خواص چله کلیمیه در ماه ذی القعده (چِلّه کَلیمیه چیست) +اعمال و نحوه چله گرفتن
خواص چله کلیمیه در ماه ذی القعده (چِلّه کَلیمیه چیست) +اعمال و نحوه چله گرفتن
«چله کلیمیه» از اولین روز ماه ذی القعده که امسال از جمعه ۲۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ آغاز می شود. چله کلیمیه یا چِلّه کَلیمیه یا چِلّه موسویه در ماه ذی القعده دارای خواص و فواید زیادی است مطلبی درباره چله کلیمیه در ماه ذی القعده و چله کلیمیه چیست و چه اعمالی دارد و دعاها و نحوه چله گیری و آداب و احکام آن را در مجله حرف تازه می خوانید:

معنی چله کلیمیه چیست
حضرت موسی بعد از این چهل روز ملقب به لقب «کلیمالله» شد و به همین خاطر به این چلّه چلّه کلیمیه میگویند. علما و بزرگان به اين چهل روز توجه ویژهای داشتند و به شاگردانشان توصیه میکردند این چهل روز رو به تهذيب نفس و خودسازی و چلّه گيری مشغول باشند
اعمال چله کلیمیه چیست
هر کاری بهار و فصل مخصوص به خودش رو داره و بهار چلّه نشینی هم ماه «ذیالقعده» است. «چله کلیمیه» از اولین روز ماه ذی القعده که امسال از جمعه ۲۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ آغاز می شود.
حضرت آیت الله جوادی آملی درباره این اربعین می فرماید: «از اول ذی القعده تا دهم ذی حجّه که اربعین موسای کلیم است، این یک فصل مناسبی است؛ بهار این کار است. این اربعین گیری، این چله نشینی همین است! وجود مبارک موسای کلیم ۴۰ شبانه روز مهمان خدا بود. فرمود: *و واعدنا موسی ثلاثین لیلهً فاتممناها بعشر فتمّ میقات ربّه اربعین لیله.* به او وعده دیدار و ملاقات خصوصی دادیم؛ آمد به دیدار ما. اوّل ۳۰ شب بود؛ بعد ۱۰ شب اضافه کردیم، راهش باز بود؛ جمعاً شد۴۰ شب.»
ازجمعه ۲۱ اردیبهشت که اول ذی القعده هست تا روز عید قربان که ۴۰ روز متوالیه بهترین زمان برای گرفتن حاجات است و به چله ی ذی القعده یا چله کلیمه معروف است که به اصطلاح علما بهار حاجت هاست! یعنی اگه کسی چله ذی القعده بگیرد و در این چهل روز دعا کند محال است دست خالی برگردد
اذکار و سوره های مربوط به چله کلیمیه
- اذکار و سوره های چله کلیمیه یا چه موسوی به شرح زیر است:
- چهل روز روزی یکبار سوره های فجر
- چهل روز ذکر لااله الاالله
- صلوات روزی ۳۵۰ مرتبه
- چهل روز ذکر یابصیر ۳۰۳ مرتبه
- چهل روز زیارت عاشورا
- چهل روز سوره یاسین
- چهل روز آیه رب ادخلنی مدخلأ صدق واخرجنی مخرج صدق وجعلنی من لندک سلطانأ نصیرأ روزی۱۰۰ مرتبه
چله گرفتن چگونه است؟
چله گرفتن یعنی چهل روز اخلاص و بالتبع چهل روز مراقبت شدید در انجام واجبات، ترک محرمات، دقت در غذایی که می خورد، کلامی که بر زبان جاری می سازد، کاری که انجام می دهد و … .
زمان چله گیری اربعین کلیمی یا چلّـه کلیمیــه
زمان چلّه گرفتن از اول ماه ذیالقعده تا دهم ماه ذیالحجه است این زمان زمانی است که طبق قرآن چلّه نشینی حضرت موسی در کوه طور انجام شده:
↲سوره اعراف آیه ۱۴۲
【وَ وَاعَدْنَا مُوسَىٰ ثَلَاثِينَ لَيْلَةً وَ أَتْمَمْنَاهَا
بِعَشْرٍ فَتَمَّ مِيقَاتُ رَبِّهِ أَرْبَعِينَ لَيْلَةً】
ﻣﺎ با ﻣﻮﺳﻰ ﺳﻰ ﺷﺐ ﻭﻋﺪﻩ و قرار
ملاقات ﮔﺬﺍشتیم ﺳﭙﺲ ﺁن رﺍ ﺑﺎ ﺩﻩ ﺷﺐ
ﺩﻳﮕﺮ ﺗﻜﻤﻴﻞ ﻧﻤﻮﺩﻳﻢ ﺑﻪ ﺍﻳﻦ ﺗﺮﺗﻴﺐ ملاقات
او با ﭘﺮﻭﺭﺩﮔﺎﺭﺵ ﭼﻬﻞ ﺷﺐ ﺗﻤﺎم ﺷﺪ
قرآن در این آیه میفرماید:
خدا با حضرت موسی
به مدت سی شب وعده کرد
【وَ وَاعَدْنَا مُوسَىٰ ثَلَاثِينَ لَيْلَة】
که طبق روایات این سی شب
از شب اول ماه ذیالقعده شروع میشه
بعد ده شب دیگه به این سی شب
اضافه شد【وَ أَتْمَمْنَاهَا بِعَشْرٍ】
که همون ده شب اول ماه ذیالحجه
تا روز عید قربان هست
پس قرار ملاقات حضرت موسی با خدا
چهل روز تمام طول کشید
【فَتَمَّ مِيقَاتُ رَبِّهِ أَرْبَعِينَ لَيْلَة】
سعی كنيم انشاءالله از شب اول ماه ذیالقعده که شروع چلّه کلیمیه است یک عمل كوچیک مستحبی را شروع كنيم. مثلاً چلّه ختم یک سوره مثل
سوره واقعه، سوره یاسین، سوره حشر و سوره ملک، سوره نباء و یا چلّه ختم یک دعا، مثل دعای عهد، دعای توسل، دعای معراج زیارت عاشورا، حدیث کساء، یا چلّه ترک یک گناه و کمرنگ کردن اون گناه در زندگیمان. یا مثلاً سعی کنیم تو این چهل روز نمازمان رو اول وقت و با حضور قلب بخوانیم
انشاءالله تو این چهل روز بیشتر مواظب خودمون باشیم. مواظب باشیم كه غذای بد وارد دهانمون نشه، زبانمون حرف بد نزنه، گوشمون حرف بد نشنوه، چشممون نگاه بد نكنه و ….
* همچنین بخوانید: خواص نوشتن سوره هود روی کاغذ (آیه ۲۸ سوره هود) +آداب و زمان نوشتن
اعمال ماه ذی القعده
ماه «ذیقعده الحرام» از ماههای حرام است که حق تعالی در قرآن مجید ذکر فرموده و سید بن طاوس روایتی نقل کرده که «ذی القعده در وقت شدت و در سختیها، محل اجابت دعا است». پیغمبر (ص) نیز در خصوص این ماه فرمودهاند: هر کس در ماه حرام سه روز پنجشنبه و جمعه و شنبه را روزه بگیرد، خداوند برای او عبادت یک سال را بنویسد. شیخ عباس قمی در کتاب مفاتیح الجنان در خصوص اعمال این ماه چنین ذکر کرده است:
نماز روز یکشنبه این ماه:
در روز یکشنبه این ماه نمازی با فضیلت بسیار از رسول خدا صلّی الله علیه و آله روایت شده که مجملش آن است که هر که آن را بجا آورد، توبهاش مقبول و گناهش آمرزیده شود و دشمنان او در روز قیامت از او راضی شوند و با ایمان بمیرد و دینش گرفته نشود و قبرش گشاده و نورانی شود و والدینش از او راضی و مغفرت شامل حال والدین او و ذریه او گردد و توسعه رزق پیدا کند و ملک الموت با او در وقت مردن مدارا کند و به آسانی جان او بیرون شود.
کیفیت نماز روز یکشنبه ماه ذیالقعده به این شرح است: در روز یکشنبه غسل کند و وضو بگیرد و چهار رکعت نماز گزارد در هر رکعت حمد یک مرتبه و قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ سه مرتبه و معوذتین یک مرتبه، (پس از اتمام نماز) هفتاد مرتبه استغفار کند و پس از اتمام استغفار، بگوید لَا حَوْلَ وَ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِی الْعَظِیمِ سپس بگوید:
یا عَزِیزُ یا غَفَّارُ اغْفِرْ لِی ذُنُوبِی وَ ذُنُوبَ جَمِیعِ الْمُؤْمِنِینَ وَ الْمُؤْمِنَاتِ فَإِنَّهُ لَا یغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا أَنْتَ. ظاهر آن است که این استغفار مذکور و دعای بعد را بعد از نماز باید بجا آورد.
سه روز متوالی روزهداری: روایت شده که هر که در یکی از ماههای حرام سه روز متوالی که پنجشنبه و جمعه و شنبه باشد روزه بدارد، ثواب نهصد سال عبادت برای او نوشته شود
بیان حقیقت استغفار: از امیرالمؤمنین علی (ع) روایت شده است که گویندهای در محضر آن حضرت گفت: اَستَغفِرُ الله. حضرت به او فرمود: مادرت بر تو بگرید آیا میدانی استغفار چیست؟ استغفار درجه علّیین است و آن نامی است برای شش معنی، اول: پشیمانی از گذشته.
دوم: عزم بر اینکه به آن گناه رجوع نکند و دیگر آن را انجام ندهد.
سوم: اگر حقّی از مردم بر عهده اوست، ادا کند تا خدا را که ملاقات میکند پاک باشد و حقّی از دیگران بر او نمانده باشد.
چهارم: هر واجبی که بر عهده اوست و آن را ضایع ساخته است، حق آن را ادا نماید.
پنجم: بر خود حتم کند گوشتی که از گناه بر تن او روییده است، به وسیله حزن و اندوه، آب شود تا پوست به استخوان بچسبد و بین آنها گوشت تازه بروید.
ششم: به بدن خود اَلَم و سختی طاعت را بچشاند همان طوری که شیرینی گناه و معصیت را چشانیده بود. در این وقت بگوید: اَستَغفِرُ الله (المراقبات ص ۳۶۹))
چهل روز آیه رب ادخلنی مدخلأ صدق واخرجنی مخرج صدق وجعلنی من لندک سلطانأ نصیرأ روزی۱۰۰ مرتبه
ماه «ذیقعده الحرام» از ماههاى حرام است که حق تعالى در قرآن مجید ذکر فرموده و سید بن طاوس روایتى نقل کرده که «ذى القعده در وقت شدت و در سختیها، محل اجابت دعا است».
پیغمبر (ص) نیز در خصوص این ماه فرمودهاند: هر کس در ماه حرام سه روز پنجشنبه و جمعه و شنبه را روزه بگیرد، خداوند برای او عبادت یک سال را بنویسد.
اربعین کلیمی و زمان چله گیری
اربعین کلیمی از اول ذیقعده شروع می شود و تا دهم ذیحجّه ادامه دارد در اصل این چله دوره عبادت حضرت موسی کلیم الله در خلوت خود با خداوند بوده است.
اربعین کلیمی یا چله موسوی که در قرآن کریم آمده است ریشه در میقات حضرت موسی(ع) دارد و ارتباطی به کلیمی ها و یا یهودی ها ندارد. اربعین کلیمی در اصطلاح از آغاز ماه ذی القعده تا دهم ذالحجه است که طبق روایات خداوند در این ایام حضرت موسی را به کوه طور فراخوانده است و ایشان نیز در این چهل روز مشغول عبادت و مناجات بودند.
چله کلیمی از دیرباز جایگاه ویژه ای در میان اهل معرفت داشته است. برخی از جهله صوفیه اعتقاد دارند که چله گیری به معنای دوری از جامعه و انزوا است در حقیقت چله گیری به معنای مراقبت بیشتر از خود است و عدد چهل نقش مهمی در تکمیل نفوس دارد.
چله کلیمی یا چله موسوی در قرآن
در آیات قرآن و روایات دوره عبادت حضرت موسی کلیم الله در خلوت خود با خداوند بوده و پس از این چهل روز بود که خداوند تورات را بر آن حضرت نازل نمود این ایام را اربعین موسوی یا اربعین کلیمی می نامند.
خداوند متعال در آیه ۱۴۲ از سوره اعراف به این مسأله اشاره فرموده است:
وَ واعَدْنا مُوسی ثَلاثینَ لَیْلَةً وَ أَتْمَمْناها بِعَشْرٍ فَتَمَّ میقاتُ رَبِّهِ أَرْبَعینَ لَیْلَةً وَ قالَ مُوسی لِأَخیهِ هارُونَ اخْلُفْنی فی قَوْمی وَ أَصْلِحْ وَ لا تَتَّبِعْ سَبیلَ الْمُفْسِدینَ .
حضرت موسای کلیم در این ایام حالاتی خاص داشتند و از جذبات الهیه به شکلی مخصوص بهره مند بودند. در برخی روایات اشاره شده که آن حضرت در این ایام از شدّت جذبات الهیه و شوقی که داشتند نه چیزی خوردند و نه چیزی نوشیدند و نه خوابیدند.(شرح مصباح الشریعه، ص۵۸۹)
در روایات سفارش شده است که برای اینکه عملی راسخ شود باید حدود یکسال مداوت داشته باشد. عمل مستحبی اندک اما مداوم گاه بر عمل زیاد کوتاه مدت ترجیح داده شده است.
پیامبر اکرم (ص) فرمودند:
«مَن أخلَصَ لِلّهِ أربَعینَ صَباحا ظَهَرَت یَنابیعُ الحِکمَةِ مِن قَلبِهِ عَلی لِسانِ؛ هر کس چهل روز خود را برای خدا خالص کند چشمه های حکمت از قلب وی بر زبانش جاری می شود » .(نهج الفصاحه ص ۷۳۸)
امام باقر (ع) فرمود:
مَا أَخْلَصَ الْعَبْدُ الْإِیمَانَ بِاللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ أَرْبَعِینَ یَوْماً أَوْ قَالَ مَا أَجْمَلَ عَبْدٌ ذِکْرَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ أَرْبَعِینَ یَوْماً إِلَّا زَهَّدَهُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ فِی الدُّنْیَا وَ بَصَّرَهُ دَاءَهَا وَ دَوَاءَهَا فَأَثْبَتَ الْحِکْمَةَ فِی قَلْبِهِ وَ أَنْطَقَ بِهَا لِسَانَهُ…؛ هیچ بنده ای چهل روز ایمانش را بخدای عزّوجلّ خالص نگرداند یا فرمود:هیچ بنده ای ذکر خدا را چهل روز نیکو انجام ندهد جز آنکه خدای عزّوجلّ او را نسبت بدنیا زاهد سازد و درد و داروی دنیا را باو بنماید، پس حکمت را دلش ثابت کند و زبانش را به آن گویا سازد.(اصول کافی ج۳، ص ۲۷)
نظرات