ضربه به سر نوزاد چه موقع خطرناک است؟
نوزاد، کودک تازه متولد شده دارای استخوان های نرم و بسیار آسیب پذیر است. از جمله جمجه نوزاد نیز از یکی استخوان های آسیب پذیر در مقابل ضربه ها و صدمات بیرونی است. آسیب های وارد شده به سر نوزاد ممکن است بر اثر برخورد ضربه های عمدی و یا غیر عمدی رخ دهد که اگر شدت ضربه وارد شده به سر نوزاد سنگین باشد عوارض های جدی میتواند به دنبال داشته باشد.
کودک تازه متولد شده نیازمند مراقبت های شدیدی در مقابل عوامل بیرونی مانند ضربه، بیماری و پرت شدن از آغوش به زمین است، اما گاه پیش میآید بر اثر سهل انگاری پزشکان در هنگام تولد نوزاد یا والدین ضربه ای به سر کودک وارد میشود، از آن جهت که سرنوزاد بسیار حساس است نباید از این اتفاق ساده گذشت.
بعد از ضربه به سر نوزاد چه باید کرد؟
ضربه هرچند که کوچک باشد نباید از آن ساده عبور کرد، زیرا استخوان جمجمه نوازد دارای مقاومت کمی بوده و ضربه هر چند کوچک میتواند به مغز نوزاد آسیب جدی وارد کند.
اگر ضربه وارد شده به صورت خفیف باشد شما باید سطح هوشیاری نوزاد را بسنجید و اگر کودک به واکنش های شما پاسخ داد و علائم غیر طبیعی مانند خواب آلودگی، حالت تهوع و گریه شدید از خود بروز نداد، جای نگرانی نیست و با کمپرس سرد به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه به کاهش تورم سر نوزاد کمک کنید.
حال اگر ضربه شدت بیشتری داشت که باعث کاهش سطح هوشیاری کودک، عدم نشان دادن واکنش به عوامل بیرونی، خواب آلودگی، حالت تهوع و گریه های مدام شد، حتما موضوع را جدی بگیرید و به پزشک مراجعه کنید، عدم توجه به سلامت کودک بعد از وارد شدن ضربه میتواند تاثیرات جبران ناپذیری بر سلامت و آینده کودک بگذارد.
علائم ضربه وارد شده به سر نوزاد بعد از چه مدت مشخص میشود؟
درجواب به این سوال میتوان گفت که بروز علائم بستگی به شدت ضربه دارد. اگر شدت ضربه خفیف بوده و کودک علائم طبیعی از خود نشان میدهد جای نگرانی نیست، اما اگر ضربه شدت زیادی داشته علائم میتواند خفیف یا با تاخیر خود را نشان دهد.
علائم آسیب های مغزی در نوزاد چیست؟
اگر شدت ضربه وارد شده به مغز نوزاد سنگین باشد میتواند علائم زیر را به همراه داشته باشد:
- اندازه غیر عادی سر یا جمجه
- پیشانی بزرگ
- ستون فقرات ناقص
- سفتی در گردن
- صورت غیرمعمولی
- تشنج
- گریه های زیاد و بدون دلیل
- بیقراری
- اختلال در خواب و تغذیه
عوارض ناشی از ضربه به سر نوازد
ضربه وارد شده به سر نوزاد که میتواند به دلیل سهل انگاری یا غیر عمد باشد که عوارض های زیادی مانند عوارض فیزیکی، رشدی و شناختی، فلج مغر به همراه دارد.
عوارض فیزیکی
گاه وارد شدن ضربه جدی به سرنوزاد با علائم فیزیکی همراه است که خود را به آسانی نشان نمیدهد و والدین نسبت به این موضوع اهمیت جدی نمیدهند، اما در طول رشد نوزاد علائم بروز پیدا میکنند. از شایع ترین عوارض فیزیکی میتوان به اختلال در خواب و حساسیت شدید به نور اشاره کرد.
در طول رشد کودک علائم فیزیکی به صورت آهسته بروز پیدا میکند و باعث میشود کودک در انجام کارهای فیزیکی مانند پوشیدن لباس، بستن بند کفش و استفاده از ابزارهای نوشتاری دچار مشکلات جدی شود.
عوارض رشدی و شناختی
همیشه عوارض ناشی از ضربه به سر نوزاد به صورت فیزیکی نبوده و با تاخیر در رشد ذهنی، رفتاری و عاطفی بروز پیدا میکند و باعث بروز اختلال در تمرکز و به خاطر سپردن مسائل و واژگان میشود.
فلج مغز
فلج مغزی، یکی از عوارض ناشی از آسیب مغزی در هنگام تولد نوزاد است. سهل انگاری پزشک هنگام تولد کودک و ایجاد خفگی و اکسیژن رسانی کم به مغز باعث ایجاد فلج مغزی در کودک شده که علائم زیر را به همراه دارد:
- راه رفتن غیر طبیعی
- ماهیچه های سفت و گرفته
- گرفتگی دائم مفاصل
- عضلات ضعیف و نرم
- لرزش عضلانی
- هماهنگی ضعیف اعضای بدن با یکدگیر
- ضعف در یادگیری
- مشکل در تکلم
- کاهش بینایی و شنوایی
- بی اختیاری ادرار و روده
- تاخیر در رشد
راههای حفاظت از سرنوزاد در مقابل ضربه
نوزاد موجودی ضعیف است که توان حفاظت از خود در برابر عوامل بیرونی ندارد، و این وظیفه پزشک معالج، خانواده واطرافیان است که نسبت به سلامت کودک هوشیار باشند و از او در مقابل عواملهای فیزیکی مراقبت کنند. زمانی که نوزاد در شکم مادر شروع به رشد میکند وظیفه مادر و اطرافیان نسبت به سلامت کودک پررنگ میشود. هنگام تولد نوزاد پزشک معالج مسئول مراقبت از سلامت نوزاد است و اگر در حین تولد اکسیژن رسانی کافی انجام نشود یا ضربه شدید از سوی پزشک معالج به نوزاد وارد شود خانواده نوزاد حق دارند که نسبت به این موضوع با جدیت برخورد کنند.
نوزاد اگرچه شیرین است اما در عین حال حساس و شکننده است، و با مراقت های جدی میتوانید از وارد شدن ضربه به کودک جلوگیری کنید.
راه های مراقبت از نوزاد در برابر ضربه
- از خواباندن نوزاد در ارتفاع یا تخت های بدون حفاظ خود داری کنید.
- از سپردن نـوزاد به کودکان و افراد کم توان جلوگیری کنید.
- به جهت جلوگیری از آسیب های مغزی از کلاه ضربه گیر سر نوزاد استفاده کنید.
- نـوزاد را از حیوانات خانگی دور نگهدارید.
- از وارد کردن ضربه به سرنوزاد حتی به شوخی پرهیز کنید.
- بالشت نرم و مناسب استفاده کنید.
- از تکان دادن نـوزاد و یا سر او به صورت ناگهانی جلوگیری به عمل آورید.
- از خواباندن نـوزاد در زیر اشیاء که احتمال سقوط آن ها وجود دارد پرهیز کنید.
- از کیسه خواب و کریرهای استاندارد و مطمئن جهت حمل نـوزاد استفاده کنید.
جمع بندی:
نـوزاد موجودی حساس و آسیب پذیر است و مراقبت از سلامت نوزاد بر عهده پزشک، والدین و اطرافیان بوده و در صورت هر گونه سهل انگار ی ممکن است آسیب جدی به نـوزاد وارد شود، سر نـوزاد از نقاط بسیار حساس میباشد و اگر مراقبتی صورت نگیرد و مورد برخورد ضربه قرار بگیرد میتواند عوارض جدی به دنبال داشته باشد که زندگی نـوزاد را تحت تاثیر قرار دهد.
نظرات