بمب الکترومغناطیسی چیست و چه عوارض و خطراتی دارد + عکس
بمب الکترومغناطیسی چیست و چه عوارض و خطراتی دارد + عکس
بمب الکترومغناطیسی شاید کشته نداشته باشد اما اثرات مخرب زیادی روی برق و لوازم الکترونیکی دارد و می تواند زندگی مدرن امروزی را مختل کند و شاید ۲۰۰ سال عقب ببرد! برای آشنایی با بمب الکترومغناطیسی که اینروزها بعد از حمله ایران به اسرائیل مورد توجه کاربران فصای مجازی قرار گرفته با همراه باشید
درباره بمب الکترومغناطیسی
بمب الکترومغناطیسی سلاحی جدید است که از کشته شدن افراد زیادی جلوگیری می کند اما می تواند یک ارتش بزرگ و مجهز را ۲۰۰ سال به عقب براند و در نتیجه تمام امکانات تهاجمی و دفاعی آنها را از کار انداخت. در واقع این بمب سلاحی است که با انفجار خود پالس بسیار بزرگی را در محیط منتشر میکند که این پالس ها با نفوذ به سیستمهای الکترونیکی قادر به تخریب عملکرد آنها هستند.
بمب الکترومغناطیسی چه عوارض و خطراتی دارد
مهمترین اثرات و ویژگی بمب مغناطیسی عامل روانی بودن آن است، به این معنا که اگر کشوری از بمب الکترومغناطیسی استفاده کند، در مدت زمان اندک میتواند در سطح بالای الکترومغناطیسی در یک کشور پیشرفته زندگی مدرن را به یک وقفه آزار دهنده تبدیل کند. یعنی همه زنده میمانند اما خود را در دنیایی کاملا متفاوت مییابند: دنیایی بدون برق و الکتریسیته!
خبرآنلاین نوشت: بمب الکترومغناطیسی چیست و چگونه عمل می کند؟ بمب الکترومغناطیسی چه تفاوتی با بمب های انفجاری متداول دارد؟ در ادامه به این سوالات پاسخ خواهیم داد.
یک بمب الکترونیکی یا بمب الکترومغناطیسی (Electromagnetic Pulse (EMP)) سلاحی است که از یک میدان الکترومغناطیسی شدید برای ایجاد یک پالس انرژی استفاده می کند. به عبارت دیگر بمب الکترومغناطیسی با انفجار خود پالس بسیار بزرگی را در محیط منتشر میکند که این پالس ها با نفوذ به سیستمهای الکترونیکی قادر به تخریب عملکرد آنها هستند.
این نوع بمبها به انسان ها و ساختمان ها خسارت وارد نمی کنند. در سطوح پایین، پالس تولید شده به طور موقت سیستم های الکترونیکی را غیر فعال می کند و در سطح متوسط، برنامههای کامپیوتری را از کار می اندازد.
درسطوح بسیار بالا، به طور کامل مدارهای الکترونیکی را از بین می برد، بنابراین هر نوع دستگاهی که از برق استفاده می کند از جمله کامپیوتر، رادیو، و سیستم های احتراق در وسایل نقلیه غیر فعال می شود. اگر بخواهیم کوتاه توضیح دهیم یک بمب الکترومغناطیسی بزرگ میتواند یک شهر بزرگ را ظرف مدت چند دهم ثانیه ۲۰۰ سال در تاریخ به عقب برگرداند.
بعد از آزمایش اتمی ایالت متحده امریکا در سال ۱۹۴۵ متخصصان متوجه شدند اگر بمب هسته ای منفجر شود، امواج الکترومغناطیسی که در اثر انفجار پدید میآید تمامی مدارهای الکترونیک را نابود میسازد.
کلید حل این مسئله در ایجاد پالس های (تپ های) الکتریکی با عمر بسیار کوتاه و قدرت زیاد نهفته است. با ارسال این پالس ها به درون یک آنتن فرستنده، امواج الکترومغناطیسی قدرتمندی در فرکانس های مختلف از آنتن بیرون میآیند. هر چه فرکانس موج بالاتر باشد، امکان تأثیر گذاری آن بر مدارهای الکترونیک دستگاه ها بیشتر خواهد شد.
برای مثال یک رادیو با تغییر جریان عبوری درون مدار خود باعث تولید یک میدان مغناطیسی میشود. این میدان مغناطیسی تولیدی میتواند باعث القای یک جریان الکتریکی درون یک هادی دیگر برای مثال آنتن یک رادیوی دیگر شود.
حال اگر نوسانات سیگنالهای الکتریکی حاوی پیام خاصی باشند دریافتکنندگان این سیگنالها توان رمزگشایی از این پیام را دارند. حال یک رادیوی معمولی میدان مغناطیسی بهاندازه تولید یک جریان با شدت کم را تولید میکند تا پیام خود را به دریافتکننده برساند.
اگر این رادیو یک میدان مغناطیسی قوی تولید کند نتیجه آن القای جریان الکتریکی با شدت بسیار بالا خواهد بود که این جریان میتواند اجزای نیمههادی مدار و رادیو را بهکلی نابود کند.
یک نوسان شدید مغناطیسی میتواند جریان الکتریکی القایی قوی را در اجسام هادی مثل خطوط تلفن و یا خطوط انتقال برق و یا حتی خطوط فلزی انتقال آب ایجاد کند.
این آنتنهای ناخواسته میتوانند جریان شدید الکتریکی را به اجزای نیمههادی متصل به خود انتقال دهند. برای مثال خطوط تلفن و برق میتواند این جریان شدید را به وسایل الکتریکی هم چون کامپیوترها و تلویزیونها و غیره انتقال دهد که این جریان بیدرنگ باعث از بین رفتن اجزای آن وسایل برقی خواهد شد.
این جریان باتریها را از بین میبرد، توان منفجر کردن ترانسفورماتورها را دارد و میتواند سیمها را ذوب کرده و بهکلی از مدار خارج کند.
تکنولوژی اصلی که باعث تولید پالس های الکترومغناطیسی در سلاحها می شود غالباً عبارتند از: مولدهای فشردهسازی شار (Flux Compression Generator)، ژنراتورهای Magnet-Hydrodynamic و دستهای از وسایل پر قدرت مایکروویو که در رأس آنها نوسان ساز با کاتد مجازی یا ویرکتور قرار دارد.
البته روشهای نوین تولید پالس های الکترومغناطیسی قدرتمند و نیز پالس های الکترومغناطیسی تولید شده در سیستم شامل استفاده از شتاب دهندههای ذرات باردار انرژی است که میتواند حتی به سیستمهای حفاظت شده عادی نیز نفوذ کرده و تخریب لازم را روی سیستمهای الکترونیکی بر جای گذارد.
براساس گزارش CBS News، ایالات متحده در ۲۴ مارس ۲۰۰۳ یک بمب الکترومغناطیسی را برای از کار انداختن تلویزیون ماهواره ای عراق و مختل کردن پخش تبلیغاتی مورد آزمایش قرار داد.
اجزاء بمب الکترومغناطیسی
بمب الکترومغناطیسی از یک سیلندر فلزی تشکب شده که به آن آرمیچر می گویند. این سیلندر فلزی توسط یک رشته سیم فلزی ثابت که به دور آن پیچیده شده است محاصره میشود. موتور، سیلندر را که به طور مجزا در یک محیط خلأ قراردارد، میچرخاند.
سیلندر فلزی بایستی توسط مواد منفجره پر شود و به دور مجموعه سیلندر و سیمپیچ بایستی یک پوشش محافظ محکم قرار داده شود تا تمام مجموعه درون آن قرار گیرد. البته بایستی بین سیلندر محافظ و سیمپیچ فاصله وجود داشته باشد تا بین این دو تماسی برقرار نشود.
همچنین بایستی دارای یک منبع انرژی برای شروع انفجار باشد که خازن میتواند این وظیفه را بر عهده بگیرد. رابطی که خازن ما را به سیمپیچ وصل میکند یک جریان اولیه را به سیمپیچ میدهد که این جریان اولیه باعث به وجود آمدن یک میدان مغناطیسی شدید درون سیلندر میشود.
نحوه عمل کردن
یک حمله با بمب مغناطیسی میتواند زندگی را در ساختمانها فلج کند همچنین میتواند باعث نابودی یک ارتش بزرگ باشد.
انفجار هستهای: رایجترین روش ایجاد EMP، انفجار یک کلاهک هستهای در ارتفاع بالا است. انفجار حاصل، ذرات باردار پرانرژی را آزاد میکند که در نهایت منجر به ایجاد پالس EMP میشود.
سیستمهای الکتریکی: EMP میتواند باعث از کار افتادن شبکههای برق، خطوط تلفن، و هر دستگاهی که به برق متصل است، شود.
تجهیزات الکترونیکی: کامپیوترها، گوشیهای هوشمند، وسایل نقلیه مدرن، و سیستمهای ناوبری هوایی همگی در معرض آسیب EMP هستند.
زیرساختهای حیاتی: بیمارستانها، تاسیسات تصفیه آب، و سیستمهای حمل و نقل عمومی نیز از این حمله مصون نیستند.
فروپاشی جامعه: بدون برق و سیستمهای ارتباطی، جامعه مدرن به سرعت به وضعیت آشفتهای تبدیل خواهد شد.
ناامنی: با از کار افتادن سیستمهای امنیتی، جرم و جنایت افزایش خواهد یافت.
مرگ و میر: کمبود آب آشامیدنی، غذا، و مراقبتهای پزشکی میتواند منجر به تلفات جانی قابل توجهی شود.
نحوه مقابله با بمب الکترو مغناطیس
محافظت از زیرساختهای حیاتی: میتوان با استفاده از قفسهای فارادی و سایر روشهای محافظتی، از تجهیزات حساس در برابر EMP محافظت کرد.
ذخیرهسازی: داشتن ذخایر کافی از غذا، آب، و لوازم ضروری برای گذراندن دوران بحران حائز اهمیت است.
آمادگی: آموزشهای لازم برای مقابله با شرایط اضطراری و حفظ آرامش در مواقع بحرانی باید به طور گسترده ارائه شود.
ویژگیهای مهم بمب های الکترومغناطیسی
یکی از ویژگیهای مهم سلاح های الکترومغناطیسی توانایی عبور پالسهای مغناطیسی از سطح زمین و عوارض جغرافیایی است و همین ویژگی میتواند این سلاح را به ابزاری بسیار مؤثر علیه سنگرهای زیرزمینی تبدیل سازد زیرا سنگرهای زیرزمینی به دلیل برخورداری از پوشش سطح زمین در مقابل بمبها و موشکهای معمولی مقاوم است درنتیجه استفاده از این نوع بمبها نمیتواند آنچنان کارساز باشد ولی استفاده از بمبهای الکترومغناطیسی میتواند باعث ازکارافتادن سیستم تهویه و روشنایی و ارتباطی سنگر شود درنتیجه عملاً این سنگرها به سنگرهایی بدون استفاده تبدیل میشوند.
منابع: فارنت و خبرآنلاین
نظرات