ساعتچی

با برخی از الگوهای مهم تحلیل تکنیکال آشنا شوید

0

افراد در بازار سرمایه ایران به دو صورت مستقیم یا غیرمستقیم سرمایه‌گذاری می‌کنند. هر یک از این دو شیوه می‌تواند مزایا و معایب خود را نسبت به روش دیگر داشته باشد.

افرادی که تمایل به سرمایه‌گذاری به صورت غیرمستقیم دارند، امور مربوط به دارایی‌های خود را می‌توانند به صندوق‌های سرمایه‌گذاری یا شرکت‌های سبدگردانی‌های اختصاصی بسپارند. این صندوق‌های سرمایه‌گذاری و شرکت‌های سبد‌گردانی اختصاصی متشکل از گروهی مجرب و افراد متخصص دارای مجوز‌های رسمی از سمت سازمان بورس و اوراق بهادار هستند.

تحلیل تکنیکال

در این روش، افراد می‌توانند بدون نیاز به صرف زمان زیاد و کسب دانش تخصصی از بازارهای مالی در این بازار فعالیت کرده و اقدام به سرمایه‌گذاری کنند.

در مقابل در روش سرمایه‌گذاری به صورت مستقیم، افراد از طریق کسب دانش تخصصی در حوزه خرید و فروش اوراق بهادار، به صورت مستقیم در بازار سرمایه ایران فعالیت می‌کنند.

این نوع سرمایه‌گذاران می‌توانند از روش‌های متنوعی برای ارزیابی وضعیت دارایی‌های خود استفاده کنند. از روش‌های متداول تحلیل سهام برای افراد، می‌توان به تحلیل بنیادی، تحلیل تکنیکال و تابلوخوانی اشاره کرد.

تحلیل تکنیکال

تحلیل تکنیکال (technical analysis) توسط معامله‌گرانی استفاده می‌شود که نمودارهای قیمتی دارایی‌ها را از گذشته تا به امروز، تجزیه و تحلیل کرده تا الگوهای تکرارشونده‌ای از رفتار قیمتی را شناسایی نمایند. به واسطه این الگوها و ابزارهای تکنیکال مختلف، تحلیل‌گران در تلاش هستند تا جهت‌گیری‌های آینده قیمت را پیش‌بینی کنند.

در تحلیل تکنیکال افراد از انواع مختلفی از نمودار‌های قیمتی شامل نمودارهای کندل استیک، نمودارهای خطی، نمودارهای نقطه‌ای و … و همچنین از اندیکاتورهایی نظیر میانگین متحرک، MACD و … برای بررسی وضعیت سهام خود استفاده می‌کنند.

در ‌نمودار‌های قیمتی الگو‌های تکرار شونده‌ای نمایان می‌شوند که به صورت کلی این الگو‌ها به سه دسته الگوهای هارمونیک، الگو‌های شمعی و الگوهای کلاسیک تقسیم می‌شوند.

الگوهای شمعی

بررسی الگوهای کندل استیک به افراد این امکان را می‌دهد تا درک عمیق‌تری از بازار و وضعیت سهم مورد نظر خود داشته باشند. در کل این الگوها به دو گروه الگو‌های بازگشتی و الگو‌های ادامه دهنده تقسیم می‌شوند.

برای استفاده موثر از الگوهای شمعی باید به جریان غالب بازار توجه داشت؛ زیرا بعضی از این الگوها در پایان یک روند نزولی ظاهر شده و نشانه‌‌ای از تشکیل کف قیمتی خواهند بود.

در نقاط کلیدی حمایت و مقاومت، الگوهای شمعی اهمیت بیشتری داشته و می‌توانند روندهای آتی بازار سرمایه را پیش‌بینی کنند.

الگو‌های کلاسیک

در بازارهای مالی، الگوهای کلاسیک شناخته شده‌ای مانند الگوی سر و شانه، سقف دوقلو و … وجود دارد که به دلیل استفاده گسترده توسط معامله‌گران، از اعتماد و اعتبار فراوانی برخوردارند. این الگوها به آسانی در بازار سرمایه شناسایی می‌شوند به شرطی که افراد آگاهی کافی و صحیح از آن‌ها داشته باشند.

هر چند معمول‌ترین کاربرد این الگوها در تایم فریم‌های روزانه است، اما این الگوهای شناخته شده در تایم فریم‌های متفاوتی نیز نمایان می‌شوند.

الگوهای هارمونیک

یکی از انواع الگوهای تحلیل تکنیکال، الگوهای هارمونیک است که با استفاده از آن می‌توان روندهای احتمالی آتی سهام را پیش‌بینی کرد. این تکنیک بر این بر این فرض استوار است که تغییرات قیمت در چارت‌ها، فرم‌های هندسی خاصی را ایجاد می‌کنند که هر یک شامل نسبت‌های معینی در ارتباط با یکدیگر هستند.

این نسبت‌ها بر مبنای دنباله اعداد فیبوناچی تعیین می‌شوند. در بین الگوهای هارمونیک معروف، می‌توان به الگوی AB=CD، الگوی پروانه، الگوی گارتلی، الگوی خرچنگ، و … اشاره نمود. این الگوها به افراد این امکان را می‌دهند تا نقاط احتمالی تغییر جهت قیمت سهام را شناسایی کنند.

امواج الیوت

تئوری امواج الیوت که برای تفسیر حرکات قیمتی در بازارهای مالی به کار می‌رود، توسط رالف نلسون الیوت در دهه ۱۹۳۰ پایه‌ریزی و نهادینه شد. این نظریه، تکرار خاصی از الگوهای موجی را در حرکات قیمت بازار و رفتار خریداران مورد بررسی قرار می‌دهد. سرمایه‌گذاران نیز به دنبال بهره‌برداری از این موج‌های نوسانی برای کسب بازدهی مناسب هستند.

امواج الیوت به دو نوع امواج انگیزشی و امواج اصلاحی تقسیم می‌شوند. امواج انگیزشی با توجه به روند کلی بازار حرکت می‌کنند، در حالی که امواج اصلاحی در جهت مخالف روند کلی بازار حرکت می‌کنند. هنگام معامله با استفاده از امواج الیوت، می‌توان موج‌ها را در یک حرکت صعودی شماره‌گذاری کرد.

در نهایت امواج الیوت بر اساس طریقه تفکر افراد و عوامل روانشناسی افراد حاضر در بازار سرمایه ایجاد می‌شود و به احتمال خیلی فراوان امکان تکرار آن در بازه‌های زمانی مختلف وجود دارد./۲۳۴۰۹۵

نظرات