ساعتچی

درمان بیش فعالی و نقص توجه در کودکان

0

اختلال نقص توجه و بیش فعالی نوعی اختلال می باشد که بر مغز و رفتار تأثیر گذار خواهد بود. بهترین نوع درمان اختلال نقص توجه در کودکان در اصل تشخیص به موقع این اختلال می باشد و به منظور بررسی آن لازم است تا کودک توسط یک متخصص مورد ارزیابی دقیق قرار گیرد و پس از انجام آزمایشات و تست های گوناگون پزشک در باب درمان کودک تصمیم گیری خواهد کرد. هیچ درمانی به طور رسمی برای این اختلال شناخته نشده است ، اما چندین گزینه می تواند به کودک شما کمک کند و نشانه های آن ها را مدیریت کند. درمان ها از مداخلات رفتاری گرفته تا حتی تجویز دارو متنوع می باشد. موسسه ملی بهداشت روان امریکا پیشنهاد می کند که استفاده از گزینه های دیگر به غیر دارو حائز اهمیت است. مرکز کاردرمانی و رفتاردرمانی دکتر صابر در زمینه درمان اختلال بیش فعالی و نقص توجه به صورت تخصصی فعالیت می نماید. تیم حرفه ای این مرکز با استفاده از تجهیزات پیشرفته دنیا به کنترل رفتار کودکان و بهبود مهارت های توجهی انان می پردازند.

 درمان بیش فعالی

جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتار درمانی جناب اقای دکتر صابر (کلینیک توانبخششی پایا در پاسداران ، کلینیک توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) باشماره ۰۹۰۲۹۱۲۳۵۳۶ تماس حاصل فرمایید.

بیش فعالی چیست؟

اختلال بیش فعالی و نقص توجه یکی از شایع ترین اختلالات تکاملی عصبی دوران کودکی است. کودکان مبتلا به این اختلال ممکن است در توجه و کنترل رفتارهای سریع و ناگهانی دچار مشکل شوند، بیش از حد فعال باشند، یا بدون فکر کردن در مورد تبعات رفتارهای خود، عمل کنند. اختلال بیش فعالی و نقص توجه یک اختلال پیچیده عصبی می باشد که می تواند بر موفقیت کودک در مدرسه و هم چنین روابط آن ها تأثیر گذار باشد. در حقیقت نوعی اختلال سلامت روانی است که می‌ تواند سطوح بیش از حد معمول رفتار های پرخاشگرانه و تحرک را موجب شود.

علل بیش فعالی

با وجود شایع بودن این عارضه، علت به وجود آمدن بیش فعالی چندان مشخص نیست. با این حال، اعتقاد عمومی بر این باور است که پیدایش این بیماری به طور معمول دارای ریشه‌ های عصبی و ژنتیکی است. تحقیقات نشان می ‌دهند، کاهش دوپامین می تواند از اصلی‌ ترین عوامل مؤثر در به ‌وجود آمدن اختلال بیش فعالی باشد. از میان موارد متعدد، موارد زیر جز اصلی ترین علل بروز بیش فعالی می باشند:

-عوامل ژنتیکی

-سموم

-قرار گرفتن در معرض مواد موجود در رحم

-بیماری ها و اسیب دیدگی های خاص

علائم اختلال بیش فعالی در کودکان

۱۴ علامت شایع اختلال بیش فعالی و نقص توجه:

-رفتار خود محور

-قطع کردن صحبت افراد

-آشفتگی عاطفی

-نداشتن آرام و قرار

-مشکل در بی سر و صدا بازی کردن

-کار های ناتمام

-عدم تمرکز

-اجتناب از کار هایی که به تلاش ذهنی بالا نیاز دارند

-اشتباهات متعدد

-رویا پردازی

-مشکل در نظم و انضباط

-فراموشی

-داشتن علائم در چندین شرایط

همه کودکان بعضی از این رفتار ها را در یک مقطع خاص به نمایش می گذارند. رویا پردازی ، نا آرامی و قطع کردن مداوم صحبت های دیگر افراد. این ها همه رفتار های رایج میان کودکان هستند. این رفتار بر موفقیت آن ها در مدرسه تأثیر گذار بوده و منجر به تعاملات منفی با همسالان می شود.

درمان نقص توجه

انواع بیش فعالی

پزشکان و پژوهشگران، برای ساده‌ تر کردن روند تشخیصی، این اختلال را به سه گروه تقسیم کرده‌ اند.

-اختلال نقص توجه: اختلال نقص توجه یکی از انواع بیش فعالی است. افراد مبتلا در تمرکز، تمام کردن کار ها و وظایف و پیروی از دستورالعمل‌ ها با مشکل مواجه اند. با توجه به منزوی بودن کودکان و عدم تمایل آن ‌ها برای ایجاد اخلال در نظم کلاس ممکن است بیماری آن‌ ها به ‌درستی و در زمان مناسب تشخیص داده نشود.

-بیش فعالی تکانشی: افراد مبتلا به این نوع بیش ‌فعالی در درجه اول رفتار های تکانشی از خود نشان می ‌دهند. از این جمله، می ‌توان به تکان دادن دست یا پا، بی ‌قراری، قطع بی رویه صحبت‌ های سایرین و ناتوانی در انتظار و دریافت نوبت اشاره کرد. این افراد هم درست مانند مبتلایان گروه اول در زمینه تمرکز با مشکل مواجه می شوند.

-بیش فعالی ترکیبی: بیش ‌فعالی ترکیبی یکی از شایع‌ ترین انواع این بیماری می باشد. افراد مبتلا به طور غالب علائم کم ‌توجهی و بیش ‌فعالی – تکانشی را به طور هم ‌زمان نشان می ‌دهند. از جمله این علائم می ‌توان به مجموعه‌ ای از رفتار ها همچون عدم تمرکز، حواس ‌پرتی، رفتار های تکانشی، فعالیت فیزیکی بیش از اندازه و برخورداری از انرژی مهار نشدنی و مخرب اشاره کرد.

بیش فعالی تا چه سنی ادامه دارد؟

نادیده گرفتن و کم توجهی به علائم بیش فعالی در کودکان علاوه بر به تعویق انداختن درمان، سبب ادامه پیدا کردن این اختلال در بزرگسالی می شود و موجب ایجاد مشکلاتی در روابط اجتماعی، موقعیت های تحصیلی و شغلی و… در افراد می شود. خطرات درمان نکردن این اختلال این است که ممکن است تا بزرگسالی ادامه پیدا کند. مرکز درمان اختلال یادگیری تهران زیر نظر دکتر صابر در تشخیص بموقع و درمان صحیح این اختلال به شما یاری می رساند.

درمان بیش فعالی

درمان ها از مداخلات رفتاری گرفته تا تجویز دارو دارای تنوع است. چندین گزینه درمانی می تواند به کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی کمک کند که عبارت اند از:

-دارو های محرک سیستم عصبی

کاردرمانی حسی و توجهی

-روان درمانی

-رفتار درمانی

-بازی درمانی

-آموزش مهارت های اجتماعی

-گروه های حمایتی

کاردرمانی در بیش فعالی

مرکز توانبخشی بیش فعالی

هم اکنون درمان ‌های گوناگونی برای اختلال بیـش فعالی وجود دارد که به منظور به حداقل رساندن و کنترل علائم و اثرات آن‌ ها آزمایش شده و ثابت شده‌ اند. از آنجا که این اختلال بر جنبه‌ های متفاوتی از زندگی از جمله شناختی، رفتاری، عاطفی، تربیتی و خانوادگی تاثیر گذار است، متخصصین توانبخشی بیش فعـالی در کلینیک توانبخشی دکتر صابر برنامه ریزی‌ های لازم را برای کنترل این اختلال انجام می‌ دهند.

کاردرمانی بیش فعالی

کاردرمانگرانی که در کار با کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیـش فعالـی توانایی دارند، تشخیص داده‌ اند که این اختلال هر فرد و خانواده اش را به طور متفاوت تحت تاثیر قرار می ‌دهد و بنابراین هدف این است که یک فعالیت مشارکتی برای کمک به آن ها برای مدیریت زندگی روزانه ارائه شود. انواع فعالیت های کاردرمانی بیـش فعالی:

-راهکار های آموزش خواب

-پردازش حسی

-نشانه‌ های بصری

-مهارت های فیزیکی

-داستان ‌های اجتماعی

-روتین روزانه

بازی درمانی و رفتاردرمانی بیش فعالی

بازی مدت ‌هاست که به عنوان نوعی ابزار درمانی جایگزین برای درمان نشانه ها و علائم کودکان مبتلا به مشکلاتی همچون اختلال بیـش فعالی و اختلالات اضطرابی مورد استفاده قرار می گیرد. بازی یک راه غیر مستقیم برای درمانگران به منظور باز پس‌ گیری ادراکات، شناخت‌ ها و رفتار های کودکان می باشد.

رفتاردرمانی هم یک گزینه درمانی است که می‌ تواند به کاهش این رفتار ها کمک کند؛ به همین علت است که غالبا به محض تشخیص این اختلال، رفتاردرمانی شروع می ‌شود. اهداف رفتاردرمانی، یادگیری یا تقویت رفتار های مثبت و از بین بردن رفتار های ناخواسته یا مشکل می باشد.

نظرات