معرفی دندانساز و لابراتور دندان سازی
نام دندانپزشک و دندانساز بارها و بارها به گوش هر یک از ما خورده است. اما آیا این دو با یکدیگر تفاوت دارند یا اینکه هر دو یک فعالیت واحد را انجام میدهند؟ در ادامه این مطلب با ما باشید تا پاسخ پرسش اینکه دندانساز کیست و دندان سازی چیست را دریافت کنید. امروزه برخلاف گذشته، سلامت دهان و دندانها با توجه ویژهای از سوی عموم افراد جامعه مواجه شده است. به همین دلیل روزبهروز شاهد پیشرفتهای چشمگیری در زمینه دندانپزشکی هستیم. از جمله این پیشرفتها میتوان به استفاده از انواع روکشها برای زیباسازی و ترمیم آسیبهای دندانی اشاره کرد.
همچنین انواع پروتزهای دندانی و ایمپلنتها نیز برای بازگرداندن سلامتی و زیبایی به دندانهای بیماران مورد استفاده قرار میگیرند.
دندانساز کیست و چه کاری انجام میدهد؟
اگر میخواهید بدانید که دندانساز کیست، باید بگوییم که دندانسازان افراد متخصص و متبحری هستند که در زمینه ساخت انواع پروتزها، ایمپلنتها، روکشهای دندانی، پروتزهای متحرک، پلاکها و اپلاینسهای ارتودنسی و … فعالیت میکنند. درواقع مفهوم و معنی دندانساز به شخصی اشاره میکند که به ساخت دندان مصنوعی و انواع پروتز و روکش دندان مشغول است. شاید شما نیز برای انجام اعمالی همچون لمینت کردن یا کاشت دندان به دندانپزشک خود مراجعه کرده باشید.
در این هنگام معمولا دندانپزشکان از دهان بیماران قالبهایی میگیرند که نیاز است برای آنها ایمپلنت، بریج و روکش ساخته شود. این کار بر عهده دندانساز است.
از خصوصیات لابراتوار دندانسازی خوب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ارائه خدمات آموزشی مناسب
استفاده از تجهیزات با کیفیت
ارائه خدمات کامل و جامع
ارتباط همیشگی با پزشک و در صورت نیاز، ارتباط با بیمار
مراحل ساخت دندان در لابراتوار:
دندانپزشک در اولین قدم با استفاده از تری و مواد آنزیلاتی و نیز سایر مواد قالبگیری، پروسه قالبگیری را انجام میدهد و درخواست خود را مبنی بر ساخت پروتز به لابراتوار ارسال میکند.
در لابراتوار دندان سازی، یک مدل گچی از آنچه دندانپزشک قالبگیری کرده ساخته میشود.
مدل ساخته شده بر روی یک دستگاه مکانیکی قرار میگیرد تا تکنسین دندانساز، با استفاده از آن، دندانهای گزینش شده را با موم متصل نماید.
حالا تکنسین، موم را که به یک لثه شباهت دارد، میسازد و به عنوان پایه دندان از آن استفاده میکند.
دندان مصنوعی در دستگاهی به نام فلاسک قرار میگیرد و گچ بیشتری برای فرم دهی بر روی آن ریخته میشود.
فلاسک در آب جوش قرار میگیرد تا موم آن آب شود.
وقتی موم باقی مانده شسته شد، تکنسین با استفاده از ماده جدا کننده مایع، روی گچ را میپوشاند تا آکریلیک به آن نچسبد.
در این مرحله آکریلیک به فلاسک تزریق میگردد تا به موم تبدیل شود و فرم بگیرد.
متخصص فنی، از ابزارهای لابراتوری مخصوص برای تجزیه قالب گچی استفاده میکند.
دندان مصنوعی در حمام فراصوتی قرار میگیرد تا مطمئن شوند که بقایای گچ کاملاً حذف شده است.
تکنسین، اکریلیک اضافی را از روی دندان مصنوعی پاک کرده و اقدام به صیقل دادن آن خواهد کرد.
پروتز مورد نظر ساخته شده و آماده تحویل به بیمار است.
تأسیس لابراتوار دندانسازی در ایران
تأسیس لابراتوار در ایران منوط به داشتن مدرک کاردانی یا کارشناسی (۱۳۴ واحد) در رشتهٔ «ساخت پروتزهای دندانی» است. در این دورههای دوساله یا چهارساله، دانشجویان واحدهای مربوط به آناتومی دندانها، بهداشت و کنترل عفونت، آشنایی با مواد دندانی، چگونگی ساخت قطعات دندانی و درمانی (نظری و عملی)، تعدادی واحد برای آشنایی با کسبوکار، و نیز تعدادی دروس عمومی را میگذرانند و آمادهٔ ورود به بازار کار میشوند. از لحاظ قانونی، مجوز تأسیس «لابراتوار دندانسازی» فقط به دارندگان مدرک دانشگاهیِ پروتزهای دندانی اعطا میشود.
دندان مصنوعی، دندانها و لثه های مصنوعی هستند که متناسب با دهان شما ساخته شده و توسط دندانپزشکان شما انتخاب می شوند تا جای دندانهای طبیعی پوسیده یا افتاده را پر کنند. دندان مصنوعی می تواند به صورت کامل یا جزئی باشد، به این معنی که میتوانند تمام دندانهای موجود در خط بالای لثه یا پایین لثه را جایگزین کنند ، یا فقط تعداد معدودی از دندانهای از دست رفته را جایگزین شوند. صرف نظر از اینکه چه نوع دندان مصنوعی ممکن است نیاز داشته باشید، این دندانهای مصنوعی به صورت سفارشی طراحی شدهاند که متناسب با دهان شما باشد و از نظر بصری با دندانهای موجود شما مطابقت داشته باشد.
یکی از سوالاتی که بسیاری از افراد را هنگام انتخاب دندان مصنوعی دچار مشکل میکند، انتخاب بین ایمپلنت دندانی ثابت یا پروتز متحرک است. درمان ایمپلنت و پروتز متحرک که عمدتا با هدف جایگزینی دندانهای از دست رفته انجام میشود، دارای مزایا و معایب متعددی هستند. بنابراین، قبل از تصمیم گیری در مورد آنها لازم است با تفاوتهای بین ایمپلنت و پروتز متحرک آشنا شوید. یکی از این تفاوتها نحوه ساخت دندان مصنوعی ثابت و متحرک است. ساخت و نصب این دو میتواند از لحاظ زمان، هزینه و کاربرد تفاوت زیادی داشته باشد.
انواع دندان مصنوعی
پروتز دندان جایگزین متحرکی برای دندانهای از دست رفته محسوب میشود که از پلاستیک یا فلز و به صورت سفارشی تهیه میشود تا به خوبی روی لثهها قرار بگیرد. از پروتز دندان کامل در صورت از دست دادن تمام دندانها و از پروتز دندان تکهای در صورت باقی بودن چند دندان استفاده میشود.
دندانهای مصنوعی جزئی
دندانهای مصنوعی جزئی معمولاً به جای سایر روشهای جایگزینی دندان وقتی دندانهای طبیعی اطراف به اندازه کافی قوی نیستند که از ساختارهایی مانند پلهای دندانی پشتیبانی کنند و یا بیشتر از یک یا دو دندان از بین رفته باشد، بکار می روند.
دندانهای مصنوعی جزئی به قسمتی از خط لثه که در روی آن قرار میگیرند، نصب میشوند و به دندانهای طبیعی مجاور چسبانده میشوند تا از محل خود خارج نشوند. به هر حال آنها به طور دائم بسته نمیشوند و میتوانند به راحتی و در هر زمان برای تمیز کردن و در هنگام خواب از دهان خارج شوند.
پروتزهای کامل
دندانهای مصنوعی کامل ، که به عنوان پروتزهای کامل نیز شناخته میشوند ، پروتزهایی هستند که جایگزین تمام دندانهای طبیعی شما میشوند. شما میتوانید از آنها برای دندانهای لثه بالا یا لثه پایین خود استفاده کنید و به کمک مکش و یا به کمک یک چسب دهانی در محل خود نگه دارید. درست مانند پروتزهای جزئی ، آنها نیز به راحتی قابل جدا شدن هستند.
بررسی ویژگیهای بهترین لابراتوار دندانسازی
بهترین لابراتوارهای دندانسازی باید ویژگیهای منحصر به فردی داشته باشند که به شرح زیر است:
ارائه خدمات آموزشی مناسب
بهترین لابراتوار دندانسازی لابراتواری است که علاوه بر ارائه خدمات درمانی، دوره آموزش دندانساز را نیز برای همکاران و پرسنل خود برگزار میکند. این دورهها میتوانند به پرسنل کمک کنند تا همیشه با بهترین روشها و متدها آشنا شوند و آنها را در لابراتوار برای ساخت پروتزها اجرا کنند.
استفاده از تجهیزات با کیفیت
هر چه تجهیزات استفاده شده در یک لابراتوار دندانسازی با کیفیتتر و به روزتر باشد؛ قاعدتاً خروجی و نتیجه کار نیز بالا خواهد رفت.
ارائه خدمات کامل
یک لابراتوار دندانسازی حرفهای، باید خدمات کامل و جامعی را ارائه دهد. علاوه بر ارائه دوره آموزش دندانسازی، این لابراتوار باید خدمات کاملی را در اختیار دندانسازان و یا علاقهمندان قرار دهد.
هر چه خدمات یک لابراتوار دندانسازی خدمات کاملتری باشد، قاعدتاً نیاز بیمار را نیز در مدت زمان سریعتر و با کیفیت بالاتری برطرف خواهد شد.
یک لابراتوار تخصصی باید خدماتی مانند ساختن:
انواع متفاوت ایمپلنتهای دندانی
لمینتهای سرامیکی
دندانهای مصنوعی با لثه نرم
انواع دندانهای نشکن
انواع کرم کبالت
و انواع مختلف لمینت متحرک و ثابت را ارائه کند.
علاوه بر این موضوع، یک لابراتوار تخصصی باید خدمات پولیش دندانهای قدیمی و همچنین ساخت بلیچینگ دندانها را نیز به مشتریان ارائه دهد. طراحی ساخت انواع پلاکهای ارتودنسی و همچنین انواع روکشهای دندانی نیز جزو وظایف یک لابراتوار دندانسازی مجهز میباشند.
چنانچه نیازمند خدمات بهترین لابراتور دندانسازی هستید پیشنهاد ما لابراتور دندان سازی عرب مدائنی در شهر کرمان است ./۲۳۴۸۷۲
آدرس : کرمان،چهارراه طهماسب آباد، ابتدای بلوار فردوسی، نبش کوچه ۱۱،ساختمان پزشکان عمارت آفتاب، طبقه دوم
نظرات