روز مراغه مبارک متن و پیام های تبریک روز مراغه + عکس نوشته و تاریخچه
روز مراغه مبارک ۱۴۰۲ : ۱۶ اردیبهشت روز مراغه با هدف آشنایی با آداب و رسوم و سنن شهر مراغه نامگذاری شد به همین جهت متن و پیام های تبریک روز مراغه همراه با عکس نوشته روز مراغه مبارک برای پروفایل و استوری و تاریخچه و تاریخ دقیق و علت نامگذاری و جملات تبریک روز مراغه با عکس ویژه سال ۱۴۰۲ در ادامه مطلب میخوانید
جملات و متن تبریک روز مراغه همراه با عکس نوشته و استوری
۱۶ اردیبهشت هرساله روز مراغه است. ین روز در واقع سالگرد تاسیس رصدخانه مراغه است در ادامه مطلب حرف تازه درباره روز مراغه بیشتر بحث می کنیم.
تاریخچه روز مراغه
١٦ اردیبهشت روز آغاز احداث رصدخانه مراغه و بسته شدن زیج ایلخانی شورای فرهنگ عمومی شهرستان به عنوان روز مراغه نامگذاری شده است. مراغه پایتخت نجوم ایران است
ایده انتخاب این روز ابتدا طی سال ۱۳۹۵ در جمع تاریخپژوهان و پژوهشگران تاریخ این شهرستان مطرح و کار گزینش از میان برخی رویدادهای قمری و تبدیل آنها به تاریخ شمسی آغاز شد و سالهاست در چنین روزی برنامههای فرهنگی، هنری، ادبی و نکوداشت در معرفی تاریخ، فرهنگ و تمدن غنی شهر مراغه برگزار میشود.
۸۰۰ سال پیش، خواجه نصیرالدین طوسی با گردآوری دانشمندان عصر خود در مراغه بزرگترین مرکز علمی عصر ایلخانان مغول را در این شهر بنا کرد.
رصدخانهای که سالها مرکز تحقیق و پژوهشهای علمی بود و زیج ایلخانی و صدها کتاب با موضوع، نجوم، ریاضی و فلسفه در مراغه گردآوری و نوشته شده است، بنابر اعلام تاریخنگاران وجود بیش از ۴۰۰ هزار جلد کتاب در کتابخانه این مرکز علمی نشان از ارزش و اهمیت تاریخی رصدخانه مراغه است.
مراغه به لحاظ آثار تاریخی، فرهنگی و مفاخر ادبی جزو ۱۰ شهر غنی تاریخی در کشور است. این شهرستان در طول تاریخ قبل و پس از اسلام از مراکز مهم سکونت بوده و سپس اسلام و دوره ایلخانان پایتخت ایران از چین تا سوریه بوده است.
رصدخانه تاریخی مراغه، گنبد سرخ، معبد مهر، گنبدهای کبود و مدور و دهها اثر تاریخی و شخصیتهای ادبی و فرهنگی این شهر هر کدام نگینی در تاریخ و فرهنگ ایران زمین هستند.
خواجه نصیرالدین طوسی به عنوان وزیر هلاکوخان با ساخت رصدخانه مراغه بزرگترین مرکز علمی زمان خود را در این شهر تاسیس کرد.
وی برای ساخت این رصدخانه دانشمندان و علمای معرف عصر خود از جمله علامه حلی، قطبالدین شیرازی، بن یحیای مغربی و دانشمندانی را از مشرق زمین در مراغه گرد هم آورد.
بیوگرافی شهر مراغه
مراغه از قدیمترين شهرهای ایران و آذر بایجان است . این شهر در شمال غربی ایران در ۳۷ درجه و ۲۳ دقیقه عرض شمالی و در ۴۶ درجه و ۱۶ دقیقه طول شرقی و بر دامنه های جنوبی سهند واقع گردیده است . محدوده آن از غرب به در یاچه ارومیه و از شرق به دشت هشترود و از جنوب به جلگه میاندوآب منتهی می شود و به شهرستانهاي هشترود – ملكان – بناب و درياچه اروميه محدود است ۱۴۸۵ متر از سطح دريا ارتفاع و جمعيت بالغ بر ۲۶۰ هزار نفر و بزرگترين شهر استان پس از تبريز ميباشد.
فاصله آن از تبریز حدود ۱۳۰ کیلومتر و از طریق راه آهن تا تهران ۶۰۷ کیلومتر می باشد . ارتباط هوایی نیز در سالهای اخیر ما بین مراغه و تهران بر قرار است. این شهرستان با ۲۶۸ هزار نفر جمعیت در جنوب استان آذربایجان شرقی واقع است.
قدمت تمدن در شهرستان مراغه به ۳۰۰۰ سال قبل بازمیگردد و این باغ شهر به دلیل وجود آثار معماری و بناهای متعدد مربوط به دوره حکومتی اول ماناها، اشکانیان، ساسانی، دوره اسلامی و سلجوقی یک روز از تقویم ایران را به نام خودش، اختصاص داده است.
مراغه یا به زبان قدیمتر ماراویا، اولین پایتخت کشور در دوره ایلخانیان بوده و دارای قدیمیترین آثار باستانی است، تمدن در این شهر از آغاز حکومت ایران تداوم یافته و سابقه حیات در این شهر به ۱۰ میلیون سال قبل بازمیگردد. محوطه پارینه سنگی روستای ورجوی مراغه با تاریخ ۱۵۰ هزار ساله و منطقه فسیلی این شهر یا به تعبیر فسیل شناسان، بهشت فسیلی ایران از جمله آثار ارزشمند تاریخی مراغه به شمار میآیند.
فرهنگ و زبان
زباني كه مردم مراغه به آن تكلم مي كنند زبان تركي است. مردم شهرستان مراغه از قديم الايام داراي فرهنگ غني و متكي به اعتقادات مذهبي مي باشند كه آثار به جا مانده از دوران هاي مختلف حكايت از آن دارد.
اقلیت های مذهبی مراغه :
شهر مراغه از قرن ها پيش مركز سكونت و زندگي ارامنه و يكي از مراكز مهم مسيحيت بوده و عده كثيري از آشوري هاي مسيحي در آنجا زندگي مي كردند.
عکس پروفایل تبریک روز مراغه برای استوری
این شهر با بیش از سیصد اثر ثبت شده ملی جزء ۱۰ شهر غنی ایران از نظر آثار باستانی میباشد. مهمترین این آثار عبارتاند از:
- گنبدهای مراغه شامل :گنبد سرخ – گنبد کبود – گنبد مدور – گنبد غفاریه
- معبد مهر
- رصدخانه مراغه و معابد اطراف آن
- مساجد مراغه : مسجد ملا رستم- مسجد شیخ بابا- مسجد ملا معزالدین- مسجد شیخ تاج – مسجد شجاع الدوله – مسجد طاق – مسجد ضریر- مسجد سردابه- مسجد سفید
- کاروانسراها و خانه های قدیمی مراغه :سرای خواجه ملکم- سرای بزرگ – سرای متولار- سرای خامنه- سرای صدر کبیر- خانه محمدی- خانه آصف – خانه پیر- خانه شهابیان
- پل های تاریخی مراغه : پل مردق – پل خانقاه
- کلیسای هوانس
- مقبره اوحدی مراغه ای
- موزه های مراغه: موزه تخصصی ایلخانی – موزه سنگ نگاره و مقبره آقالار- موزه تاریخ طبیعی و فسیل شناسی وموزه صحرائی فسیلها (در حال احداث)- موزه تخصصی نجوم ایران(درحال احداث)
- قلعه های مراغه : قلعه و غار قیز قلعه سی – گویجه قلعه
- حمام صفوی
- تپه های باستانی
- جاذبههای طبیعی
- منطقه فسیلی مراغه
- کوه سهند
- دریاچه سد علویان
- چشمه های معدنی مراغه ( ساری سو – ایستی سو – شورسو – قره پالچیق- گشایش )
- رودهای مراغه ( رودخانه ٔ صوفی چای – رودخانه ٔ مردق- رودخانه ٔ لیلان – رودخانه مغانجق)
- دهکده توریستی
- روستاها و چشم اندازهای طبیعی مراغه
- غار کبوتر (هامپوئیل)
- …
اس ام اس تبریک روز مراغه با عکس روز مراغه مبارک
ﮔﻞ ﮔﻮﺭ ﮔﻮﺯﻟﯿﻢ ﺑﺎﻍ ﮔﻠﺴﺘﺎﻧﺪﯼ ﻣﺮﺍﻏﻪ
ﺑﯿﺮ ﭘﺎﺭﭼﺎ ﺻﻔﺎ ﺭﻭﺿﻪ ﺭﺿﻮﺍﻧﺪﯼ ﻣﺮﺍﻏﻪ
ﺩﻟﭽﺴﺒﺪﯼ ﺻﺎﻓﯽ ﭼﺎﯾﻨﻮﻥ ﺫﻭﻕ ﻭ ﺻﻔﺎﺳﯽ
ﭼﻮﺥ ﮔﻮﺭﻣﻠﺪﯼ ﺑﺎﻏﻼﺭﻧﻮﻥ ﺁﺏ ﻭ ﻫﻮﺍﺳﯽ
ﺷﯿﺮﯾﻦ
ﻫﻮﻟﻮﺳﯽ .ﺁﻟﻤﺎﺳﯽ . ﺁﻣﺮﻭﺩﯼ. ﮔﯿﻼﺳﯽ
ﺫﻭﻕ ﺍﻫﻠﯿﻨﻪ ﺑﯿﺮ ﮔﺰﻣﻠﯽ ﺑﺴﺘﺎﻧﺪﯼ ﻣﺮﺍﻏﻪ
ﻫﺮ ﺗﮑﯿﻪ ﺩﻩ ﺑﺮ ﭘﺎﺩﯼ ﺍﺑﻮﺍﻟﻔﻀﻠﯿﻦ ﻋﺰﺍﺳﯽ
ﻋﺎﺷﻘﺪﯼ ﺣﺴﯿﻦ ﺁﺩﯾﻨﻪ ﻗﺮﺑﺎﻧﺪﯼ ﻣﺮﺍﻏﻪ
ﻭﺍﺭ ﺑﻮﺭﺩﺍ ﮐﺮﯾﻤﯽ ﮐﯿﻤﯽ ﻧﻄﺎﻕ ﺳﺨﻨﻮﺭ
ﻓﻌﻼ ﺍﻭﻧﻮﻥ ﺍﺷﻌﺎﺭﯾﻨﻪ ﺧﻮﺍﻫﺎﻧﺪﯼ ﻣﺮﺍﻏﻪ
ﺍﺳﺘﺎﺩ ﻛﺮﯾﻤﯽ ﻣﺮﺍﻏﻪ ﺍﯼ
خوشا مراغه و گلگشت باغ وبستانش خوشا نسیم دل انگیز صبحگاهانش
خطا بود که تفرج کنان به باغ شوی شبیه می نکنی گر بباغ رضوانش
چه دلفریب بود در اوایل خرداد صفای دامن صحرا وکوهسارانش
طراوتی بچمن داده ابر اشک بهار خوش است طرف چمن بعد اب نیسانش
بچم عقل نگر لطف رود صافی را بآب رود ببین حسن نو بهارانش
سهند خرم وسبزش عسل ببار ارد بطیر خواسته زنبور کان بدامنش
حشم زحد شده برون و لبن بحد وفور برون ز وصف بود میوه فراوانش
نگر ببرج هلاگو و گردش دوران به اقتضای زمان شد به بیخ بنیانش
ببرج سرخ و سفیدوکبود حکمتهاست بخاک گشت مبدل کبود و ایوانش
کریم بیک ببرجی که ساخت بهره ندید کنون نموده طبیعت بخاک یکسانش
برو بسوی رصد خانه بین تو قدرت علم نظاره کن سوی غاری که نیست پایانش
مراغه منبع علم است و دانش و تقوی به این دلیل بود خواجه و دبستانش
بدامنش شده پرورده عارفان بسیار چو اوحدی که بود طایر غزلخوانش
بهر کجا که شود مرغ نغمه خوان بنواست چو ذاکر است و کریمی هزار دستانش
بهار امده شاهد شتاب بر لب جوی ببین گذشت زمان را به جویبارانش
نظرات