بررسی و نقد فیلم تفریق مانی حقیقی با حواشی جنجالی + داستان فیلم تفریق
فیلم تفریق مانی حقیقی با بازی ترانه علیدوستی و نوید محمدزاده قبل از اکران لو رفت و سر از شبکه های اجتماعی و کانال های تلگرامی دراورد و هم اکنون به صورت قاچاقی در حال پخش است. اما اینروزها نقد فیلم تفریق مانی حقیقی سر تیتر خبرهای رسانه ها شده و داستان آن را با بازی و تیپ سازی تکراری نوید محمدزاده نقد کردند
بررسی و نقد فیلم تفریق مانی حقیقی با حواشی جنجالی + داستان فیلم تفریق
فیلم تفریق به کارگردانی مانی حقیقی جدیدترین اثر این کارگردان است که در سال ۱۳۹۹ فیلمبرداری آن آغار شد و در نهایت بدون اکران رسمی در سینماها، نسخه قاچاق آن سر از شبکه های اجتماعی دراورد.
تهیهکنندگی فیلم تفریق بر عهده مجید مطلبی و نویسندگی آن نیز بر عهده مانی حقیقی و امیررضا کوهستانی بوده است. در این فیلم بازیگران پر حاشیه ای چون ترانه علیدوستی و نوید محمدزاده به عنوان بازیگران اصلی بازی کردند.
علاوه بر بازیگرانی که نام بردیم، سهیلا رضوی، علی باقری، سعید چنگیزیان، اسماعیل پوررضا، گیلدا ویشکی، فرهام عزیزی و وحید آقاپور نیز ایفای نقش کردند.
فیلمبردار تفریق آقای مرتضی نجفی و تدوینگر این اثر نیز میثم مولایی می باشد.
فیلمبرداری تفریق در سال ۱۳۹۹ آغاز شد و اتفاقاتی نظیر همهگیری کرونا و حضور ترانه علیدوستی به جای پریناز ایزدیار، باعث شد این فیلم به چهلمین جشنواره فیلم فجر نرسد.
فیلم تفریق مانی حقیقی
اولین حاشیه فیلم سینمایی تفریق جابجایی پریناز ایزدیار با ترانه علیدوستی می باشد. مانی حقیقی علت این جابجایی را کرونا و تعهد بازیگران در پروژههای دیگر نامید و گفت: «پریناز ایزدیار آنقدر در جریان تمرینات ما فوقالعاده بود که واقعاً از ادامه نیافتن این همکاری متاسفم. از سوی دیگر، این را خوشاقبالی بزرگی میدانم که ترانه علیدوستی فرصت همراهی با ما را داشت و در کنار ما خواهد بود.»
نوید محمدزاده و پریناز ایزدیار سابقه حضور در فیلمهایی نظیر ابد و یک روز، متری شیش و نیم، سرخپوست و حتی نمایشهایی مانند بینوایان داشتهاند.
خلاصه داستان
داستان فیلم تفریق درباره زنی به نام فرزانه (ترانه علیدوستی) است که مردی را در اتوبوس شهری می بیند که شباهت زیادی به شوهرش، جلال (نوید محمدزاده) دارد، او را تا ساختمانی ناآشنا تعقیب میکند. در آنجا، او می بیند که ساکنان به او سلام می کنند که گویی او را می شناسند و از خیابان تماشا می کند که او وارد آپارتمانی می شود تا با زن دیگری ملاقات کند.
فرزانه سه ماهه باردار است و به سختی در شغل خود به عنوان مربی رانندگی کار میکند. او متقاعد شده است که جلال را در یک رابطه عاشقانه گرفتار شده دیده است. وقتی آنها درباره آن بحث میکنند، او درباره حقایق خود قاطع است و به او یادآوری میکند که در آن زمان کیلومترها دورتر بوده است. فرزانه شروع به از هم پاشیدن میکند، اما قسم می خورد که او را دیده است، و از آنجا که نمیتواند رها کند، پیش از کشف ناخوشایند مردی که در اتوبوس است، به کشیدن نخها و از بین رفتن رابطهاش با جلال ادامه میدهد.
حواشی اکران و قاچاق شدن
این فیلم برای اکران در سال ۱۴۰۲ بدون تبلیغ و پوشش رسانهای برنامهریزی شده بود، اما وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بهعلت «فعالیت سیاسی عوامل» اجازۀ اکران آن را نداد. علیدوستی برای مدتی دستگیر شد. حقیقی نیز خواستار تحریم چهل و یکمین دوره جشنواره فیلم فجر در بهمن ۱۴۰۱ شده بود.
همزمان با ادامه اکران جهانی فیلم «تفریق»، در ۲۴ مرداد ۱۴۰۲، نسخهای باکیفیت از این فیلم در کانالهای تلگرامی منتشر شد.
نسخه باکیفیت فیلم سینمایی تفریق در حالی از شب گذشته قاچاق شده و در کانال های تلگرامی و شبکه های ماهواره ای در حال انتشار است که این فیلم هنوز در ایران اکران عمومی نشده و نسخه قانونی آن عرضه نشده است.
برخی این فیلم را نقد کردند و نوشتند: فیلم تفریق کسل کننده است! و این کادرهای روایت کننده داستان افسردگی خانواده ایرانی بسیار کلیشهای شده است. فیلمنامه سعی کرده تا حد زیادی داستان را باور پذیر رقم بزند و تا حدودی موفق بوده.
در این اثر سینمایی صحنهها آرام و یکنواخت و طولانی هستند. جلوههای یک زندگی ساده و عصبانی و مردسالار چطور میتواند به یکباره به مرگ خاتمه یابد. سکانس اول فیلم واقعا جالب توجه است. ماشینهای گیر کرده در ترافیک که هر کدام سلایق خود را در نوع صحبت و لباس و موسیقی نمایان میکنند؛ و به همین سرعت هم بدون وقفهای، مشکلات اجتماعی را در همین سکانس کوتاه و بدون کاتِ آغاز فیلم میبینیم.
بازیگران اصلی این فیلم نوید محمد زاده و ترانه علیدوستی که هر کدام دو نقش متفاوت را به دوش میکشند، توانستند خوب ظاهر شوند. به ویژه ترانه علیدوستی! او لباس دو زن کاملا متفاوت را تن میکند؛ و به طور همزمان از پس هر دو به خوبی برمیآید. علیدوستی با نمایان کردن فشار عصبی در دو جلوه متفاوت توانست دو زن را در زندگی غیر ایدهآلشان با دو رویکرد متفاوت تجسم کند.
فرزانه زنی که تنها و ناراحت تصور میشود و تا حدی هم از اختلال روانی رنج میبرد و اکنون فرزندی را باردار است، به درستی ایفای نقش میکند و همچنین از پس نقش بیتا، زنی از طبقه بالاتر اجتماع (از جهت مالی)، که از مردسالاری، تندخویی، عصبانیت و بی رحم بودن همسر خود افسرده و آزرده است به خوبی برمیآید.
متاسفانه نوید محمد زاده بیشتر تبدیل به تیپ شده تا کاراکتری منحصر به فرد. آن نوع مکث کردنهای لکنت وار و دهان جوابیهای پی در پی انگار امضای کارهای او است. که در این فیلم هم مانند دیگر آثارش کاراکتر او این ویژگیها را دارد.
فرهام عزیزی به عنوان فرزند محسن و بیتا به خوبی درخشیده و دیگر نقشهای فرعی مثل اسماعیل پوررضا و علی باقری با سالها تجربه، بازی خود را به عنوان پسری آسیب دیده در خانوادهای کم توجه که درست کنار او دعوا میکنند و به خواستههایش توجهی نمیکنند به نمایش گذاشت.
مانی حقیقی پس از ساخت چند فیلم سینمایی در ژانرهای مختلف در جدیدترین تجربه فیلمسازی خود به سراغ یک موضوع فراذهنیتی با زمینههای روانشناسانه و فلسفی رفته است که در جشنواره تورنتو به عنوان نماینده ایران حضور داشت. حالا متاسفانه نسخه اصلی این فیلم لو رفته و بهانهای است برای پرداختن دوباره به آن.
رابین سیتیزن منتقد سرشناس امریکایی درباره فیلم جدید مانی حقیقی تفریق در سایت رسمی جشنواره فیلم تورنتو نوشته است:
مانی حقیقی فیلم جدیدش تفریق از یک زیباییشناسی سیاه مایل به خاکستری بهره میبرد که در قالب یک درام روانشناختی سعی میکند داستانش را در زیر باران یک شهر نشان دهد.
تفریق یک اثر تماشاگرپسند است همراه با یک موسیقی پرتنش و یک دست سینمایی که ترسی از خاموش کردن چراغ ها ندارد. همه اینها توسط دو بازیگر مشهور بینالمللی ایرانی به تصویر کشیده شده است.
عوامل و بازیگران فیلم تفریق
کارگردان: مانی حقیقی
فیلمبرداری: مرتضی نجفی
تدوین: میثم مولایی
تهیه کننده: مجید مطلبی
طراح صحنه: محسن نصراللهی
فیلمنامه: امیررضا کوهستانی، مانی حقیقی
صدا: امیرحسین قاسمی
مدت زمان: ۱۰۷ دقیقه
منابع: ویکی پدیا، فیلیمو، ویجیاتو
گردآوری : مجله اینترنتی حرف تازه
نظرات