معرفی انواع بورسیه تحصیلی و بررسی نکات مهم آن ها
تحصیل در خارج از کشور دلایل متنوعی دارد. دسترسی به امکانات آموزشی، امکان شرکت در کنفرانس های علمی بین المللی از اصلی ترین دلایلی هستند که برخی افراد برای ادامه تحصیل به خارج از ایران مهاجرت می کنند. اما یکی از چالش های مهاجرت به ویژه در مورد مهاجرت تحصیلی، تامین هزینه مورد نیاز برای زندگی و پرداخت شهریه دانشگاه است. از آنجایی که بسیاری از افراد علاقه مند به مهاجرت از طریق تحصیل به دنبال اخذ بورسیه های تحصیلی هستند، در این مطلب به بررسی انواع منابع مالی تامین هزینه ها یا به بیان دیگر بورسیه های علمی و آموزشی پرداخته ایم.
پیش از هرچیز خالی از لطف نیست که یادآور شویم مطابق با قوانین مهاجرتی کشورهای مختلف، مهاجرت تحصیلی به این معنی است که فرد متقاضی پس از آنکه ویزای تحصیلی و اجازه اقامت قانونی خود را دریافت کرد، اجازه دارد تنها تا پایان دوره تحصیل با ویزای اخذ شده در آن کشور اقامت داشته باشد. در نتیجه پس از پایان دوره تحصیلی، اعتبار ویزا به پایان رسیده و باید از کشور خارج شود یا ویزای جدیدی بگیرد.
بنابراین، برای دانشجویان بین المللی، تحصیل در هیچ کشوری به معنی، مجوز اقامت دائم نیست. البته اغلب پس از اتمام دوره تحصیلی، فرصت زمانی مشخصی مثل یک یا دو سال داده میشود تا با یافتن شغل در آن کشور، اقامت فرد براساس یک ویزای کاری تمدید شود.
انواع بورسیه تحصیلی
به طور کلی می توان بورسیه های تحصیلی (scholarships) را به پنج گروه تقسیم نمود.
۱ . بورسیه تحصیلی دولتی
بورسیه های دولتی همانطور که از نام آن ها مشخص است توسط دولت یک کشور به دانشجویان ارائه می شود. به عنوان مثال، بورسیه چونینگ (Chevening Scholarship) یک بورسیه تحصیـلی دولتی برای تحصیل در انگلیس است که هر ساله تعداد زیادی از دانشجویان کشورهای مختلف برای به دست آوردن آن اقدام می کنند. بورسیه چونینگ تمامی هزینه های تحصـیل و زندگی را پوشش می دهد و دانشجوی این بورسیه به عنوان دانشجوی فول فاند (Fully funded) در نظر گرفته می شود.
۲ . بورسیه تحصیلی دانشگاهی
بسیاری از دانشگاه ها بورسیه های خاصی را مطابق با برنامه های علمی خود ارائه می دهند. افراد علاقه مند به استفاده از بورسیه های دانشگاهی باید در زمان مشخص شده اطلاعیه های مربوط به بورسیه مورد نظر را مطالعه نمایند و در صورت دارا بودن شرایط لازم برای آن اقدام نمایند. برای مثال دانشگاه لیدن هلند بورسیه ای به نام Leiden University Excellence Scholarship دارد. این بورسیه برای دانشجویان بین المللی خارج از منطقه اقتصادی و اتحادیه اروپا (EEA/EU) است که قصد ادامه تحصیل در هلند دارند. متقاضیان می توانند با استفاده از این بورسیه در یکی از رشته های کارشناسی ارشد دانشگاه لیدن تحصیـل کنند و از کمک هزینه ۱۰ تا ۱۵ هزار یورو و یا تخفیف کلی شهریه دانشگاهی بهره مند شوند.
۳ . بورسیه تحصیلی خصوصی و شرکتی
بسیاری از شرکت ها و سازمان ها با هدف توانمندسازی نیروهای ماهر و یا اهداف خیرخواهانه هزینه ادامه تحصیل پرسنل خود را متقبل می شوند. برای مثال ممکن است شما در یک کلینیک پزشکی کار کنید و برای پیشبرد اهداف تعالی سازمانی، برای تحصیل داروسازی در ترکیه یا کشورهای دیگر از طرف مجموعه خود بورسیه شوید.
۴ . بورسیه ها بنیادها و سازمان ها
برخی از بنیادها و سازمان های غیرانتفاعی نیز گاهی اوقات بورسیه های تحصیـلی را ارائه می دهند. مخاطبین این بورسیه ها اغلب افراد دارای شرایط خاص هستند. برای مثال مهاجرین، توانجویان، افرادی که در مناطق کم برخوردار ساکن هستند و…
۵ . بورسیه های فرهنگی
هدف از ارائه برخی از بورسیه ها به طور خاص حمایت از فعالیت های هنری یا فرهنگی است. بورسیه های فرهنگی اغلب برای دانشجویان رشته های هنر در نظر گرفته می شوند. برای مثال بورسیه تئاتر و هنرهای نمایشی برای هنرمندان جوان و… .
کلام پایانی
بورسیه های تحصـیلی انواع گوناگونی دارند و برای ثبت درخواست باید شرایط هر یک را با دقت بررسی نمود. حتی ممکن است یک بورسیه بر اساس دانشجویان و توانمندی های ایشان در قالب های متفاوتی ارائه شود. به طور کلی انتخاب مناسب ترین نوع بورسیه متناسب با موقعیت فردی و تحصیلاتی و شرایط هر دانشجو است. در این مطلب سعی شد تا انواع بورسیه تحصـیلی و نکات مهم آن ها بررسی شود./۲۲۹۶۹۸
نظرات