انتخاب رشته کنکور؛ پنالتی در وقت اضافه
گرمای مرداد ماه در ایران ، یادآور تب داغ انتخاب رشته کنکور و دانشگاه است. دانشآموزانی که در کنکور گروه آزمایشی ریاضی، رشته تجربی، رشته انسانی، هنر و زبان های خارجی شرکت کرده اند باید با توجه به رتبه کسب شده، در هر گروه آزمایشی، انتخاب رشته کنند.
دانشآموزانی که در کنکور گروه آزمایشی ریاضی، رشته تجربی، رشته انسانی، هنر و زبان های خارجی شرکت کرده اند باید با توجه به رتبه کسب شده، در هر گروه آزمایشی، انتخاب رشته کنند؛ قطعا انتخاب رشته صحیح و علمی توسط بهترین مشاوران انتخاب رشته کنکور میتواند از مشکلات بعدی مانند انصراف از دانشگاه، تغییر رشته، از دست دادن هدف و انگیزه، بیکاری و… پیشگیری کند.
در این قسمت به مرور مراحل انتخاب رشته کنکور و بهترین مشاوران انتخاب رشته کنکور و نحوه انتخاب رشته صحیح برای قبولی در کنکور میپردازیم. در ادامه با اسامی مشاوران برتر انتخاب رشته کنکور آشنا میشویم.
- استاد امیر حسین افشار
- استاد نکویی
- استاد نادر شکوری
- استاد رامین نیکخو
- استاد پوردستمالچی
بهترین روش انتخاب رشته کنکور سراسری و آزاد
انتخاب رشته دانشگاه سراسری و آزاد در تمامی رشتهها سالهای اخیر با تغییر قوانینی مانند بومیگزینی، تخصیص ظرفیت بر اساس جنسیت، سهمیههای مختلف و… همراه شده است. همچنین هر سال با تغییراتی اعم از حذف یا اضافه شدن رشته محلها، تغییر ظرفیت رشتهها، تغییر از پذیرش بومی استانی، منطقهای، ناحیه ای و کشوری و بالعکس مواجه میشویم که بر ضرورت دقت در انتخاب رشته می افزاید.
موفقیت تحصیلی، شغلی و مالی
در ابتدا باید یادآوری کرد که انتخاب رشته دانشگاه در ایران از انتخاب رشته تحصیلی در سال نهم دبیرستان آغاز میشود. به عنوان مثال دانشآموزی که وارد رشته ریاضی و فیزیک شود، نمیتواند بدون مطالعه و تغییر رشته در رشتهپزشکی و دندانپزشکی تحصیل کند. بنابراین اهمیت انتخابرشته سال نهم برای ورود به متوسطه دوم کمتر از انتخاب رشته کنکور نخواهد بود.
در انتخاب رشته دبیرستان که دانش آموزان با توجه به هدایت تحصیلی پس از گذراندن سال نهم، دانش آموزان به یکی از رشتههای نظری (ریاضی و فیزیک، علوم تجربی، علوم انسانی) یا هنرستان وارد میشوند. با توجه به رشته تحصیلی در دبیرستان، دانشآموزان برای کنکور ثبت نام و برای ورود به دانشگاه آماده میشوند.
- رشتههای مهندسی و علوم پایه در زیرمجموعه گروه ریاضی و فیزیک قرار دارند.
- رشتههای پزشکی و پیراپزشکی زیر مجموعه رشته تجربی هستند.
- رشتههای حقوق، تاریخ، ادبیات و …. در شاخه علوم انسانی قرار دارند.
- همچنین رشتههایی مانند مدیریت، حسابداری و … رشته مشترک بین هر ۳ رشته میباشد.
- برای قبولی در رشته زبانهای خارجی مانند چینی، انگلیسی، آلمانی باید در کنکور زبان تخصصی شرکت کرد.
هر چند میتوان در کنکور غیر از رشته تحصیلی دیپلم شرکت کرد، اما موفقیت در آن مستلزمِ مطالعه دروس مربوط به گروه آزمایشی و ترمیم معدل میباشد؛ بنابراین بهتر است قدم اول صحیح و عالمانه با توجه به علایق، استعداد و نگاه به آینده شغلی و ادامه تحصیل باشد.
انتخاب رشته کنکور
بعد از ورود به دبیرستان و انتخاب رشته صحیح با توجه به علاقه و استعداد تحصیلی دانشآموز به مرحله دوم میرسیم. اگر فرزندتان قصد ادامه تحصیل در ایران را دارد باید در کنکور سراسری شرکت کرده و بعد از اعلام رتبهها با توجه به رتبه کسب شده وارد یکی از رشتههای دانشگاهی شود.
حتی اگر دانش آموزی قصد مهاجرت و ادامه تحصیل به دانشگاههای معتبر در کشورهای آسیایی، اروپایی و آمریکایی را داشته باشد باید در آزمون ورودی همان کشور که اغلب شامل دروس فیزیک، شیمی، ریاضی و هوش و استعداد تحصیلی نمره قابل قبول را کسب کند. به طور مثال دانشگاههای ترکیه آزمون yos را مبنای پذیرش خود قرار میدهند.
انتخاب رشته برای ادامه تحصیل در دانشگاه
بعد از انتشار کارنامه اولیه و اعلام رتبه و تراز کسب شده در کنکور با توجه به نتیجه آزمون و معدل که معمولا در مردادماه منتشر میشود، داوطلبان کنکور اقدام به انتخاب رشته میکنند؛ با توجه به ظرفیت اندک دانشگاهها و رشتههای تراز اول رقابت سختی در کسب صندلی رشته محلهای اصلی اتفاق میافتد.
تغییر هر ساله تعداد شرکت کنندگان در مناطق و سهمیهها، وجود انواع سهمیه در کنکور، تعییر ظرفیت رشته محلها، حذف و اضافه شدن برخی رشتهمحلها و همچنین قوانین مختلفی که هر ساله دستخوش تغییرات میشود، انتخاب رشته را به یک امر حیاتی و حرفهای برای داوطلبان کنکور تبدیل کرده است.
سودجویان در کمین داوطلبان کنکور
متاسفانه در انتخاب رشته کنکور هم، افراد سودجو و مشاورنما فقط به منافع مادی فکر میکنند و بدون داشتن علم و تجربه حداقلی انتخاب رشته انجام میدهند. اگر به دنبال مشاور خوب انتخاب رشته هستید، باید مشاوری را انتخاب کنید که خصوصیات زیر را دارا باشد:
- انتخاب رشته را به عنوان کسب درآمد نامتناهی نبیند. نشانه آن ظرفیت محدود برای انتخاب رشته است. زمان انتخاب رشته حدودا ۵ روز است و اگر یک مشاور حرفهای برای هر دانش آموز وقت کافی اختصاص دهد و با دقت کامل ۱۵۰ انتخاب سراسری و ۱۰۰ انتخاب دانشگاه آزاد را انتخاب کند، بیش از ۴۰ انتخاب رشته میسر نخواهد بود. متاسفانه برخی مراکز انتخاب رشته به جذب نامحدود متقاضی میپردازند و نتیجه آن فقط به ضرر داوطلب تمام خواهد شد.
- انتخاب رشته تیمی، گروهی و …. انداختن مسئولیت به گردن دیگران است. در این مراکز انتخاب رشته معمولا یک مشاور ارشد وجود دارد که فرآیند سخنرانی، همایش، معرفی رشته ها به عهده ایشان است، اما در انتخاب رشته اصلی فقط مسئولین نظارت و تایید را دارد. بنابراین عملا از تجربه این شخص استفاده نمیشود. بهترین مدل انتخاب رشته کنکور، مشاوره حضوری با مشاور انتخاب رشته حرفهای و با تجربه به صورت حضوری و خصوصی است.
- تعهد در مقابل داوطلب: اگر مرکز مشاوره ای تعداد زیادی دانش آموز را بپذیرد، مطمئنا در نهایت با کمی و کاستی هایی رو به رو خواهند شد. در سال قبل بسیاری از این افراد و مراکز از روز سوم به بعد، پاسخ کسانی را که حتی مبلغ پیش ثبت نام یا رزرو را پرداخت کرده بودند، ندادند.
- تجربه، علم و آگاهی: خوشبختانه امروز با کمی جستجو در اینترنت و مطالعه کامنت سایتها به راحتی میتوان فهمید درصد رضایت دانش آموزان سال قبل از مشاور انتخاب رشته خود چقدر بود.
- مشاوره گروهی و نیمه گروهی فقط به درد آشنایی کلی به روند انتخاب رشته میخورد. هیچ ۲ دانش آموزی با رتبه یکسان در انتخاب رشته اولویت های مانند هم ندارند.
- تسلط مشاور انتخاب رشته به ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر، شرایط بازار کار، مهاجرت و ….
ویژگیهای بهترین مشاوره برای انتخاب رشته کنکور
برای این که صحیحترین انتخاب رشته را انجام دهید باید چند آیتم اصلی را در چک لیست انتخاب مشاور یا انتخاب بهترین مشاور انتخاب رشته کنکور لحاظ کنید که بتواند تمام موارد ذکر شده را برای شما فراهم آورد.
- انتخاب رشته فرد محور (تخصصی و خصوصی برای هر نفر جداگانه)
- انتخاب رشته با متد آینده پژوهی
- تسلط به قوانین دفترچه انتخاب رشته کنکور
- آشنایی و تسلط به نحوه تخصیص سهمیهها
- آشنایی کامل با ظرفیت دانشگاهها
- تسلط بر رنکینگ ایران و جهان دانشگاه
- تسلط بر انتخاب رشته گروه علوم تجربی و رشتههای دانشگاهی
- تسلط بر انتخاب رشته ریاضی و فیزیک و رشتههای دانشگاهی
- تسلط بر انتخاب رشته گروه علوم انسانی و رشتههای دانشگاهی
- شناخت کافی از رشتههای کارشناسی ارشد و دکترا
- آشنایی کامل با قوانین مهاجرت، پذیرش دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در دانشگاههای مطرح جهان
- اطلاع کافی از شرایط بازار کار فارغ التحصیلان دانشگاهی در سایر کشورها
درادامه به توضیح هر یک از موارد ذکر شده میپردازیم.
انتخاب رشته فرد محور
متاسفانه اغلب مشاوران انتخاب رشته برای کسب سود بیشتر، با تماسهای مکرر، برگزاری همایشهای مختلف، وعدههای بسیار عجیب برای قبولی با رتبههای فضایی در رشتههای خوب و…. تعداد زیادی کنکوری (بیش از ۵۰ نفر و حتی تا ۳۰۰۰ نفر در سالهای قبل) را جذب میکنند.
جذب این تعداد داوطلب با وجود ۳ روز زمان برای انتخاب رشته، نشانی این است که مشاور اصلی برای هر نفر ۱۰ دقیقه وقت هم ندارد، بنابراین کار به صورت نرم افزاری و یا توسط دانشجویان و پشتیبانهای ایشان انجام میشود. در بسیاری از موارد هم در روز آخر پول پیش ثبت نام عودت داده شده و داوطلب و خانواده سردرگم و بدون انتخاب رشته رها میشوند.
توصیه اکید بر این است که با مشاوری انتخاب رشته انجام دهید، که تعداد محدودی داوطلب را پذیرش کند و به طور خصوصی مشاور اصلی، برای هر داوطلب به صورت خصوصی انتخاب رشته انجام دهد.
توانایی، علاقه، محدودیت ها، خانواده و…. هر دانشآموز با دانشآموز دیگر متفاوت میباشد و انتخابرشته باید برای هر شخص با در نظر گرفتن تمامی موارد تنها برای همان داوطلب صورت گیرد. از انتخاب رشته گروهی و موسساتی که انتخاب رشته را به صورت گروهی انجام می دهند دوری کنید؛ زیرا پزشک نمی تواند یک نسخه را برای تمامی مریضان خود تجویز نماید پس مشاوری را برای انتخاب رشته انتخاب کنید که به صورت فردی تنها برای شما وقت بگذارد و انتخاب رشته نماید.
توصیه اکید بر این است که با مشاوری انتخاب رشته انجام دهید، که تعداد محدودی داوطلب را پذیرش کند و به طور خصوصی مشاور اصلی، برای هر داوطلب به صورت خصوصی انتخاب رشته انجام دهد.
انتخاب رشته باید به صورت دستی انجام شود
در بازه زمانی انتخاب رشته بسیاری از موسسات به دلیل جذب بالای دانش آموزان فرصت انتخاب رشته دستی را ندارند و انتخاب رشته را به وسیله نرم افزارهای کامپیوتری و بدون اطلاع از وضعیت های جدید و با توجه به شرایط قبلی و ظرفیت سال های قبلی دانشگاه ها انجام می دهند که متاسفانه عدم دقت در این نرم افزار ها موجب شکست داوطلب و عدم قبولی در رشته مورد نظر می شود.توجه داشته باشید که انتخاب رشته به وسیله نرم افزار ها دارای درصد خطای بالایی می باشد.
انتخاب رشته دستی به معنای تمرکز یک مشاور بر دفترچه انتخاب رشته جدید با در نظرگرفتن قوانین و سهمیه ها در سال جدید و انتخاب ۱۵۰ رشته از بین رشته محل ها است. در انتخاب رشته نرم افزاری اطلاعات آماری سال قبل درنظر گرفته شده است که با توجه به تغییرات گسترده در هر سال، قابل اتکا نیست.
انتخاب رشته باید با توجه به ظرفیت جدید دانشگاه ها،سهمیه ها و… صورت گیرد
هر سال تغییرات زیادی در ظرفیت دانشگاهها و رشتهها در دفترچه سازمان سنجش نسبت به سالهای قبل اتفاق میافتد . در انتخاب رشته امسال هم که به گفته وزیر علوم و رییس سازمان سنجش، ۸۰۰ رشته محل از دفترچه انتخاب رشته حذف شده است. بنابراین انتخاب رشته با دادههای سال قبل به احتمال بسیار زیاد در قبولی شما موثر خواهد بود.
اغلب مشاوران انتخاب رشته با دادههای سال قبل اقدام به انتخاب رشته میکند.
انتخاب رشته دستی و خصوصی زمان لازم را برای مشاور کنکور برای اعمال ظرفیتهای جدید فراهم میکند.
انتخاب رشته بر اساس متد آینده پژوهی
بسیاری از خانوادهها انتظار برآورده کردن آرزوهای خود را از فرزندانشان دارند. پدر و مادری که آرزو داشتند پزشک، مهندس یا وکیل شوند، بدون در نظر گرفتن علائق و استعدادهای فرزندشان او را وادار به تلاش و تحصیل در رشته مورد علاقه خود میکنند. همچنین متاسفانه از دانشآموزان و خانوادهها به خاطر قبولی اقوام در رشته خاص میخواهند که در همان رشته وارد دانشگاه شوند تا اصطلاحا کم نیاورند؛ حال بیایید بدون احساسات و عاقلانه به موضوع نگاه کنیم.
به طور مثال دانش آموزی که در کنکور ۱۴۰۲ در مقطع لیسانس رشته مهندسی مکانیک پذیرفته شود، حداقل پس از ۴ سال وارد بازارکار خواهد شد؛ اگر پسر باشد ۲ سال هم برای گذراندن دوره خدمت باید در نظر گرفت؛ یا داوطلبی که در رشته پزشکی در سال ۱۴۰۲ وارد دانشگاه شود در سال ۱۴۰۱۰ وارد بازار کار خواهد شد.
نتیجه گیری: اگر امروز بازار کار رشته مهندسی مکانیک، پزشکی، حقوق یا هر رشته دیگری ایده آل باشد، مشخص نیست در ۴ یا ۸ سال بعد، همین قدر عالی باشد.
در سالهای قبل دیده میشد که در یک سال رشته مهندسی برق پرمتقاضی میشود و سال بعد جای خود را به مکانیک یا عمران میدهد. دلیل این تغییرات را میتوان هم در علایق دانش آموزان دانست و هم این که در بازار کار آن سال یا دوسال قبل چه رخ داده است. اگر استخدام پزشکان در دستور کار وزارت بهداشت قرار گیرد، در همان سال انتخاب رشته به سمت رشته پزشکی به حرکت درمیآید و اگر مجوز تاسیس داروخانه آزاد شود، به سمت داروسازی تقاضا شکل میگیرد.
آینده پژوهی تنها راه موفقیت در انتخاب رشته
در بین مشاوران انتخابرشته شاید کمتر از نفر در ایران به تمام نکات تحصیلی و شغلی تسلط لازم را دارند که بنا به روحیه، علاقه، استعداد و بازارکار آینده پیشنهاد انتخاب رشتههای متنوع و شاید ناآشنا را به داوطلبان کنکور میدهند.
آینده پژوهی یکی از گرایشهای مدیریت استراتژیک است که با بررسی آماری و احتمالات مختلف، به نوعی آینده را پیش بینی و برای موفقیت در آن سناریوهای مختلفی در نظر میگیرد.
مشاور حرفه ای انتخاب رشته به غیر از این که قبولی شما را در انتخاب رشته کنکور تضمین میکند، آینده شغلی، تحصیلی و یا حتی مهاجرت شما را هم هموار میکند.
زنگ خطر و دامهای انتخاب رشته برای اولیا و داوطلبان
اگر مشاوری احتمال قبولی صد در صدی در رشتههای خاص و پرطرفدار را که با رتبههای سالهای قبل اختلاف فاحشی دارد را داد، بدانید این شخص یا گروه فقط و فقط به فکر گرفتن پول و هزینه هستند و آینده شما برای ایشان هیچ ارزشی ندارد. متاسفانه در انتخاب رشته سالهای قبل برخی از مشاوران تضمین قبولی در رشته پرطرفدار پزشکی را با رتبه ۳۰۰۰۰ دادند که بعد از اعلام نتایج، دانش آموزانشان با نتیجه مردودی رو به رو شدند.
اگر در همایش مشاوره انتخاب رشته شرکت کردید و به تمام افراد سالن قول قبولی ۱۰۰ درصد داده شد، شما در حضور یک مشاورنما هستید که فقط به فکر سرکیسه کردن دانش آموزان است.
اگر مشاوری به شما گفت سال قبل با رتبه ۷۰۰۰ در دانشگاه تهران رشته مهندسی کامپیوتر روزانه قبولی داده ام، منظورش دانشگاه تهران پردیس فارابی قم (شعبه دانشگاه تهران-محل تحصیل قم-غیر قابل انتقال به تهران) بوده که برای جذب شما قسمت اصلی را حذف کرده است. بسیاری از دانشگاههای مطرح دارای پردیس های شهرستان (واحدهای دانشگاهی واقع در شهرهای دیگر مانند، دانشگاه تهران پردیس قم، فومن، کیش یا دانشگاه شریف پردیس بین الملل کیش و ….) میباشند که با رتبه های بالاتر از محل اصلی دانشجو پذیرش میکنند. اغلب این دانشگاهها مورد استفاده سودجویان قرار میگیرند.
خرید صندلی پزشکی، خرید صندلی دندانپزشکی، خرید صندلی داروسازی، مهندسی و … در دانشگاه های معتبر.
خرید صندلی هم دروغی بیش برای کلاهبرداری سودجویان نیست. تمام رشته های پردیس با رتبه های بالاتر و شهریه زیاد، جذب دانشجو می کنند.
ارتباط با سازمان سنجش، مشاور سازمان سنجش ،مشاور ارشد سازمان سنجش، مشاور ارشد آموزش و پرورش، ارتباط خویشاوندی با رئیس سازمان سنجش، وزیر، رئیس جمهور محترم، وزارت اطلاعات و…. همه کذب محض می باشد و افرادی که دارای چنین ارتباطاتی باشند هیچگاه به کسب در آمد از طریق انتخاب رشته، احتیاجی ندارند.
آگاهی از قوانین خاص و پشت پرده در سازمان سنجش و….
متاسفانه برخی از مشاوران با بیان اصطلاحات من در آوردی، دانش آموز را به هراس میاندازند.
انتخاب رشته به روش های QWE,SFG,…. تمام این اسامی، جنبه تبلیغاتی دارد و از اصول تایید شده سازمان سنجش پیروی نمی کنند.
ارتباط با نمایندگان محترم مجلس، روسای دانشگاه های معتبر، وزیر علوم و … و فرستادن شما به رشته پزشکی فلان دانشگاه از دی ماه، بدون اینکه در انتخاب رشته قبول شده باشید. معمولا این افراد مبلغ هنگفتی را برای پیش پرداخت از شما می گیرند و بعد از ۶ ماه اگر بتوانید آن ها را پیدا کنید می گویند”در صورت شکایت،خود شما هم مجرم هستید و از ورود به دانشگاه محروم خواهید شد” .
داوطلب عزیز تمام این موارد و تبلیغاتی از این دست، کذب محض است و برای کلاهبرداری از شما ساخته شده است. بنابراین آینده خود را دست هر کسی نسپارید و درست تصمیم بگیرید.
آگاهی مشاور از قوانین به روز کشور و پذیرش دانشگاه ها
اطلاع از آخرین قوانین نظام وظیفه، قوانین پذیرش دانشجو، شرایط انتخاب رشته دانشجویان انصرافی و…
بهترین مشاور انتخاب رشته کنکور می تواند به کمک اطلاعات سال های قبل، تعداد ظرفیت ها در کنکور سال جاری، تغییرات سهمیه ها و پیش بینی استقبال دانش آموزان از رشته های خاص در همان سال بتواند قبولی فرد را در رشته های خاص حدس بزند. البته همانطور که گفته شد یک مشاور حرفه ای می تواند احتمال قبولی شما را عددی بین ۱ تا ۹۹ درصد حدس بزند و معمولا در رتبه های متوسط و بالا قطعیت وجود ندارد.
چرا باید با یک مشاور انتخاب رشته حرفه ای مشورت کرد؟
در سال های گذشته برخی از داوطلبان با رتبه های ۱۰۰ تا ۵۰۰ در پذیرش دانشگاه مردود شده بودند، یعنی در هیچ رشته ای پذیرفته نشدند. بعد از اعلام اعتراض به سازمان سنجش و رسانه ای شدن این موضوع، رئیس محترم سازمان سنجش و آموزش کشور اعلام کردند که این افراد در فرم انتخاب رشته خود، فقط ۲ یا ۳ رشته انتخاب کردند که در هیچ کدام پذیرفته نشدند. مثلا پزشکی دانشگاه تهران و پزشکی شهید بهشتی!
استدلال این افراد برای انتخاب فقط ۲ رشته، قبولی دوستان یا اقوام خود در سال های قبل با رتبه های بالاتر در این رشته ها بوده است. باز هم تاکید می کنم، هر سال به علت تغییر ظرفیت دانشگاه ها، تعداد داوطلبان، تغییر سهمیه ها انتخاب رشته مخصوص به خود را دارد و حتما باید به کمک یک مشاور آگاه و باتجربه و ظرفیت های اعلام شده در همان سال، انتخاب رشته کرد.
انتخاب رشته کنکور برای شما حکم آخرین پنالتی را در جام جهانی دارد. اگر به درستی از این موقعیت استفاده نکنید باید یکسال دیگر هم درس بخوانید، کلاس بروید و هزینه کنید که باز هم به علت شرایط سیستمی مانند تغییر قوانین و سختی سوالات و …. یا حتی درسنخواندن خودتان معلوم نیست در دانشگاه پذیرفته شوید.
مراحل انتخـاب رشته کامل و بدون نقض
- برگزاری آزمونهای شخصیت شناسی، شغلی و روانشناسی
- آینده پژوهی و معرفی رشتههای خوب در آینده
- چرا برخی از تحصیل انصراف و یا تغییر رشته میدهند؟
- آموزش مقدماتی انتخاب رشته
- معرفی رشته های دانشگاهی
- معرفی رشته های پولساز به غیر از رشته های معمول
- معرفی رشته هایی برای مهاجرت
- معرفی انواع دانشگاه ها از لحاظ مدرک، شهریه و…
- بررسی و آشنایی مقدماتی با آیتمهای کارنامه
- بررسی اولیه کارنامه و اعلام رنج قبولی
- انتخاب رشته دستی با داده های آماری سال ۱۴۰۱، تخصیص سهمیه ها، ظرفیت ها
- انتخاب رشته با توجه به آینده پژوهی و صعود و سقوط رتبه های پذیرفته شده با توجه به اقبال عمومی (کاملا تخصصی و فقط توسط استاد امیر حسین افشار)
- بهینه سازی ۱۵۰ انتخاب
- کمک و پیشنهاد برای اولویت بندی رشته ها
- بازبینی توسط استاد افشار
- اعلام تغییرات دفترچه (در صورت انتشار اصلاحیه سازمان سنجش)
- بررسی و تایید نهایی
- وارد کردن رشته ها در سایت سنجش
- انتخاب رشته دانشگاه آزاد
- پیشنهاد و انتخاب از بین رشته های پذیرفته شده سراسری و آزاد
- کارنامه سبز
- تکمیل ظرفیت و …
در آخر متذکر می شویم که انتخاب رشته بهتر سبب تحصیل در رشته بهتر و در نتیجه آینده و درآمد بهتر شما خواهد شد و آخرین و مهم ترین گام شما در سال کنکور انتخاب رشته صحیح و اصولی می باشد. افراد بسیاری بوده اند که با رتبه های خوب به دلیل انتخاب رشته غلط، در رشته و دانشگاه های خوبی تحصیل نکرده اند و در مقابل افرادی با رتبه های نه چندان خوب در رشته هایی خارج از انتظار تحصیل کرده اند.
آقای افشار برای من حدود ۱۲ سال پیش انتخاب رشته کردن
خدا خیرش بده
اون موقع به من پیشنهاد فیزیو داد من میخواستم علوم آزمایشگاهی بزنم
خیلی دقیق، صادق، کار بلد و باسواد هستن