ساعتچی

رشته معماری داخلی چیست و بررسی بازار کار آن در ایران و جهان

0

رشته معماری داخلی چیست و بررسی بازار کار آن در ایران و جهان

علاقه به تحصیلات آکادمیک این روزها در میان جوانان بسیار اوج گرفته و در واقع داشتن یک مدرک تخصصی برای پیداکردن شغل و اعتبار شخصی بسیار حائز اهمیت است. در میان افراد زیادی هستند که به تحصیل در رشته‌های نظری علاقه دارند و بسیاری هم ترجیح می‌دهند تحصیل را با انجام کارهای عملی و در واقعیت به پایان برسانند. رشته معماری داخلی و دکوراسیون داخلی از جمله رشته‌هایی هستند که دانشجویان با تحصیل و کار در انواع شرکت معماری هم از جهت علمی، هنری و حتی عملی می‌توانند یک دانشجو را به رشد برسانند. اهمیت این رشته‌ها و بالارفتن تقاضا برای آن‌ها باعث شد تا این مقاله را به معرفی و مقایسه آن‌ها اختصاص دهیم.

 رشته معماری داخلی

معرفی رشته معماری

رشته معماری این روزها در دانشکده‌های فنی یا هنری تدریس می‌شود و به یکی از رشته‌های پرطرف‌دار در میان دانشجوها تبدیل شده است. اگر بخواهیم تعریفی کوتاه از این رشته داشته باشیم، باید بگوییم:

«رشته معماری داخلی فضاهای داخلی خانه‌ها را برای انجام فعالیت‌های روزمره بهینه‌سازی می‌کند و به‌نوعی هنر طراحی سازه‌های مناسب برای فضای داخل خانه است»

دانشجوهایی که در این رشته تحصیل می‌کنند در انتها می‌توانند امور زیر را انجام دهند:

  • تعیین دقیق هزینه اجرای پروژه
  • تفهیم نیازها و الزامات یک پروژه به مشتری
  • قابلیت استفاده از نرم‌افزارهای حرفه‌ای برای طراحی
  • مشخص‌کردن سبک یا روش اجرای فضاهای داخلی
  • نظارت بر روند اجرای پروژه
  • شناخت مشخصه‌های فیزیکی مواد مختلف و استفاده صحیح از آن‌ها

معرفی زیرشاخه‌های رشته معماری

رشته معماری داخلی

جذابیت این رشته تنها به جنبه هنری – علمی آن نیست و باید دقت کنید که رشته معماری داخلی زیرشاخه‌های بسیار متنوعی دارد که برای ادامه تحصیل دست شما را باز می‌گذارند. این رشته، ۱۲ زیرشاخه دارد که در ادامه آن‌ها را مشاهده می‌کنید:

  1. معماری منظر
  2. معماری – معماری
  3. مطالعات معماری ایران
  4. مهندسی معماری اسلامی
  5. مرمت و احیای بناها
  6. طراحی شهری
  7. انرژی معماری
  8. برنامه‌ریزی منطقه‌ای
  9. تکنولوژی معماری
  10. معماری داخلی
  11. مدیریت پروژه و ساخت
  12. بازسای پس از سانحه

آینده رشته معماری

بازار کار شغل معماری بستگی به این دارد که تا چه مقطعی ادامه تحصیل بدهید. می‌توان رشته معماری داخلی را از این نظر با رشته پزشکی مقایسه کرد؛ چرا که برای مقطع لیسانس، بازار کار عموماً به سمت ساخت‌وساز است درصورتی‌ که بازار کار برای فارغ تحصیلان با مدرک کارشناسی ارشد، بیش‌تر به سمت کارهای هنری این رشته خواهد بود. در واقع در مقطع لیسانس باید به امور کلی بپردازید که شامل کارهای فنی هستند، اما در مقطع کارشناسی ارشد می‌توانید به شکل تخصصی به موضوع خاصی بپردازید و متخصص آن گرایش شوید.

معرفی رشته دکوراسیون داخلی

رشته معماری داخلی

افرادی زیادی هستند که این دو رشته را با هم اشتباه می‌گیرند، اما باید توجه داشته باشید که ماهیت آنها کاملاً با هم متفاوت است. رشته دکوراسیون داخلی در واقع هنر چیدمان المان‌های و فضای داخلی ساختمان است. در این رشته دانش‌آموخته تلاش می‌کند فضای داخلی ساختمان برای کسانی که در آن زندگی می‌کنند، بیش‌ترین دسترسی را داشته باشد و در بهینه‌ترین حالت خود باشد.

با کمک این رشته و دانشی که از آن به دست می‌آید می‌توانید چیدمان یک‌خانه یا دفتر کار را به نحوی تغییر دهید که ساکنین بتوانند بیش‌ترین استفاده از همه المان‌ها داشته باشند.

زیرشاخه‌های رشته دکوراسیون داخلی

دانشجوهای این رشته در دانشگاه باید ۱۱۴ واحد دروس اختصاصی، ۲۱ واحد دروس عمومی و  ۱۴ واحد دروس اصلی را باید بگذرانند و در انتها نیز باید پایان‌نامه مرتبط با رشته خود ارائه دهند. به‌طورکلی رشته دکوراسیون داخلی در دانشگاه‌های مختلفی دولتی یا آموزش عالی ارائه می‌شود که عناوین درسی زیر میان همه آن‌ها یکسان خواهد بود:

  • طراحی معماری ۱و ۲
  • طراحی فضای داخلی ورزشی
  • طراحی فضای داخلی بهداشتی و درمانی
  • طراحی فضای داخلی مذهبی و فرهنگی
  • طراحی فضای داخلی تجاری و اداری
  • طراحی فضای داخلی آموزشی
  • تاریخ مبلمان
  • اصول نقاشی دیواری
  • آرایه و چیدمان وسایل
  • جامعه شناسی معماری
  • تمرین‌های معماری
  • تنظیم شرایط محیطی
  • تاریخ هنر ایران
  • بیان معماری پیشرفته
  • انسان، طبیعت و ارگونومی
  • عکاسی پیشرفته
  • اصول و فنون مذاکره
  • ارگونومی طراحی محصول

بازار کار رشته معماری و دکوراسیون داخلی در ایران

رشته معماری داخلی

رشته معماری و دکوراسیون داخلی در سال‌های اخیر رونق زیادی داشته‌اند و دانش‌آموخته‌های فارغ التحصیل شده زیادی در بازار به دنبال کار هستند. کشور ما از نظر دکوراسیون داخلی رتبه جهانی خوبی ندارد اما این موضوع باعث نمی‌شود که شاهد پروژه‌های زیبا و منحصربه‌فرد نباشیم.

در برداشتی کلی می‌توان گفت بازار کار رشته معماری و دکوراسیون داخلی در داخل کشور این روزها به نسبت سال‌های پیش بسیار بهتر است و سطح درآمد طراحان پیشرفت چشمگیری داشته است. شرکت‌های خصوصی، ادارات دولتی، ساختمان‌های شخصی یا اداری و هر نوع ساختمان دیگری که قرار است رفت‌وآمد در داخل آن صورت گیرد، نیاز به طراح خواهد داشت.

با اتکا به همین موضوع می‌توان گفت بازار کار رشته معماری یا بازار کار رشته دکوراسیون داخلی در کشور وضعیت مناسبی دارد. تنها نکته‌ای که شاید کمی‌ نگران‌کننده به نظر برسد، تعداد بالای فارغ‌التحصیلان این دو رشته است. این موضوع در آینده نزدیک می‌تواند سبب اشباع شدن بازار کار شود که طبیعتاً اتفاق خوبی نیست.

بازار کار رشته معماری و دکوراسیون داخلی در جهان

کسانی که در این دو رشته و در کشورهای خارجی تحصیل می‌کنند، پس از اتمام دوره می‌توانند در شرکت‌های بزرگی مشغول به کار شوند و عموماً سطح درآمدی آن‌ها بالاتر از افراد عادی جامعه خواهد بود. بازار کار رشته دکوراسیون داخلی در کشور آمریکا کمی ضعیف‌تر از بازار کار مربوط به این رشته در کشورهایی مانند انگلیس یا استرالیا است و البته از نظر سطح درآمدی هم کشورهای استرالیا و انگلیس وضعیت بهتری دارند.

بهترین مسیر ورود به رشته معماری و دکوراسیون داخلی

رشته معماری داخلی

این روزها علاوه بر دانشگاه‌های دولتی، مراکز آموزشی خاصی هم مشغول به تدریس و ارائه مدارک معتبر برای این دو رشته هستند. انتخاب از میان این دو تا حد به سلیقه فرد بستگی دارد؛ اما اگر بخواهیم آن‌ها را مقایسه کنیم، می‌توان گفت که تحصیل در دانشگاه‌های دولتی هزینه‌ای چندانی نخواهد داشت درصورتی‌که مراکز آموزش نیاز به پرداخت‌های به نسبت سنگینی دارند.

در نهایت از هر روشی که وارد این رشته معماری داخلی یا دکوراسیون داخلی شوید، تفاوتی نخواهد داشت و موضوع اصلی میزان تجربه و کار عملی شما است. در واقع تا زمانی که وارد کار میدانی نشوید و پروژه‌ای را انجام ندهید، نمی‌توانید به طور کامل خود را طراح بدانید.

جدول مقایسه رشته معماری و دکوراسیون داخلی

  رشته معماری داخلی رشته دکوراسیون داخلی
ورود به رشته دانشگاه‌های دولتی مراکز آموزشی دانشگاه‌های دولتی مراکز آموزشی
بازار کار در داخل کشور نسبتاً خوب خوب
بازار کار در خارج از کشور خیلی خوب خیلی خوب
سطح درآمد در داخل کشور نسبتاً خوب نسبتاً خوب
سطح درآمد خارج از کشور خوب خوب

 

سخن پایانی:

رشته معماری و دکوراسیون داخلی از رشته‌های محبوب و پرطرفداری است. و در صورتی که فارغ التحصیلان به طور جدی و حرفه‌ای این رشته را دنبال کنند می‌توانند در انواع شرکت معماری و دکوراسیون داخلی استخدام شوند و درآمد خوبی کسب کنند. البته که تجربه کاری و میزان تخصص نیز در این درآمد مؤثر خواهد بود.

یکی از شرکت‌های موفق در این زمینه، تهران دیزاین سنتر است. این شرکت معماری در شیراز ، تهران، مشهد و چابهار امکان خدمات رسانی دارد. یکی از دلایل موفقیت تهران دیزاین سنتر و خدمات رسانی در شهرهای مختلف این است که تمامی افرادی که در این شرکت مشغول به کار هستند؛ در این رشته تحصیل کرده‌اند و از علم بالایی در این زمینه برخوردار هستند علاوه بر آن به نیاز مشتری توجه می‌کنند و تمام تلاش خود را می‌کنند تا بهترین نتیجه را به مشتریان خود ارائه دهند. برای آشنایی بیشتر با این رشته و بازار کار آن می‌توانید به این وبسایت مراجعه کنید و از محتواهایی که در این سایت وجود دارد استفاده کنید.

نظرات