انواع مختلف آندوسکوپی را بشناسید
آندوسکوپی روشی است که به پزشک اجازه می دهد تا داخل بدن فرد را مشاهده کند. پزشکان از آن برای تشخیص بیماری ها در قسمت های زیر از بدن استفاده می کنند:
- مری
- آندوسکوپی معده
- کولون
- گوش ها
- بینی
- گلو
- قلب
- مجاری ادراری
- مفاصل
- شکم
چرا ممکن است نیاز به آندوسکوپی داشته باشید
پزشک ممکن است آندوسکوپی را به دلایل مختلف توصیه کند:
برای غربالگری و پیشگیری از سرطان. به عنوان مثال، پزشکان از نوعی آندوسکوپی به نام کولونوسکوپی برای غربالگری سرطان کولورکتال استفاده می کنند. در طول کولونوسکوپی، پزشک ممکن است توده هایی به نام پولیپ را حذف کند. بدون برداشتن، پولیپ ها می توانند به سرطان تبدیل شوند.
برای تشخیص بیماری یا کشف علت علائم. نوع آندوسکوپی که پزشک توصیه می کند به قسمتی از بدن که تحت معاینه قرار می گیرد بستگی دارد.
برای درمان. پزشکان برای درمان های خاص از آندوسکوپ استفاده می کنند.
درمان هایی که ممکن است شامل اندوسکوپ باشد عبارتند از:
- جراحی لاپاراسکوپی که از طریق برش های کوچک روی پوست انجام می شود
- لیزر درمانی که از پرتوی قدرتمند نور برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند
- فرسایش مایکروویو، که از گرما برای از بین بردن بافت سرطانی استفاده می کند
- رزکسیون آندوسکوپی مخاط یا کالبد شکافی آندوسکوپی زیر مخاطی، که جراحی با استفاده از یک آندوسکوپ وارد شده در دستگاه گوارش است.
- فتودینامیک تراپی که پس از تزریق یک ماده حساس به نور، تومور را با لیزر از بین می برد
- تحویل دارو که به آن تجویز دارو نیز می گویند
چگونه باید برای آندوسکوپی آماده شوم؟
پزشک دستورالعمل های دقیقی را در مورد نحوه آماده سازی قبل از قرار ملاقات به شما می دهد. برای مثال، ممکن است لازم باشد این مراحل را انجام دهید:
تا چند ساعت قبل از عمل از خوردن یا آشامیدن چیزی خودداری کنید.
برای آندوسکوپی معده بایستی بیش از ۱۲ ساعت ناشتا باشید.
چند روز قبل از عمل، مصرف داروهای رقیق کننده خون را متوقف کنید. این باعث کاهش خطر خونریزی می شود. از پزشک خود بپرسید که کدام داروها را قطع کنید. و بپرسید چه زمانی باید دوباره مصرف داروها را شروع کنید.
یک ملین مصرف کنید یا از تنقیه برای خارج کردن مدفوع از روده خود استفاده کنید. شما فقط برای انواع خاصی از آندوسـکوپی باید این کار را انجام دهید.
در طول آندوسکوپی
برای اکثر روش های آندوسـکوپی، نیازی به ماندن یک شبه در بیمارستان نخواهید داشت.
بسته به نوع آندوسـکوپی ممکن است یک نوع بیهوشی دریافت کنید. بیهوشی آگاهی از درد را مسدود می کند. بسته به نوع بیهوشی که دارید ممکن است در طول عمل بیدار، خواب آلود یا خواب باشید. در حالی که بیهوشی دریافت می کنید، متخصص “مراقبت های بیهوشی” را ارائه می دهد که شامل نظارت بر دما، فشار خون و ضربان قلب شما می شود.
در طول عمل، پزشک تصاویر آندوسکوپ را بررسی و احتمالاً ضبط می کند.
احتمال نمونه برداری هم برای بررسی دقیق تر در صورت مشاهده هر گونه وضعیت مشکوک وجود دارد.
آندوسکـوپی فوقانی چیست؟
آندوسـکوپی فوقانی که به آن آندوسـکوپی معده هم گفته می شود به پزشک اجازه می دهد تا قسمت بالایی دستگاه گوارش (GI) را بررسی کند. این منطقه از موارد زیر تشکیل شده است:
- مری که لوله عضلانی است که گلو را به معده متصل می کند
- معده
- دوازدهه که بالای روده کوچک است
آندوسکـوپی فوقانی یا معده چگونه کار می کند
پزشک از ابزاری به نام آندوسکوپ برای انجام آندوسـکوپی فوقانی استفاده می کند. آندوسکوپ یک لوله نازک و منعطف با یک نور و یک دوربین کوچک در انتهای آن است. پزشک آن را وارد دهان، پایین گلو و مری می کند و سپس برای جستجوی تومورها یا سایر مشکلات سلامتی، تصاویر را روی صفحه نمایش میبیند.
در طول آندوسکوپی فوقانی، پزشک میتواند ابزارهایی را از طریق کانالی در آندوسکوپ برای برداشتن نمونههای بافتی عبور دهد. سپس او به نمونه ها زیر میکروسکوپ نگاه می کند.
برخی از آندوسکوپ ها نیز از نور رنگی برای یافتن شرایط پیش سرطانی در پوشش مری استفاده می کنند. این تصویربرداری باند باریک نامیده می شود.
آندوسـکوپی فوقانی که یکی از رایج ترین انواع آندوسـکوپی به حساب می آید بایستی توسط پزشک و متخصص (با تجربه) انجام گیرد تا بتوان بهترین نتایج را کسب کرد.
برای انجام آندوسـکوپی معده و یا آندوسکوپی فوقانی در تهران به کلینیک گوارش دکتر فرشاد خسروی (یادمان) واقع در شهرک غرب مراجعه کنید.
شماره تلفن های تماس برای دریافت مشاوره رایگان و ثبت نوبت جهت انجام آندوسکوپی:
۰۲۱۸۸۰۷۳۱۳۶ – ۰۹۳۳۷۸۳۶۸۲۰
نظرات