ترخیص کالا
یکی از مراحل مهم و ضروری در حوزه تجارت کالا، ترخیص کالا است. تا زمانی که کالای شما از گمرک ترخیص نشود و به بازار وارد نشود شما نمیتوانید کالای خود را به فروش برسانید یا از آن به عنوان ماده اولیه برای تولید کالاهای دیگر استفاده کنید. در شرایط خاضر با توجه به قوانین جهانی و قوانین مختص کشور ایران ترخیص کالا به صورتهای متفاوتی براساس انواع کالا انجام میشود. در حال حاضر در دنیای تجارت واردات و ترخیص کالا اهمیت زیادی برای تاجران دارد و بسیار مهم است. ترخیص کالا قوانین و مقررات زیادی را شامل میشود که معمولا توسط اداره گمرک کشور تعیین میشوند. ترخیص کالا باید در چارچوب این قوانین انجام شود در غیر این صورت کالای شما مشمول جریمه سنگینی میشود و حتی ممکن است کالای شما از گمرک ترخیص نشود. در این مقاله قصد داریم تا ترخیص کالا از گمرک را به صورت تخصصی بررسی کنیم، اگر تمایل دارید تا اطلاعات خود در ارتباط با نحوه خروج کالا از گمرک و شرایط و ضوابط آن را افزایش دهید تا انتهای این مقاله تخصصی همراه ما باشید.
ترخیض کالا از گمرک چیست؟
به صورت کلی ترخیص کالا از گمرک فرآیندی است که توسط مالک کالا و یا نماینده قانونی او بر اساس قانون مصوب مجلس در گمرک برای انجام فرایند صادرات و واردات کالا انجام میشود. بر این اساس کالا براساس تشریفات قانونی از گمرک ایران ترخیص میشود. در فرایندهای ترخیص کالا از گمرک به صورت کلی مراحلی انجام میشود که براساس آنها کالا از گمرک خارج میشود این موارد عبارتند از: آمادهسازی تهیه و ثبت مدارک و اسناد که به صورتفیزیکی و یا الکترونیکی ثبت میشوند و هزینههای مختلف نیز همگی به صورت قانونی ثبت میشوند.
ترخیص از گمرک چگونه انجام میپذیرد؟
پس از این که کالا به کمک وسایل حمل و نقل و وسایل باربری به گمرک رسید، کالاها به انبار گمرک ایران فرستاده میشوند. در گام بعدی اسناد و مدارک به وسیله فروشندهارسال میشوند و خریدار با دریافت اسناد و قبض ترخیص کالا امکان خروج کالا از گمرک را دریافت میکند و میتواند با ارائه اسناد و مدارک ذکر شده کالای خود را از گمرک ترخیص کند.
پیش از این که صاحبان کالا یا نماینده قانونی او در گمرک حاضر شود باید تشریفات قانونی به صورت کامل انجام شوند، پس از این که اطلاعات در سامانه اینترنتی گمرک ثبت شدند، ترخیص کار با اسناد کامل و وکالتنامه قانونی در گمرک حاضر میشود و پس از آن تشریفات گمرکی شروع میشوند که بر اساس کالاهای مختلف و اهداف متفاوت از واردات کالا این تشریفات متفاوت هستند.
مراحل و چارت ترخیص کالا از گمرک که به آن تشریفات گمرکی هم میگویند به صورت کلی به شرح زیر است:
در ابتدا پروفرما و پکینگ لیست دریافت میشود.
سپس مجوز ثبت سفارش بازرگانی اخذ میشود.
در گام بعدی کالاها بیمه میشود.
پس از بیمه هماهنگیهای لازم جهت بازرسی در مبدا و مقصد انجام میشود.
سپس برای اختصاص ارز و حواله بانکی پرونده تشکیل میشود.
پس از ارائه ارز مناسب برای خرید کالا باید با شرکت حمل و نقل بین المللی ارتباط برقرار شود و سپس از شرکتهای حمل و نقل بین المللی اسناد حمل دریافت میشود.
پس از این گام نیز اسناد تکمیل میشود و پرونده تشکیل میشوند، یش نویس دور اظهاری تنظیم میشود. در نهایت این اظهارنامه توسط کارشناس فنی گمرکی و بازرگانی دوراظهاری بررسی و تایید میشود.
انواع مسیرهای گمرکی
برای صرفه جویی در زمان و مدیریت نیروها در گمرک و نیز مواردی که ممکن است که در انجام مراحل کنترل ایجاد شوند مدیریت ریسک از سه مسیر متفاوت برای ترخیص کالا استفاده میشود این سه مسیر با رنگهای سبز، زرد و قرمز مشخص میشوتد. تعیین مسیرها به صورت کامپیوتری و با در نظرگ رفتن عوامل مختلف مانند نوع کالا، اعتبار مالک کالا و اظهارکننده، کشور تولید کننده تعیین میشود در مواردی ممکن است این مسیرها به صورت تصادفی و شانسی هم انتخاب شوند البته که این مورد کمی بعید به نظر میرسد. در ادامه هر کدام از این مسیرهای گمرکی را بررسی خواهیم کرد تا اطلاعات شما در ارتباط با ترخیص کالا از گمرک افزایش پیدا کند.
مسیر سبز
مسیر سبز گمرک شامل مراحلی است که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد. این مراحل عبارتند از:
صندوق، اجازه بارگیری، انبار داری، تشریفات گمرکی درب خروج، تایید نهایی، صندوق، اجازه بارگیری، انبارداری، تشریفات گمرکی درب خروج و در نهایت ترخیص کالا از گمرک
مسیر زرد
مسیر زرد گمرک، مراحل زیر را شامل میشود:
بررسی کارشناسی، آزمایشگاه-ارزیابی استاندارد، تایید نهاییف صندوق، اجازه بارگیری، انبارداری،. تشریفات گمرکی درب خروج
مسیر قرمز
مسیر قرمز گمرک هم مراحلی دارد که در ادامه مقاله آن را بررسی خواهیم کرد. این مراحل به صورت تیتروار عبارتند از:
کارشناسی، آزمایشگاه، استاندارد، بررسی مجدد کارشناسی، تایید نهایی، صندوق، اجازه بارگیری، انبارداری و در نهایت تشریفات گمرکی درب خروج.
مدارک لازم برای اظهار کالا در گمرک
شما برای اینکه بتوانید کالای خود را از گمرک ترخیص کنید و ثابت کنید که کالا برای شما است یا شما نماینده قانونی فردی برای ترخیص کالا هستید باید مداکر متفاوتی را در اختیار داشته باشید، در ادامه مقاله این مدارک را به صورت دستهبندی شده بررسی خواهیم کرد. توجه داشته باشید که در صورت نقص در مدارک فرایند تخریص کالا از نوبت گمرک خارج میشود.
مدارک مربوط به کالا عبارتند از:
ترخیصیه
قبض انبار
بارنامه
پیش فاکتور
فاکتور
فهرست عدلبندی گواهی مبدا
ثبت سفارش بازرگانی
بیمه نامه
گواهینامه استاندارد
گواهی بازرسی که معمولا شرکتهای بازرسی صادر میشود
مجوزهای قانونی، بهداشتی، استاندار، فرهنگ و ارشاد، قرنطینه نباتی، انرژی اتمی.
مدارک بازرگانی عبارتند از:
اصل کارت بازرگانی
اصل کارت ملی
کپی از همه صفحههای کارت بازرگانی
کپی از کارت ملی صاحب کالا
مدارک مربوط به نماینده صاحب کالا عبارتند از:
اصل و کپی کارت ملی
اصل و کپی وکالتنامه محضری
اصل و کپی معرفی نامه برای گمرک مربوطه
کپی دفترچه بیمه
کپی معرفی نامه
ترخیص کار چیست و چه وظیفهای دارد؟
در اغلب موارد با توجه به اینکه ترخیص کالا از گمرک قوانین مختلفی دارد و فرایندی سخت و پیچیده است، تاجران نمیتوانند این فرایند را به تنهایی پیش ببرند چرا که زمان زیادی از آنها میگیرد. یکی از افرادی که در گمرکها حضور دارد ترخیص کار است. این سوال برای همه تاجران ایجاد شده است که ترخیص کار به چه کسی گفته میشود؟ ترخیص کار فردی است که بر اساس قراردی که با مالک کالا دارد در گمرک تشریفات گمرکی و ترخیص کالاهای تاجر را از گمرک انجام میدهد. در اصل وظیفهای که ترخیص کار بر عهده دارد خارج کردن کالا از گمرک به مقصد اعلام شده توسط مالک کالا است.
یکی از مواردی که سبب میشود تاانتخاب ترخیص کار کالا از گمرک اهمیت پیدا کند این است که کالا در مدت زمان کوتاهی از گمرک خارج میشود علاوه بر این در هزینهها نیز صرفه جویی زیادی انجام میشود. در شرایطی که ترخیص کار در زمینه ترخیص کالا از گمرک تجربه کافی داشته باشد و از نظر علمی در سطح مناسبی قرار داشته باشد بیشترین تاثیر مثبت را در ترخیص کالا از گمرک دارد.
ترخیص کار برای کم کردن زمان و هزینهها میتواند مجوزهای لازم برای ترخیص کالا از گمرک را با هماهنگیها لازم با صاحب کالا پیش از ورود کالا به گمرک برای کالاها دریافت کند. مجوزی که برای ثبت سفارش واردات کالا گرفته میشود یکی از مهمترین وظایف ترخیص کار کالا است، یکی از مواردی که در قانون به صورت واضح به آن اشاره شده است این است که کالا پیش از دریافت مجوز ثبت سفارش نمیتواند وارد کشور شود و وارد کننده بدون اخذ مجوز از مراکز قانونی نمیتواند ترخیص کالا از گمرک را انجام دهد و یا کالا را به کشور وارد کند.
ترخیص کار نقش مهم و برجستهای برای خروج کالا از گمرک دارد، اگر ترخیص کار از دانش و اطلاعات کافی در مورد قوانین گمرک و ورود کالا اطلاع نداشته باشد، هزینه زیادی را به صاحب کالا وارد میکند به همین دلیل باید در انتخاب ترخیص کار، دقت کافی داشته باشید و فرد مناسبی را برای ترخیص کالا خود از گمرک انتخاب کنید.
اگر ترخیص کاری که برای ترخیص کالاهای خود انتخاب میکنید از دانش و تجربه کافی برخوردار باشد، میداند که علاوه بر مجوزی که برای ثبت سفارش لازم است، مجوزهای جانبی نیز با توجه به نوع کالا ممکن است برای ترخیص کالا نیاز باشند را دریافت و کالای شما را بدون مشکل به کشور وارد کند. برای نمونه ممکن است برخی از کالاها نیازمند اخذ مجوز از سازمانها و مراکز مختلف باشد به همین دلایل زمانی که ترخیص کار از تجربه کافی در مورد مجوزهای لازم برای ترخیص کالا برخوردار باشد کالای مورد نظر در مدت زمان بسیار کوتاه، ترخیص میشود و هزینههای ماندگاری و اضافی به تاجر و بازرگان تحمیل نخواهد شد.
هزینه ترخیص کالا از گمرک
هزینه ترخیص کالا از گمرک مبالغی است که برای ارائه برخی از خدمات گمرکی مانند تخلیه، بارگیری، باربری، بارچینی، انبارداری، آزمایشگاه و تست استاندارد، کارشناسیبر اساس نرخی که توسط دولت تصویب شده است از تاجر و بازرگان دریافت میشود. به غیر از هزینههایی که توسط گمرک برای بدرقه و تعرفهبندی دریافت میشود سایر هزینهها هم ممک است توسط سازمانها و افرادی که عهده دار مسئولیت (دولتی یا خصوصی) هستند از صاحب کالا دریافت شود. به دلیل این که این اقدامات در حوزه ترخیص کالا و اظهارنامههای گمرکی قرار دارد از هزینههای مربوط به گمرک محسوب میشود.
بهترین شرکت ترخیص کالا
بهترین شرکت ترخیص کالا چه ویژگیهایی دارد؟
شرکتهایی در زمینه ترخیص کالا فعالیت میکنند میتوانند در امر مشاوره و خدمات رسانی به بهترین شکل ممکن صاحبان کالا را برای ترخیص کالا از گمرک کمک کنند. شرکتهایی که از ارتباطات و روابط عمومی بالایی برخوردار هستند توانایی بالایی در کمک رسانی در زمینه ترخیص کالاها از گمرک دارند، به دلیل این که ماندگاری زیاد کالا در گمرک هزینههای زیادی را به مالک کالا تحمیل میکند، خروج سریع کالا این هزینهها را کم میکند. به همین دلیل است که انتخاب شرکت مناسب میتواند در سودآوری نقش اساسی داشته باشد، از مهمترین ویژگیهای یک شرکت ترخیص کالا میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
کارت کارگزاری داشته باشد
کارت بازرگانی معتبر داشته باشد
ببرای انجام ترخیص کالا از گمرک، تیمی کاربلد و مجرب داشته باشد
با نرم افزار سی آرام آشنا باشد
با فرآیند ترخیص کالا آشنایی کامل داشته باشد
شرکت ثبت شده باشد
خرید خارجی انجام دهد
شرکتهای بیمه را معرفی کند
برای کالاهای مستعمل بتواند، کمیسیون ماده یک را دریافت کند
خدمات ترخیص از گمرکات کشور را ارائه دهد
شرکتهای حمل کالا را بشناسد و معرفی کند
نحوه خرید خارجی کالا و ترخیص کالا از گمرک
همانطوری میدانید نحوه خرید کالا از شرکتهای خارجی در یک تجارت خوب مستلزم تئوری خرید و تجربه خرید است، شما باید برای خرید خارجی کالا با شرکتهای متخصص برای خرید، ترخیص کالا و حمل و نقل کالا مشورت کنید و از تجربیات آنها استفاده سودمندی کنید. مراحل خرید کالا به صورت کلی عبارتند از:
درخواست خرید کالا: درخواست خرید کالا معمولا از طرف یک واحد طرح و توسعه به واحد سفارشات خارجی ارسال میشود یا اینکه یک شخص با سرمایه مد نظر اقدام به خرید یا واردات کالا به ایران میکند.
پیدا کردن فروشنده و منبع یابی درست: با توجه به نوع درخواست کالا یک وارد کننده باید به دنبال فروشندگان و یا تولید کنندگان یک محصول مورد نظر باشد این امر را میتوان با روشهای مختلفی انجام دارد که عبارتند از: خرید براساس تجربیات قبلی، سرچ در سایتهای مختلف خرید کالا، دسترسی به فروشندگان کالا از طریق اتاقهای بازرگانی.
درخواست کالا از فروشندگان کالا
در دنیای امروز فضای مجازی نقش مهمی در پاسخ به نیاز خریداران ایفا میکند سما میتوانید براساس آدرس سایت فروشنده مورد نظر تقاضای خود را اعلام کنید و از مدیریت بازرگانی خود بخواهید تا برای شما بر اساس نوع، تعداد، نحوه حمل کالا، وزن و نحوه بستهبندی و دیگر مسائل مورد نظر کالا را خریداری و برای شما ارسال کند.
دریافت پیش فاکتور کالای مورد نظر: پس از درخواست ارسال فروشنده، پیش فاکتوری برای شما براساس درخواست شما ارسال میشود، در این مرحله شما میتوانید موارد مخالف را بررسی و پس از صحت نوع کالا از واحد مربوطه کالا را تائید و خریداری کنید.
واحد فنی درخواست کننده: ارسال کالا به واحد فنی و تطابق اقلام درخواستی با پیش فاکتور ارسال شده که در این قسمت واحد مربوطه باید تائیدیه لازم را ارائه کند.
تامین وجه کالا درخواست شده: در این قسمت کالا زمانی ارسال و یا ساخته میشود که کل مبلغ فاکتور را پرداخت شده باشد. در این مورد واحد تامین مالی باید مبلغ را به حساب اعلام شده در پیش فاکتور ارسال کند که به این نوع از خرید؛ خرید نقدی یا خرید دیداری گفته میشود. اما اگر خرید به صورت اعتبار اسنادی باشد باید بر اساس درخواست فروشنده مبلغی به عنوان پیش پرداخت به حساب مورد نظر پرداخت تا کالا به مرحله ساخت و یا ارسال برسد که معمولا این مبلغ برایر ۱۰% یا ۲۰% و ۳۰% بر مبنای اعتباری که فروشنده به خریدار میدهد.
مرحلهی ثبت نمایش کالا در کشور خریدار: پس از طی مراحل فوق باید کالایی که به کشور مورد نظر حمل میشود مجوز ورود داشته باشد که این مجوز توسط وزارت بازرگانی صادر میشود. برای دریافت مجوز ثبت سفارش مراحل باید انجام شوند:
دریافت پروفرما و رعایت اطلاعات کامل جهت ثبت در سیستم
ثبت اطلاعات در سیستم و دریافت مجوز ورود مورد نیاز مانند بهداشت- تجهیزات ناریه و ثبت پروفرما در سیستم
تایید توسط کارشناس و پرداخت کارمزد ثبت سفارش (۵ در هزار ارزش)
برای دریافت مجوز میتوانیدبه سایت سامانه جامع تجارت www. NTSW. ir مراجعه کنید.
دریافت بیمه نامه حمل کالا: بیمه نامه در حمل خارجی اهمیت بالایی دارد در انیکوترمز عقد قرار داد بیمه حمل کالا و هزینهی مربوط به عهده خریدار کالا میباشد. انیکوترمز (قوانین اتاق بازرگانی بین المللی برای استفاده از اصطلاحات تجاری داخلی و بین المللی است.) انیکوترمز قواعدی برای حمل کالا است.
تحویل کالا در محل کار (ذکر نام محل مقرر برای تحویل) EXW (insert named place of delivery): بیمه نامه کالا یکی از مهمترین موارد برای ترخیص کالا است که در خصوص خرید کالا به صورت اعتبار اسنادی الزامی است خریدار باید با توجه به پیش فاکتور با یکی از شرکتهای بیمه قرارداد امضا کند.
انجام امور مربوط به بانک: دراین قسمت پس از اینکه نوع پرداخت هزینه خرید کالا به فروشنده مشخص شد خریدار به بانک اعلام میکند که از حساب ارزی و یا ریالی پول درخواست شده هزینه را برداشت کند و به بانک اعلام شده در پیش فاکتور ارسال کند. انواع پرداخت هزینه خرید کالا به فروشنده کالا عبارتند از:
روش مبادلهای که در آن میتوان از سایت ثبت ارزش استعلام گرفت و به شکل ارزی انجام میشود که بانک مرکزی در اختیار تجار و بازرگانان قرار میدهد.
روش متقاضی که در آن ارز به صورت آزاد است که از طریق صرافی منتقل میشود.
عقد قرارداد با شرکت بازرسی کالا
با توجه به روش خرید کالا اگر خرید از طریق سیستم بانکی استفاده کرده باشید یعنی به صورت اعتباراسنادی کالاها را خرید باشید. باید بازرسی کالا انجام شود بازرسی کالا به دو صورت انجام میشود:
بازرسی کالا در خصوص تعداد و مقدار، بازرسی کالا در خصوص ماهیت و مطابقت دادن کالا با درخواست خریدار.
شرکتهای بازرسی خود باید دارای تاییدیه از سازمان استاندارد باشند. شرکت بازرسی مورد تایید با کد مخصوص خود که توسط بانک مرکزی تایید شده مجوزی دارند تا با خریدار کالا قرار داد تنظیم کنند، اسامی شرکتهای بازرسی در سایت بانک مرکزی قرار دارد.
سفارش ساخت توسط فروشنده
پس از اینکه هزینه مورد نیاز برای خرید کالا از طریق سوئیفت از بانک دریافت شد سوئیفت مربوط به شرکت مورد نظر که کالا خریداری شده است ارسال میشود. سوئیفت نشان دهنده این است که مبلغ مورد توافق به حساب مربوطه ارسال شده است.
ساخت وارسال کالا
فروشنده پس از دریافت سوئیفت میتواند تا مرحلهای که پول اعلام میش. د در سوئیفت منتظر بماند که مبلغ در حساب شرکت واریز شود و یا میتوانند براساس حسن نیت شروع به ساخت کال اکند یا کالاها را به بندر مربوطه ارسال کند.
ارسال و تحویل انبار حمل
فروشنده کالا میتواند اساس روش فروش کالا پس از تحویل کالا به شرکت حمل و نقل دریایی بارنامه را کالای خود را دریافت کند. بارنامهی دریافتی شامل ۳ نسخه است که در بارنامه مربوطه مواردی مختلفی ذکر میشوند که در ادامه مهمترین آنها را بررسی خواهیم کرد. به صورت کلی سه نسخه اصل بارنامه از فروشنده دریافت میشود که در آن وزن ناخالص، تعرفه، شرح کالا، تعداد پالت و شناسه ملی خریدار باید ذکر شود.
برای اسناد بانکی وزن ناخالص اهمیا زیادی دارد، تا ۵% تلورانس در سامانه بازرگانی قابل پذیرش است و اگر بیشتر از این مقدار باشد باید ثبت سفارش باید اصلاح گردد.
بررسی اسناد حمل
پس از دریافت کپی بارنامه حمل از فروشنده، خریدار باید آن را با پیش فاکتور ارسالی مطابقت بدهد. در صورتیکه اطلاعات اشتباه و یا ناقص باشد باید به شرکت حمل کننده و به فروشنده اعلام شود تا تبصیرات لازم انجام شوند.
تحویل کالا به گمرک مورد نظر
شرکتهای حمل کننده کالا زمانی که کالا به بندر رسید، پس از تحویل کالا به گمرک باید قبض انبار دریافت کنند. قبض انبار در اختیار شرکت حمل کننده است تا زمانیکه خریدار کالا با شرکت مربوطه تسویه حساب کند. در این خصوص شرکت مربوطه اعلامیه را به خریدار کالا بر اساس شماره تماس خریدار ارسال میکند خریدار کالا و یا گیرنده کالا پس از تسویههایی که باید انجام دهد بارنامه و قبض انبار را تحویل میگیرند.
صدور مجوز بارگیری براساس ماورد زیر انجام میشود:
تعیین منشاء ارز (کد رهگیری بانک)
تکمیل کردن مجوزهای لازم که توسط سیستم و کارشناس با توجه به کالا تعیین شده است.
ترخیص کالا از گمرک با آریا حمل
برای ترخیص کالا بدون مشکل و اتلاف وقت باید شرکت حمل و نقل مناسبی را برای تخریص کالاهای خود و انتقال آنها به ایران انتخاب کنید. شرکت حمل و نقل بین المللی آریا حمل به دلیل دارا بودن تیمهای تخصصی و حرفهای برای ترخیص کالا از انواع گمرکهای مختلف در ایران میتوانند شما را در امر انتقال و ترخیص کالاها از گمرک در کمترین زمان ممکن یاری کنند تا کالاهای شما بدون بروز مشکل از گمرک ترخیص شود برای دریافت مشاوره میتوانید با کارشناسان ما در تماس باشید./۲۵۴۷۲۷
تلفن: ۸۶۱۲۱۰۰۰-۰۲۱
وبسایت: ariahaml.com
https://ariahaml.com/?p=864
نظرات