رنگ ترافیکی چیست؟
رنگ ترافیکی چیست؟
آیا میدانید منظور از رنگ ترافیکی چیست؟ آیا با ویژگی های این رنگ آشنایی دارید؟ اگر چنین نیست با ما همراه باشید تا با رنگ ترافیکی و انواع آن آشنا شویم. زمانی که حرف از خط کشی خیابان ها، بزرگراه ها و جاده ها می شود پای رنگ های ترافیکی به میان می آید. این نوع از رنگ ها در نشان دادن راه به رانندگان بسیار موثر هستند و علاوه بر این می توان از آنها برای نشانه هایی همچون فلش، علامت مدرسه، خط کشی راه، پیاده رو، علامت کاهش سرعت و علامت های ترافیکی استفاده کرد.
خیابان و معبری که فاقد علام ترافیکی با این نوع رنگ ها باشد بسیار گنگ به نظر می رسد و می تواند خطرات بسیار زیادی را برای رانندگان و عابران پیاده بوجود آورد. رنگ های ترافیک جزئی جدا نشدنی از صنعت حمل و نقل و بخصوص راهسازی و ایجاد علائم راهنمایی و رانندگی هستند. اغلب از این نوع رنگ ها در رنگبندی های متفاوتی استفاده می شود و بیشتر در فام رنگ های سفید، قرمز و زرد آنها را دیده ایم. اما آنچه این نوع از پوشش های سطحی را از سایر رنگ ها جدا می کند مقاومت و ماندگاری آنها بر روی سطح آسفالت می باشد. کما اینکه از رنگ های روغنی یا پایه آب بر روی سطح آسفالت نمی توان استفاده کرد زیرا خاصیت مواد به کار رفته در آنها فاقد کیفیت مناسب در برابر سایش، رطوبت و ضربه هستند
نحوه اجرای رنگ ترافیکی
همانطور که در بالا ذکر شد، رنگ ترافیکی یک نوع پوشش بسیار با کیفیت در برابر آب، رطوبت، سرما و گرما، سایش و ضربه است که می توان از آن برای خط کشی جاده ها، اتوبان ها، جاده ها و معابر استفاده نمود. معمولا توسط ماشین های خط کشی و یا استادکاران این رنگ به صورت تخصصی اجرا می شود، شاید در پایان شب در معابر و خیابان ها دیده باشید که با ایجاد راه بند، ماشین های خط کشی اقدام به اجرای این رنگ ها می نمایند. از این رنگ ها برای ایجاد علائم هشدار دهنده و کاهش سرعت، علائم ترافیکی و خط کشی عابران پیاده نیز استفاده می شود.
اخیراً بخصوص در سال گذشته شهرداری ها و راهداری ها با استفاده از رنگ ترافیکی با اجرای منقطع در گوشه های چپ بزرگراه ها و یا وسط جاده های دو طرفه که باعث می شود هر زمان رانندگان با خودرو بر روی آنها بروند. صدای زیادی را بشنوند، ایجاد علائم هشداری نمودند که باعث می شود تا اگر راننده خواب آلود باشد و یا حواس او از مسیر پرت شده باشد، مجدداً به رانندگی باز گردد و از مسیر خود منحرف نشود. پس به طور کلی می توان گفت از این نوع رنگها که برای کف جاده ها و مسیر های مورد تردد خودروها استفاده می شود، نشان گر راه و مسیر و کمک کننده به رانندگان می باشد.
در برخی از اجرای این رنگها بر روی آسفالت، پس از اجرا بر روی آن گلاسبید (نوعی دانه های شیشه ای ریز) می پاشند، این دانه های شیشه ای باعث می شود تا زمانی که نور خودرو به آن می تابد، درخشندگی بیشتری را در شب از خود نمایان کنند و به رانندگان کمک می کند تا علائم هشداری و همچنین خط کشی های کف جاده را بهتر ببینند و مسیر را به درستی تشخیص دهند.
گلاسبیدها دو نوع دارند، یک نوع که در زمان رنگامیزی داخل رنگ مخلوط می شود که به آن دیپ Deep می گویند و یک نوع پاششی است که پس از اجرا بر روی رنگ پاشیده می شود. تشخیص اجرای کدامیک از آنها به نوع مسیر، نوع علامت یا خط کشی و مجری بر می گردد.
انواع رنگ ترافیکی
در این بخش از مقاله رنگ ترافیکی چیست به معرفی انواع رنگ ترافیکی می پردازیم. ابتدا به این موضوع می پردازیم که این نوع از پوشش های معابر و راه ها از چه نوع پایه رزین تشکیل شده اند؟ در واقع رنگهای ترافیکی از رزین های اکریلیک پایه تینری تشکیل شده اند که دارای مقاومت و ماندگاری، شستشو پذیری و ضربه پذیری بالایی هستند. رزین های اکریلیک پایه تینری در انواع و مدل ها و گریدهای مختلفی وجود دارند اما در تولید رنگ های ترافیکی از دو نوع تک جزئی و چند جزئی استفاده می گردد. کمی جلوتر در ادامه مطلب به موضوع تفاوت رنگهای تک جزئی و چند جزئی خواهیم پرداخت زیرا مصارف آنها در بخش های مختلف جاده ها و راه ها با یکدیگر متفاوت است.
رنگ ترافیکی سرد چیست؟
رنگهای ترافیکی سرد که از رزین های تک جزئی ترموپلاست تشکیل شده اند و رنگهای ترافیکی چند جزئی که از رزین های اکریلیک به همراه خشک کن های پروکساید تشکیل شده اند. این نوع از خانواده رنگ های جاده ای و معابر و راه ها از رزین اکریلیک ترموپلاست تک جزئی تشکیل شده اند و در زمان اجرا فقط نیاز به اختلاط با تینر ترافیکی را دارند، تینر ترافیکی می بایست به همراه رنگ از یک تولید کننده خریداری شود و دلیل این موضوع آن است که هر کارخانه ای که رنگ را تولید می کند دقیقاً به فرمولاسیون رنگ خود آگاه است و تقویت و یا تضعیف حلال های بکار رفته در رنگ را می تواند در فرمولاسیون تینر خود جبران نماید. زیرا در زمان اجرای رنگ ترافیکی بر روی آسفالت، تینر به کار رفته در رقیق کردن رنگ، در مبحث چسبندگی به سطح بسیار تاثیر گذار و حائز اهمیت می باشد.
همچنین ممکن است افرادی که تاکنون با این نوع از رنگ ها کار نکرده اند، تفاوتی بین تینرهای معمولی با تینر های ترافیکی قائل نشوند اما انتخاب صحیح تینر، کیفیت رنگ را در میزان چسبندگی به سطح، مقاومت سطحی و حتی شکنندگی نهایی رنگ را تحت تاثیر خود قرار می دهد. پس به این نتیجه می رسیم که در زمان استفاده از رنگ تک جزئی، حتماً تینر مناسب آن رنگ را از همان کارخانه و برند خریداری نمائیم. شرکت شادان شیمی یکی از تولید کنندگان مطرح رنگ های ترافیکی و تینر آن می باشد که در حال حاضر محصولات خود را در فروشگاه های معتبر رنگ و ابزار به فروش می رساند.
میزان ترکیب تینر با رنگ به نحوه اجرا مربوط می شود، یعنی اینکه اگر شما می خواهید رنگ را به وسیله پیستوله و یا ایرلس Airless اجرا نمائید می توانید تا ۴۰ درصد از وزن رنگ به آن تینر اضافه نمائید (این مقدار با توجه به میزان غلظت رنگ در برندهای مختلف می تواند متفاوت باشد)، اما اگر بخواهید با غلطک رنگ را بر روی سطح اجرا نمائید، نهایتا تا ۱۰ الی ۱۵ درصد تینر به آن می توانید اضافه نمائید.
رنگ ترافیکی دو جزئی، سه جزئی
حتماً تا بحال علائم هشدار دهنده مانند: احتیاط، مدرسه، سرعت مجاز، پارک ممنوع و… که بر کف خیابان ها نوشته می شوند را دیده اید، این علائم باید به نسبت خط کشی های معمولی که توسط رنگهای تک جزئی اجرا می شود، دارای ضخامت بیشتر، ماندگاری و طول عمر بالاتری باشند، لذا در این مواقع از رنگهای ترافیکی چند جزئی استفاده می شود.
رنگ ترافیکی چند جزئی بر خلاف تک جزئی ها که فقط با تینر ترافیکی مخلوط می شوند، دارای یک جزء رنگ، یک جزء خشک کن و یک جزء سخت کننده می باشند که در زمان اجرای رنگ با یکدیگر مخلوط شده و سپس اجرا می گردند.
جزء های دوم و یا سوم این نوع از رنگ ترافیک به صورت پودری بوده که نام آن پروکساید است، در صورتی که پروکساید با این رنگ ترکیب شود باعث سخت شدن و خشک شدن رنگ بر روی سطح آسفالت می گردد و در صورت عدم استفاده از آن، رنگ به خودی خود امکان خشک شدن و سخت شدن را ندارد.
روش های اجرای رنگ های ترافیک
روش اجرای رنگ ترافیکی به محل اجرای رنگ باز می گردد، به عنوان مثال جاده ای با طول ۲۰ کیلومتر را نمی توان توسط دست خط کشی نمود، لذا در این مواقع از ماشین خط کشی استفاده می شود. ماشین خط کشی که دارای ایرلس اتوماتیک می باشد، توسط اپراتور دستگاه متراژ و نوع خط کشی (منقطع و یا پیوسته بودن آن) مشخص می گردد. رنگ مورد نظر در مخازن شارژ می شود و خط کشی انجام می شود.
اما در زمانی که رنگامیزی با رنگ ترافیکی بخواهد برای یک پارکینگ کوچک و یا زمین های بازی باشد، این کار ممکن از توسط ایرلس های دستی، پیستوله و یا غلطک انجام شود. همه این موارد که گفته شد درباره نحوه اجرای رنگ ترافیکی تک جزئی بود. رنگ های ترافیکی چند جزئی اغلب توسط غلطک و شابلون انجام می گیرد تا بتوان از آن ضخامت بالاتری را دریافت نمود.
نکات مهم درباره رنگهای ترافیکی
این سوال زیاد مطرح می شود که آیا می توان سطح کف کارگاه، زمین بازی و… را به طور کامل با رنگ ترافیکی پوشاند و رنگامیزی نمود یا خیر و آیا این کار منطقی است؟ پاسخ به این سوال بستگی به محل اجرا دارد، زیرا یکی از مشکلات این نوع از رنگها سطح لغزنده آن است زیرا در صورتی که کمی رطوبت و آب بر روی این نوع رنگ ریخته شود، سطح به طور کامل لغزنده می شود.
اگر این مسئله برای شما مشکل ساز نباشد می توانید این رنگ را انتخاب نمائید، اما اغلب برای فضاهایی که نیاز به رنگامیزی کف به صورت کامل هست، رنگهای اپوکسی کف پیشنهاد می شوند.
در این مطلب به این سوال پساخ دادیم که رنگ ترافیکی چیست؟ چه کاربردی دارد و انواع آن کدامند. همچنین به بررسی نحوه اجرای رنگ های ترافیکی پرداختیم. امیدواریم این مطلب مورد توجه شما عزیزان قرار گرفته باشد./۵۰۰۰۶۸
نظرات