؛ البته با این بارشها به میانگین بلندمدت استان کرمان نمیرسیم.
عراقیزاده با اشاره به اینکه امسال روند افزایشی دما را داشتیم و میانگین دمای نقاط مختلف استان نسبت به سالهای قبل بیشتر بوده است، افزود: پیشبینی میشود که این روند تا تابستان ادامه داشته باشد و تابستان امسال، بیش از دو درجه گرمتر از تابستان گذشته باشد.
واکنش آژانس هواشناسی سازمان ملل متحد
آژانس هواشناسی سازمان ملل متحد هم با بیان اینکه کشورهای غربی آسیا در سال جاری منتظر لانینا باشند، عنوان کرد بازگشت پدیده آب و هوایی خنک لانینا در سال جاری، میتواند به کاهش دما پس از سالها رکود جهانی گرما کمک کند. این وضعیت حتی برای کشورهایهای حاشیه خلیج فارس که تابستانهای بهشدت گرمی دارند، میتواند خوشنود کننده باشد. این آژانس بیان کرد که در سال گذشته شاهد پدیده ال نینو (عکس پدیده لانیا) بودیم و همین امر منجر به رقم خوردن گرم ترین سال در طول تاریخ شد. این سازمان بیان کرد که بررسی نقشههای هواشناسی نشان میدهند با خروج پدیده ال نینو، شاهد ورود پدیده لانینا از سمت اقیانوس اطلس و آرام خواهیم بود.
حاکمیت لانینا در ایران
ضیائیان: کشور ما فاصله زیادی تا محل وقوع پدیده لانینا دارد و پدیده آب و هوایی لانینا در اواخر تابستان و اوایل پاییز وارد کشور ما خواهد شد. در نتیجه پیشبینی میشود در اوایل تابستان شاهد افزایش ۲ تا ۳ درجهای دما و دیرتر شروع شدن بارشهایی پاییزی باشیم. البته لازم به ذکر است که اگر در تابستان پدیده لانینا بهوقوع نمیپیوست، دما بهمراتب افزایش پیدا میکرد. ضیائیان در ادامه سخنان خود به میزان بارشهای تابستانه اشاره کرد و گفت بهطور معمول بارشهای تابستانه ما عدد قابل توجهای از سهم کل بارشهای یک ساله کشور نیست و در خوشبینانهترین حالت، فقط ۴۰ درصد بارشهای یک سال در تابستان اتفاق میافتد و پیشبینی میشود برای سال جاری هم شاهد همین مقدار کم باشیم. اما اینکه بعضا عنوان میشود تابستان سختی را پیش رو داریم، به عقیده من با در نظر گرفتن منابع آبی است. چون خیلی از استانهای نوار شمالی کشور بارشهای مناسبی در فصل بهار نداشتهاند و احتمالا در تابستان دچار کمآبی خواهند شد. اگرچه کل بارشها نزدیک به میانگین بود، اما این بارشها بهدلیل فعالیت چند سامانه بارشی قوی بود که در نیمه جنوبی کشور اتفاق افتاد و سهم نوار شمالی مخصوصا شهرهای پرجمعیتی مثل تهران و کرج و…خیلی سهم قابل توجهای نبود.
منبع: ایسنا
نظرات