دستکش لاتکس پودری در دندانپزشکی ممنوع!
دستکش لاتکس معاینه یکی از پر مصرف ترین دستکش ها در بین دندانپزشکان است. دستکش معاینه لاتکس عموماً غیر استریل هستند و در انواع بدون پودر، کم پودر و پودری عرضه می شوند. تماس با دستکش لاتکس می تواند برای برخی افراد واکنش آلرژیک به همراه داشته باشد. بنابراین پیش از انتخاب نوع دستکش باید انواع آن و معایب و مزایای آنها را بشناسیم.
انواع دستکش پزشکی کدامند؟
دستکش های پزشکی از نظر کاربرد به دو دسته عمده تقسیم می شوند: ۱٫ دستکش معاینه ۲٫ دستکش جراحی. همچنین این دستکش ها بر اساس نوع مواد اولیه آنها به چندین دسته تقسیم می شوند که پر کاربردترین آنها به شرح زیر هستند.
– دستکش وینیل (بیشتر بصورت دستکش های معاینه و با کاربرد مصرف خانگی و غیر استریل روانه بازار می شوند.)
– دستکش لاتکس (هم بصورت دستکش جراحی استریل و معاینه غیر استریل و به صورت بدون پودر، کم پودر یا پودری تولید می شود.)
– دستکش نیتریل (در ایران بیشتر بصورت دستکش معاینه بدون پودر و غیر استریل عرضه می شود که آن را به عنوان دستکش لاتکس رنگی می شناسند، برای مثال دستکش نیتریل مشکی را با عنوان دستکش لاتکس مشکی می خوانند)
دستکش وینیل برای کارهای با ریسک پارگی بسیار کم مثل تزریقات پزشکی، خدمات پرستاری سرپایی و سرو غذا و پاک کردن میوه و سبزیجات کاربرد دارد. رنگ آن ها عموما بصورت شفاف است و در برخی موارد به رنگ آبی و نارنجی نیز در بازار ایران عرضه می شوند.
دستکش لاتکس برای کارهایی که چالاکی دست در آنها اولویت محسوب می شود کاربرد دارد و عموما به رنگ شیری هستند. از کشسانی خوبی برخوردارند و بزرگترین عیب آنها امکان ایجاد واکنش آلرژیک در برخی از افراد است.
دستکش نیتریل از مقاومت بسیار خوب، کشسانی عالی و قدرت لمس خوبی برخوردار است. در رنگ آبی، مشکی، بنفش و سبز در بازار ایران به وفور یافت می شود. بهترین نوع دستکش معاینه محسوب می شود.
چرا دندانپزشکان بیشتر از دستکش لاتکس استفاده می کنند؟
بهترین نوع دستکش برای استفاده در دندانپزشکی به توصیه سازمان بهداشت جهانی درجه اول دستکش نیتریل در درجه بعدی دستکش لاتکس بدون پودر است. استفاده دندانپزشکان از دستکش لاتکس و به ویژه دستکش لاتکس پودری چندین دلیل ممکن است رخ دهد. بنابراین تیم تحقیق و توسعه رزگلاو به واکاوی این موضوع پرداخته و عوامل آن را در چندین سطح دسته بندی کرده که به شرح زیر می باشد:
- بدلیل اینکه عموم مردم انواع دستکش پزشکی را با نام دستکش لاتکس می شناسند بنابراین به دنبال خرید دستکش لاتکس هستند و فروشندگان تخصصی این حوزه وظیفه آگاهی بخشی به جامعه را دارند که تا کنون این موضوع کمتر اتفاق افتاده است.
- دلیل دوم این است که بسیاری بر این عقیده اند که دستکش لاتکس پودر برای ورود و خروج دست به آن راحت تر است. اما سطح دستکش لاتکس بدون پودر طی فرآیندی پلیمره می شود که همان کار پودر ذرت را انجام می دهد.
بنابرای دندانپزشکان گرامی باید توجه داشته باشند که دستکش های لاتکس پودری علاوه بر احتمال حساسیت برخی از افراد به دلیل اینکه غیر استریل هستند پودر ذرت موجود در آن ها برای لمس داخل دهان کار اشتباهی است و مورد تأیید نیست.
- برخی از متخصصان نیز بدلیل اینکه کار خرید را به مسئولین خرید واگذار می کنند، آنها به دنبال قیمت های ارزان تر هستند و از آنجا که دستکش لاتکس پودری ارزان تر است، آنها تمایل بیشتری به خرید این محصول را دارند. قیمت دستکش نیتریل هر چند که بیشتر است اما خرید آن به صرفه تر است زیرا مقاومت بالاتر دارند و حین کار احتمال پارگی آنها کمتر است.
با توجه به آنچه که گفته شد، استفاده از دستکش لاتکس پودری معاینه در دندانپزشکی اصلاً توصیه نمی شود. اما چنانچه پزشکی ترجیح می دهد از دستکش پودری استفاده کند، حتما باید نوع جراحی آن را انتخاب کند که قیمت آن حدود ۵ برابر دستکش معاینه است.
چرا باید از دندانپزشک خود بخواهیم از دستکش نیتریل استفاده کند؟
دستکش نیتریل بدون بو است و مقاوم فیزیکی و شیمیایی بالایی دارد. در برابر انتقال ذرات بسیار ریز مانند ویروس ها و باکتری به عنوان یک سد عمل می کنند. از قابلیت کسانی بالایی برخوردار هستند و حس لمس خوبی را برای کاربر فراهم می کنند. البته اینها تنها دلایل استفاده از دستکش نیتریل نیست بلکه؛
– آنها محصولات دوستدار محیط زیست و کاملا قابل بازیافت هستند. این موضوع به حدی است که اتحادیه اروپا از سال ۲۰۰۵ تا کنون هر سال سهم ورود دستکش لاتـکس به این اتحادیه را در مقابل ورود دستکش نیتریل کاهش داده است.
– تولید دستکش لاتکس طبیعی به عنوان خطری برای جنگل ها استوایی جنوب شرق آسیا محسوب می شود. بنابراین کشور مالزی و کشورهای پیشرو در صنعت تولید دستکش لاتکس بیشترین تمرکز را بر افزایش تولید دستکش های نیتریل گمارده اند.
– دستکش نیتریل واکنش آلرژیک ایجاد نمی کند و بسیار امن است. اگر شما به لاتکس طبیعی حساسیت داشته باشید پس از تماس با آن مشکلاتی را برای شما ایجاد خواهد کرد.
طبق تحقیقی که در سال ۱۳۸۶ در دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شده است، دستـکش لاتکس در بیش از ۲۰ درصد کارکنان دندانپزشکی ها ایجاد حساسیت می کند. از سوی دیگر توصیه سازمان بهداشت جهانی بر این است که تا حد امکان از دسـتکش های لاتکس پودری به ویژه در دندانپزشکی استفاده نشود.
برای خرید دستکش پزشکی مناسب و با بهترین قیمت چه باید کرد؟
برای اینکه شما خرید به صرفه ای را تجربه کنید، بهتر است با منابع دست اول کار کنید. شما می توانید با پرکردن فرم بر روی وب سایت rozmed.ir یا تماس با مشاورین رزگلاو تماس حاصل فرمایید تا علاوه بر دریافت بهترین قیمت ها از تخفیفات خرید عمده نیز بهره مند شوید.
مقاله خوبی بود، من دندانپزشکی رفتم کل دهانم پر از آفت شده الان یک هفته ست درگیرش هستم. چرا اطلاع رسانی نمی کنند.
دستکش لاتکس برای بسیاری از کارهای روزمره، جهت جلوگیری از آلودگی دستها مناسب است. همچنین دستکش نیتریل و وینیل بسیار مناسب هستند.