ساعتچی

چگونه هنگام قطعی برق از موتور برق استفاده کنیم؟

1

چند سالی است که با قطعی های مکرر برق در کشورمان مواجه شده ایم. این قطعی ها دلایل مختلفی دارد.

در فصل گرما، مصرف برق افزایش می‌یابد و شبکه قادر به پاسخگویی به همه بارها نیست، مشترکان با قطعی برق مواجه می‌شوند. شاید قطعی برق، علی‌رغم اینکه آزاردهنده است، برای عموم افراد بتواند قابل تحمل باشد، اما مصرف‌کنندگان تجاری و صنعتی نیز هستند که قطعی‌های مکرر موجب زیان آن‌ها خواهد شد.

بسیاری از مصرف‌کنندگان به دنبال راهی برای تأمین برق در شرایط اضطراری هستند. یکی از این راهکارها استفاده از ژنراتور برق یا همان موتور ژنراتور است که در بین مردم با نام موتور برق شناخته شده است.

موتوربرق در مناطق دور افتاده، مشاغل سیار و موارد این‌چنین کاربرد دارد. در ادامه به بررسی دقیق اینکه موتور برق چیست و چه انواعی دارد، می‌پردازیم.

    موتور برق

موتور برق چیست؟

موتور برق همان موتور ژنراتور است که اصطلاحا در بازار به ژنراتورهای کوچک هواخنک و پرتابل اطلاق می گردد.

موتور برق یا همان ژنراتور مولد الکتریکی که قادر است انرژی مکانیکی حاصل از سوخت بنزین، گازوئیل، گاز و نفت را به انرژی الکتریسیته تبدیل کند.

موتوربرق ها از دو قسمت اصلی موتور و دینام، جهت تولید برق اضطراری تشکیل شده اند. مکانیزم قسمت موتور آن بسته به نوع سوخت متفاوت است و موتوربرق ها با توجه به توان های مختلف می توانند کاربری مختلفی داشته باشند.

کاربرد موتور برق

موتوربرق به طور کلی برای مواقع قطعی برق کاربرد دارد. ولی در برخی موارد به عنوان نیروی اصلی استفاده می‌شوند، در این مواقع از ژنراتور دائم‌کار استفاده می شود.

به طور کلی هر کجا نیاز به تامین انرژی برق داشته باشیم، از موتوربرق استفاده می‌کنیم. کاربردهای موتوربرق را می‌توانید در مراکز صنعتی، بیمارستان‌ها، هتل‌ها، منازل و… برای تامین انرژی در مواقع ضروری ببینید.

انواع موتور برق

موتوربرق ها انواع مختلفی دارند، که بر اساس ویژگی های مختلف آنها دسته بندی میشوند. در ادامه موتوربرق ها را بر چند اساس دسته بندی میکنیم.

موتوربرق ها از نظر سوخت مصرفی به سه دسته تقسیم می‌شوند که هر کدام را به طور جداگانه مورد بررسی قرار می‌دهیم.

موتور برق گازسوز

ساختار موتوربرق و مکانیزم موتور رق گازسوز به گونه ای طراحی شده است که کم‌مصرف باشد، و باعث کاهش آلودگی هوا شود. این نوع ژنراتورها همچنین هزینه‌های کمتری نسبت به نوع بنزینی دارند.

موتور برق بنزینی

موتوربرق‌ های بنزینی پرکاربردترین نوع موتوربرق هستند. این نوع ژنراتور برای کارکردن در مکان‌هایی که دسترسی به گاز وجود ندارد بسیار مناسب است. نکته مهمی که در میان اطلاعات در مورد موتوربرق بنزینی باید به خاطر داشته باشید این است که موتوربرق بنزینی با توجه به نوع سوخت خود گازهای اکسید کربن و دی اکسید کربن تولید می‌کند. در نتیجه، این موتورها باید در فضای باز استفاده شوند تا موجب خفگی نشوند.

موتور برق

موتور برق دیزلی گازوئیلی

در موتورهای بنزینی سوخت به کمک جرقه شمع مشتعل می‌شود؛ اما در موتورهای دیزلی مشتعل کردن سوخت با هوا در دما و فشار معین انجام می‌شود. اطلاعات در مورد موتوربرق دیزلی نیز بسیار جالب توجه است. این مولدها حجم و صدای بیشتری دارند، اما راندمان آنها نیز بالاتر است. به همین دلیل موتورهای با قدرت بالا تنها دیزلی ساخته می‌شوند، و در مولدها با قدرت پایین از موتورهای بنزینی (موتور برق) استفاده می‌شود. در ادامه موتوربرق ها را بر چند اساس دسته بندی میکنیم.

موتور برق دوگانه سوز

در حال حاضر در بازار ایران دو دسته موتور دوگانه سوز وجود دارد دسته اول موتوربرق های بنزینی سوز هستند که بصورت دستی سوخت گاز اضافه شده است در این روش طبیعتا هزینه کمتری مشتری پرداخت میکند اما خوب توان موتور برق هم حدود ۲۰ درصد افت خواهد داشت در گاز شهری به عنوان مثال اگر موتوربرق بنزینی شما ۱۸ اسب با توان ۷ کیلووات باشد زمانی که لوازم گازسوز کردن را به موتور اضافه می‌کنید توان موتور به ۵.۵ کیلووات کاهش پیدا می‌کند اما به نسبت هزینه برای اکثر مشتریان به صرفه می‌باشد.

در ادامه موتوربرق ها را بر چند اساس دسته بندی میکنیم.

در دسته دوم موتوربرق های پایه دوگانه می‌باشند که سوخت اول آنها گاز شهری city gas و گاز مایع liquid gas است و سوخت دوم بنزین است که طبیعتا قیمت آنها دوبرابر موتورهای برق تک سوز بنزینی میباشد

نکته مهم : تمام موتوربرق های موجود در ایران سوخت پایه آنها بنزین است در نتیجه سوخت دوم باید گاز مایع باشد و با گاز شهری به خوبی کار نمی‌کند.

موتور برق


برای خرید و کسب اطلاعات بیشتر راجع به خرید و قیمت موتور برق با شماره های درج شده روی سایت آبادیزل تماس بگیرید.

۰۲۱۳۳۹۹۲۲۹۴


انواع موتور برق بر اساس مکانیزم راه اندازی

موتوربرق ها بسه به نوع و مکانیزمی که دارند کاربرد ها و تفاوت های مختلفی دارند که در ادامه به انواع آن ها اشاره خواهیم کرد.

دستی یا هندلی

این مکانیزم معمولا در موتوربرق‌ های بنزینی کوچک استفاده می‌شود و همان طور که از نامش مشخص است نیاز به نیروی انسانی دارد.

استارتی

در موتوربرق‌های بزرگ استفاده شده و پس از چرخاندن سوئیچ انرژی ذخیره شده در باتری، باعث روشن شدن موتوربرق می‌شود. لازم به ذکر است که در تمامی موتوربرق‌ها سیستم هندلی وجود دارد و در برخی از سیستم‌های راه اندازی موتوربرق‌ها تلفیقی از مکانیزم راه اندازی استارتی و هندلی (دستی) می‌باشد.

تابلوی برق اضطراری یا امر جنسی

در این مکانیزم زمانی که برق قطع می‌شود تابلو به موتوربرق فرمان روشن شدن می‌دهد. پس از گذشت حدود ۱۰ ثانیه به صورت خودکار موتور برق روشن شده و جریان الکتریسیته را وارد مدار می‌کند. این مکانیزم در ساختمان‌ها و مکان‌هایی که نیاز به وصل سریع برق اضطراری دارند مورد استفاده قرار می‌گیرد مانند بیمارستان ها و مراکز پزشکی، فروشگاه‌ها، سالن‌های ورزشی و مراکز صنعتی و غیره.

موتور برق

انواع موتور برق بر اساس برق مصرفی

موتوربرق ها بر اساس برق مصرفی به دو دسته تک‌ فاز و سه‌ فاز تقسیم می‌شوند؛ که در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت.

موتور برق تک فاز

برق متناوبی که در پریز برق ساختمان است برق تک فاز است. در ایران از ولتاژ استاندارد ۲۲۰ ولت و فرکانس ۵۰ هرتز استفاده می‌شود.

موتور برق سه فاز

این نوع برق بر خلاف برق تک فاز، سه عدد فاز و یک عدد نول وجود دارد که توسط مینیاتوری سه فاز به سیستم وارد می‌شوند. در برق سه فاز هر زمان که جریان برق مصرفی سه فاز ۳۸۰ ولت باشد، به سادگی می‌توان از موتوربرق سه فاز متناسب با توان مورد نیاز استفاده کرد.

راه اندازی موتوربرق

در ادامه روش راه اندازی موتور برق را به شما عزیزان آموزش خواهیم داد. پس با آبادیزل همراه باشید.

آموزش راه اندازی موتور برق بنزینی، اصول و قاعده مختص به خود را دارد که باید مطابق آن انجام شود؛ زیرا، راه‌اندازی غیراصولی دردسرساز است و باعث خرابی دستگاه و حتی ویرانی منزل یا محل کار می‌شود. شاید، در ظاهر موتور برق وسیله پیچیده‌ای به نظر نرسد و استارت آن کار ساده‌ای باشد، اما سازندگان و متخصصین این حوزه درباره نصب و راه‌‌اندازی آن نکاتی را ذکر کرده‌اند که باید رعایت شود.

این نکات در سه دسته آماده‌سازی اولیه، رعایت نکات ایمنی و محیط به‌کارگیری دستگاه ذکر شده است. ضمن این‌که روش بارگیری از موتوربرق نیز طبق اصولی انجام می‌شود که هر اپراتور ژنراتور برق، باید این اصول را بداند. اگرچه شیوه آماده‌سازی اولیه و رعایت نکات ایمنی در موتور برق دیزلی و بنزینی کمی تفاوت دارد، اما تمامی موارد عنوان شده در این مقاله برای همه دستگاه‌ها یکسان است.

مراحل راه‌اندازی اولیه موتور برق

هر وسیله مکانیکی قبل از استارت، باید چک سرویس‌های اولیه آن توسط اپراتور انجام شود. این چک سرویس‌ها به کاربر اطمینان می‌دهد که دستگاه در مدت ‌زمان استفاده، عملکرد درستی از خود نشان خواهد داد. چک سرویس اولیه در همه دستگاه‌های مکانیکی صورت می‌گیرد و همه ما با آن آشنایی داریم. هر روز صبح قبل از استارت ماشین نگاهی به لاستیک‌ها، آمپر بنزین و گاه آب رادیاتور می‌اندازیم. این کار برای موتور برق نیز انجام می‌شود. چک سرویس موتور برق معمولاً باید قبل از استارت‌زدن و راه‌اندازی انجام شود.

آماده‌ سازی موتور برق قبل از راه‌ اندازی

از آنجا که موتور برق وسیله‌ای است که نیروی مکانیکی را تبدیل به انرژی الکتریکی می‌کند، لذا بهتر است قبل از راه‌اندازی سیستم موتوری دستگاه کنترل شود. این سیستم موتوری دستگاه است که موجب تولید نیروی مکانیکی می‌شود. همان‌طور که می‌دانید در ژنراتورها نیروی مکانیکی تبدیل به نیروی الکتریکی می‌شود، پس کارکرد بهتر موتور ژنراتورهای بنزینی موجب تولید بهتر نیروی الکتریکی خواهد شد.

مخزن روغن

معمولاً روغن در مخزن گیج ریخته می‌شود که در بدنه موتور قرار دارد. پیچ روغن را بازکرده و توسط قیف مخصوص، روغن را تا آخرین رزوه وارد گیج می‌کنیم. توجه به نوع روغن بسیار مهم است. عده‌ای از فروشندگان برای موتوربرق‌های بنزینی، استفاده از روغن ۲۰۵۰ را توصیه می‌کنند. استفاده از روغن، به دلیل روانیِ کارِ موتورِ ژنراتور است و روان کارکردن دستگاه باعث انتقال بهتر نیرو و در نتیجه تولید برق بیشتر می‌شود.

بنزین

در آموزش راه‌‌اندازی موتوربرق به طور مدام تأکید شده است که باک بنزین قبل از استارت چک شود تا در زمان کارکردن دستگاه موتور خاموش نشود؛ برای همین لازم است قبل از استارت بنزین چک شود. اگر از هفته‌های قبل موتور دارای بنزین است، بهتر است از مکمل‌های بنزین استفاده شود؛ زیرا مکمل‌ها، بنزین را صاف ‌کرده و موتور کمتر آسیب می‌بیند.

فیلتر هوا

فیلتر هوا، از ورود گردوغبار و ذرات ریز به داخل موتور جلوگیری می‌کند. به همین دلیل تعویض فیلتر قبل از استارت، موجب راه‌اندازی ایده‌آل موتور برق خواهد شد.

موتور برق

استارت و شروع به کار موتور برق

معمولاً موتوربرق‌ های بنزینی به شکل ساساتی یا هندلی استارت می‌خورند؛ برای همین باید نحوه صحیح راه‌‌اندازی موتور برق را بدانید. برای این‌که موتور برق شروع به کار کند، مراحل زیر را انجام دهید:

ابتدا موتور برق را در مکانی روباز قرار دهید تا دود ناشی از سوختن بنزین، شخصی را مسموم نسازد.

وسایلی که قرار است به موتور برق وصل شود در مدار قرار دهید. بهتر است بعد از راه‌اندازی موتور برق، ابتدا وسایل پرمصرف در مدار قرار گرفته و بعد دیگر وسایل وارد مدار شوند.

حتما به وضعیت دکمه مدارشکن یا فیوز توجه کنید. قبل از استارت، این دکمه در وضعیت خاموش قرار بگیرد.

اگر روی موتور دکمه‌ای برای تزریق سوخت وجود دارد، آن را در حالت آماده به کار قرار دهید.

اگر موتوربرق شما ساساتی است باید ساسات را به‌ آرامی بیرون کشیده و زمانی که ساسات تا نیمه بیرون آمد با یک فشار ساسات را طرف بیرون حرکت دهید. توجه کنید این کار به ‌آرامی انجام شود؛ زیرا پارگی تسمه ساسات باعث توقف دستگاه خواهد شد. برای راه‌اندازی موتور برق بنزینی امکان دارد چند بار ساسات کشیده شود، بعد از آنکه موتور روشن شد، ابتدا ساسات را تا نیمه پایین آورده و بعد آن را آزاد می‌کنیم.

مکانیزم روشن و خاموش کردن موتور برق

برای روشن کردن یک موتور برق سه روش مختلف وجود دارد که ما در ادامه به آموزش راه اندازی موتور برق بنزینی می پردازیم.

موتور برق هندلی

برای استارت موتور بـرق هندلی، پشت موتور بـرق تسمه‌ای تعبیه شده است که با کشیدن آن ماشین استارت می‌خورد. در مدل هندلی موتور باید دور بگیرد تا روشن شود. هندل یا تسمه باید به نرمی کشیده شود.

موتور برق استارتی

در این مدل دکمه‌ای روی موتور تعبیه شده است که در زمان نیاز، با زدن دکمه موتور بـرق روشن می‌شود

موتور برق اتوماتیک

این نوع موتور برق در مراکزی که حساسیت بالاتری برای وصل دائمی برق وجود دارد به‌کارگیری می‌شود. تابلو برق امرجنسی با قطع برق، فرمان استارت به موتور برق را صادر می‌کند و موتور برق به شکل اتوماتیک روشن می‌شود. برای خاموش کردن موتور برق معمولاً دکمه‌ای قرار داده شده است تا با زدن آن موتور برق خاموش شود. خاموش کردن موتور برق توسط اپراتور در موتور برق هندلی و استارتی وجود دارد. اگر قرار است موتور برق تا چند هفته روشن نشود بهتر است موتور برق کار کند تا بنزین آن تمام شود و موتور برق خاموش شود. موتور برق اتوماتیک با استفاده از حس‌گر، بعد از وصل برق، فرمان خاموش شدن به کنترل موتور برق را صادر می‌کند و موتور خاموش می‌شود.

نکات ایمنی در هنگام راه‌اندازی اولیه موتور برق

رعایت نکات ایمنی در مورد مـوتور برق بسیار حیاتی است. توجه به این مسئله که موتور برق بنزینی یک موتور احتراق داخلی است که با بنزین کار می‌کند و کوچکترین بی‌مبالاتی موجب آتش‌سوزی و حتی انفجار خواهد شد، ضروری است، اما مهمترین نکته ایمنی که متخصصان امر در زمان آموزش راه‌اندازی موتور برق ذکر می‌کنند استفاده نکردن از مـوتور برق در مکان‌های سرپوشیده است. دود ناشی از سوخت بنزین باعث تولید گاز منوکسید کربن می‌شود که چنین گازی به شدت سمی است و اگر انسان آن را استنشاق کند، احتمال خفگی بسیار زیاد بر اثر آن وجود دارد. اما دیگر نکات ایمنی عبارت است از:

  • هر دستگاهی بنا بر نوع تکنولوژی شرکت سازنده، نکات ایمنی خاص خود را دارد که در کاتالوگ دستگاه اشاره شده است، لذا قبل از راه‌اندازی بهتر است به نکات ایمنی اشاره شده توسط سازنده دستگاه توجه کرد.
  • یکی از اشتباهاتی که به شدت توسط کاربران انجام می‌شود، عمل تست مـوتور برق است. آنها برای این کار مـوتور برق را مستقیم به پریز شهری وارد می‌کنند. این کار موجب سوختن تمام وسایل موجود در مدار مـوتور برق شده و خطر برق‌گرفتگی نیز به‌دنبال دارد. فراموش نکنید جریان برق در مـوتور برق‌های بنزینی در ابتدای کار بسیار بالا است
  • یکی از نکاتی که در بخش آماده‌‌سازی اولیه مـوتور برق ذکر شد، اطمینان از پر بودن مخزن بنزین است. اگر در حین کار مـوتور برق، مخزن بنزین خالی شود، نباید همان زمان مخزن بنزین را پرکرده و مجدد دستگاه را روشن کرد. زیرا بخار بنزین ورودی با دمای بالای مخزن ترکیب شده و خطر آتش‌سوزی و انفجار را به‌ وجود می‌آورید.

شرایط محیطی مناسب برای نصب موتور برق

مکان استفاده از مـوتور برق بسیار مهم است، استفاده از مـوتور برق در داخل خانه حتی اگر خطر مرگ کسی را تهدید نکند، دود خروجی دارای مواد سرطان‌زا بوده که به شدت تهدیدکننده سلامتی انسان است. توصیه شده مـوتور برق زیر سقفی قرار گیرد که امکان تهویه را از بین نبرد؛ زیرا موتـور برق نباید در معرض برف ‌و باران باشد. در واقع رطوبت موجب خوردگی قطعات داخلی و ازبین‌رفتن دستگاه می‌شود.

آلودگی صوتی نکته دیگری است که در مورد مکان استفاده باید به آن توجه شود؛ در این مورد بهتر است دستگاه شش متر دورتر از افراد داخل منزل قرار گیرد.

موتور برق

نحوه استفاده از مـوتور برق

اندازه گیری میزان مصرف توان راکتیو و در صورت بالا بودن توان راکتیو امکان نصب خازن مناسب در کنار مـوتور برق باعث بهبود عملکرد آن خواهد شد. همچنین استفاده از راه‌اندازهای نرم برای مصارف الکتروموتوری و جلوگیری از ضربه استارت اولیه آنها نیز باعث بهبود عملکرد آن می‌شود.

بهترین حالت استفاده از مـوتور برق در بار نامی بوده و استفاده از آن در حداکثر توان در زمان‌های طولانی ممکن است به مـوتور برق آسیب برساند.

  • نگهداری و تعمیرات به‌موقع و بازدید های دوره‌ای به منظور حفظ بازده و تجهیزات و بررسی امکان استفاده از موتورهای دور متغیر به‌ویژه برای پروانه‌ها و پمپ‌ها
  • انتخاب مـوتور برق های پربازده برای بهره‌برداری بلند مدت و متناسب با گشتاور مکانیکی مورد نیاز.محل استقرار مـوتور برق ها باید به گونه‌ای باشد که گرمای حاصل از موتورها به آسانی تهویه شود.
  • به حداقل رساندن اصطکاک سیستم‌های مکانیکی متصل به مـوتور برق ها
  • بررسی امکان استفاده از مورتورهای پرمصرف درساعات غیرپیک مصرف برق شبکه
  • در صورت سوختن موتور بـرق به دلایل زیر عدم تعمیر موتور معیوب و جایگزینی آن با موتور جدید توصیه می‌شود
  • استفاده از شعله برای بیرون آوردن سیم پیچی در فرآیند تعمیر و در نتیجه تضعیف هسته.
  • احتمال خراب شدن عایق دندانه‌های ورق هسته.
  • بزرگ‌تر گرفتن کلاف‌ها برای سهولت جازدن و در نتیجه افزایش تلفات.
  • مشکلات تنظیم موقعیت انتهای سیم پیچ
  •  افزایش احتمال سوختن مجدد.
  • کاهش راندمان موتور.

نحوه اتصال موتور برق خانگی به برق ساختمان

چند خط بالاتر توضیح دادیم که اگر قبل از راه‌اندازی مـوتور برق اقدام به تست دستگاه می‌کنید و دستگاه را مستقیم به پریز برق وصل می‌کنید امکان سوختن دستگاه و خطر برق‌گرفتگی را به جان می‌خرید؛ بنابراین بهتر است در زمان آماده‌سازی مـوتور برق قبل از راه‌اندازی، اقدامات زیر انجام شود.

  • ابتدا دکمه قطع‌کننده مدار را خاموش کنید، این کار برای کنترل خروجی برق دستگاه است.
  • سپس، موتور را روشن کنید و کمی صبر کرده تا دستگاه گرم شود.
  • بعد از آن که دستگاه گرم شد، خروجی برق را با ولت متر اندازه بگیرید؛ اگر با جریان برق شهری همخوانی داشت سیم خروجی را به پریز وصل کنید.

بهتر است قبل از راه‌‌اندازی مـوتور برق بنزینی، سیم خروجی دستگاه به یک فیوز متصل شود. با این کار عملاً وسایل مستقیم به ژنراتور وصل نخواهند شد و در صورت بار اضافی فیوز قطع خواهد شد.

در آخر ذکر این نکته الزامی است که نحوه راه‌اندازی مـوتور برق یک کار علمی و تخصصی است، پس شایسته است قبل از راه‌ اندازی مـوتور برق استارتی با تکنسین برق مشورت کنید.

برای دریافت مشاوره رایگان با شماره های درج شده روی سایت آبادیزل تماس بگیرید.

خرید آنلاین مـوتور برق

شرکت مهندسی بازرگانی آبادیزل با کادری مجرب و فنی شما مشتریان عزیز را برای خرید واکسون متناسب کسب و کارتان مشاوره فنی خواهد داد؛ با کارشناسان ما تماس بگیرید.

انواع موتـور برق‌ها با پلمپ کامل کارخانه در کارتن توسط پیک در تهران و توسط تیپاکس و باربری به تمام نقاط ایران در کمترین زمان ممکن ارسال خواهد شد و برای مشتریانی عزیزی که قصد خرید موتور بـرق واکسون به صورت حضوری دارند ما این امکان را فراهم کرده‌ایم تا شما بتوانید به صورت حضوری از ما خرید کنید و پس از تست کامل دستگاه، آن را تحویل بگیرید.

شما می‌توانید انواع موتـور برق را از شرکت بازرگانی مهندسی آبادیزل که عامل فروش مـوتور برق می‌باشد و با بهترین قیمت به مشتریان عزیز ارائه می‌کند، تهیه نمایید.

1 دیدگاه در “چگونه هنگام قطعی برق از موتور برق استفاده کنیم؟

  1. ایمان گفت:

    سایت خوبیه

نظرات