ساعتچی

درس خوان شدن بچه + ۵ راهکار عالی

0

بچه‌ی شما درس می‌خونه؟ به موقع مشق می‌نویسه؟ بی‌شک این عبارات را بارها و بارها از زبان والدین شنیده‌اید. دست‌وپنجه نرم کردن با بچه‌هایی که مدام از درس و کتاب فراری‌اند، می‌تواند انرژی والدین را بگیرد و زندگی‌شان را مختل کند. علاقه به درس و مدرسه یقینا یکی از مهم‌ترین مسائلی است که ذهن والدین را درگیر می‌کند. این حساسیت‌ها معمولا در سال‌های اولیه‌ی ورود به مدرسه شدت بیشتری دارد. معمولا در این سال‌ها کودکان، موجودات بازیگوشی هستند که بازی کردن را به درس خواندن ترجیح می‌دهند. از این‌رو والدین دغدغه‌مند ممکن است فشار روانی زیادی را از این بابت تحمل کنند.

والدین معمولا برای درس خوان شدن بچه، به هر دری می‌زنند. معلم خصوصی می‌گیرند، ساعات زیادی را بالای سر کودک می‌نشینند تا تکلیف انجام دهد و… با این همه نکات مهمی برای درس خوان شدن بچه وجود دارد که والدین آنها را نادیده می‌گیرند. در این مقاله قرار است شما را با ۵ مورد از این راهکارهای موثر آشنا کنیم. اگر قصد تربیت یک بچه درس خوان را دارید، با ما همراه باشید.

آیا درس خوان شدن بچه ذاتی است؟

قبل از اینکه مستقیم سراغ راهکارها برویم، نیاز است که به بررسی یک‌سری باورهای رایج بپردازیم. یکی از باورهای رایجی که در ذهن والدین نقش بسته، ذاتی بودن ویژگی‌های بچه درس خوان است. والدین فکر می‌کنند اینکه یک کودک درس خوان باشد یا فراری از درس، بستگی به ویژگی‌های ژنتیکی و درونی خود بچه دارد و قابل اصلاح نیست. در جواب این ادعا، تحقیقات علمی زیادی صورت گرفته است که می‌گویند در این مقوله هم هوش و هم محیط دخیل است.

  بچه درس خوان

برای درس خوان شدن بچه راهکارهای خوبی وجود دارد.

با وجود ثابت بودن پدیده‌ی هوش، تحقیقات نشان داده‌اند که با غنی کردن محیط، می‌توان تغییرات مهمی را در فرآیند درس خوان شدن بچه ایجاد کرد. از این‌رو بسیار می‌شود به تغییر امیدوار بود. در ادامه شما را با ۵ راه‌حل برای تقویت علاقه کودک به درس آشنا خواهیم کرد.

اولین گام طلایی درس خوان شدن بچه، تعریف از کودک

قبل از همه چیز یادتان باشد، بچه‌ها بیشتر درگیر فعالیت‌هایی می‌شوند که توجه والدین را به همراه داشته باشد. اگر صاحب فرزندی باشید، ممکن است بارها دیده باشید که او درحین انجام کارش مدام به شما نگاه می‌کند تا واکنش‌تان را ببیند. اگر شما به او بی‌توجه باشید، کارش را متوقف می‌کند و سراغ کاری می‌رود که توجه شما را جلب کند. ولواینکه آن کار منفی باشد و جیغ شما را در بیاورد!

برای داشتن بچه درس خوان نیاز است که کودک در حین درس خواندن از شما توجه دریافت کند. از آنجایی که بهترین نوع تقویت رفتار تحسین کردن است، تعریف از کودک می‌تواند به عنوان اهرمی برای افزایش علاقه به درس استفاده شود. تحسین کردن نوع مثبتی از توجه کردن است که باعث می‌شود کودک برای دریافت آن، بارها و بارها به سراغ کار موردنظر برود.

از این‌رو برای درس خوان شدن بچه، زمانی که او به درس خواندن مشغول است وی را تشویق کنید. به او آرامش خاطر بدهید و افتخار کنید. مطمئن باشید این رویکرد سبب دلگرمی کودک به درس خواندن و استمرار آن می‌شود.

تعریف از کودک

برای داشتن بچه درس خوان، با تشویق کردن کار او را ارزشمند نشان دهید.

گام طلایی دوم داشتن بچه درس خوان، گلچین موضوعات مورد علاقه‌ی کودک

نکته‌ی بسیار حیاتی برای درس خوان شدن بچه، توجه به موضوعات مورد علاقه‌ی او است. همین نکته‌ی به ظاهر ساده، نقش پررنگی در بی‌علاقه بودن کودک نسبت به درس و کتاب دارد. وقتی که مدرسه و والدین سعی دارند بچه را به زور پای درس‌هایی که برایش جذاب نیستند بنشانند، خروجی جز فراری شدن بچه چیز دیگری نیست.

والدین و مدرسه باید توجه کنند که حتی یک بچه درس خوان هم قبل از درس، به بازی و جنب‌وجوش علاقه دارد. دلیل این امر این است که کودک از این راه می‌تواند کارهای هیجان‌انگیز و موردعلاقه‌اش را انجام دهد. پس برای اینکه درس خواندن در لیست تصمیم‌های کودک قرار بگیرد، لازم است از حوزه‌ی مورد علاقه‌اش وارد شوید. برای این کار می‌توانید از کتاب‌هایی با تم موردعلاقه خود کودک شروع کنید. حتی می‌توانید از او بخواهید با مطالعه در هر حوزه‌ای که علاقه دارد کارش را آغاز کند. در ادامه وقتی او به مطالعه علاقمند شد، او را به درس خواندن تشویق کنید.

گام سوم، استفاده از چاشنی جادویی موسیقی و بازی

یکی از خلاء‌های مهم در تربیت یک بچه درس خوان، عدم استفاده از ریتم و بازی برای آموزش است. متاسفانه تدریس با ریتم، موسیقی و بازی یک دهه است که در کشور ما به شکل جدی‌تری اجرا می‌شود. معمولا نسل‌های قبلی، تمام خاطرات‌شان از مدرسه و درس، محیطی خشک و سرد، با آموزش مطالب سخت و پیچیده است. همین مسئله سبب می‌شود که افراد نسبت به درس خواندن علاقه‌ای نشان ندهند.

امروزه تحقیقات اهمیت استفاده از موسیقی و بازی را در آموزش دروس ثابت کرده‌اند. علی‌الخصوص زمانی که پای دروس سختی چون ریاضیات وسط می‌آید.

بازی و موسیقی در تربیت

استفاده از موسیقی و بازی در آموزش، سبب درس خوان شدن بچه می‌شود.

استفاده از ریتم و بازی در آموزش، سبب هیجان‌انگیز شدن یادگیری می‌شود. نکته‌ی جالب در این سبک آموزش این است که مطالب بدون تلاش زیاد برای یادگیری، وارد ذهن کودک شده ومورد پردازش قرار می‌گیرد. آموزش مطالبی مثل مراکز استان‌‌ها، ضرب و تقسیم اعداد و… با این روش سبب پرورش یک بچه درس خوان می‌شود.

گام طلایی چهارم، پاداش دادن به تلاش‌های کودک، در جهت تربیت بچه درس خوان

اقدام موثر دیگر در جهت درس خواندن شدن بچه، جایزه دادن است. خود جایزه ذاتا ماهیتی دارد که فرد را برای رسیدن به مقصد به جنب و جوش می‌اندازد. برای اینکه یک بچه درس خوان تربیت کنید، کافی است که برای خواندن درسی که به آن رغبتی ندارد یک جایزه تدارک ببینید. مثلا بگویید که اگر امروز این مبحث از درس را تمرین کنی، یا فلان نمره را کسب کنی جایزه می‌گیری. مطمئن باشید این کار میل به درس خواندن را در بچه زیاد می‌کند.

حالا شاید از خود بپرسید چه جایزه‌ای برای تربیت یک بچه درس خوان مفید است؟ اگر والد زرنگی باشید می‌توانید از جایزه در راستای دوست‌داشتنی‌تر کردن فرآیند درس خواندن استفاده کنید. حتما می‌پرسید چگونه؟ جواب ساده است. با خریدن جوایزی مثل لوازم تحریر جذاب و فانتزی، می‌توانید درس خواندن را برای بچه شیرین‌تر کنید. کمااینکه درس خواندن و کار با آن لوازم تحریر، تداعی‌کننده‌ی پاداش است و منجر به تقویت دوباره می‌شود.

لوازم تحریر

لوازم تحریر جذاب، پاداشی مناسب برای درس خوان شدن بچه

گام طلایی آخر، حذف عامل حواس‌پرتی

یکی از عوامل مهمی که مانع از درس خوان شدن بچه می‌شود، وجود عوامل حواس‌پرتی است. متاسفانه بعضی بچه‌ها زمانی که مشغول درس خواندن در خانه هستند، در یک محیط آرام حضور ندارند. ممکن است والدین با تلفن یا حتی با همدیگر صحبت کنند. تلویزیون روشن باشد و… تمامی این مواردی که شاید به چشم هم نیایند، می‌توانند حواس کودک را به کل از درس پرت کنند. معمولا هرچقدر کودکان سن پایین‌تری داشته باشند خیلی سخت‌تر می‌توانند تمرکز خود را نگه دارند. از این‌رو ممکن است کوچک‌ترین صدا، باعث خراب شدن کار آنها شود.

پس قبل از اینکه از تربیت یک بچه درس خوان ناامید شوید، چک کنید آیا عوامل حواس‌پرتی به هنگام درس خواندن را حذف کرده‌اید؟ برای این کار، سعی کنید یک ساعت خاص در طول روز را برای درس خواندن کودک مشخص کنید. همچنین سعی کنید که در طول آن ساعت، تمام عوامل حواس‌پرتی را تا حد امکان کاهش دهید. اگر این امکان برایتان فراهم نیست، حداقل کودک را در یک اتاق خلوت و آرام ساکن کنید.

با رعایت این نکات به ظاهر ساده اما طلایی می‌توانید شرایط تربیت یک بچه درس خوان را به وجود بیاورید./۲۹۸۰۸۲

منبع:

https://www.ourfamilywizard.com/blog/8-tips-provoke-your-kids-interest-studying

نظرات