خواص انواع مرباهای پرطرفدار و نکاتی برای تهیه آن
مربا یکی از چاشنیهای ثابت و پرطرفدار صبحانه ایرانی است که بیشتر با کره میل می شود. البته برخی آن را به تنهایی و با نان نیز می خورند. قدمت مربا به زمان کشف و تولید شکر بر می گردد. زیرا همانطور که می دانید شکر یکی از مواد اصلی در تهیه مربا است. تولید مربا به منظور تنوع در سفره غذایی خانواده و گنجاندن یک غذای جدید در صبحانه است. برخی آن را یک روش برای ماندگاری میوه ها در ایام غیرفصل آن می دانند.
تفاوت مربا و مارمالاد
معمولا در فرایند تولید مربا، تکه های میوه تقریبا دیده می شود. اما در تولید مارمالاد، میوه ها را می پزند. با اب و شکر مخلوط می کنند و به شکل خمیر در می آورند. به عبارت ساده تر، مارمالاد به مربای خمیری شکلی گفته می شود که بههیچ عنوان تکه های میوه در آن وجود ندارد. اما اصل و اساس تولید مارمالاد هم میوه ها هستند.
معرفی چند مربای پرطرفدار
مربای توت فرنگی
توت فرنگی یکی از میوه های پرطرفدار فصل تابستان است. اگرچه این میوه را می توان در بقیه فصول سال نیز خریداری کرد. اما بهدلیل قیمت بالای آن در سایر فصول، خریدن آن مقرون به صرفه نمی باشد. از این رو، با تهیه مربای توت فرنگی می توانید در هر روز سال یک میان وعده و یا صبحانه با طعم لذیذ این میوه داشته باشید. برای اطلاعات بیشتر درباره طرز تهیه مربای توت فرنگی خوشمزه می توانید به سایت ایران کوک مراجعه کنید.
خواص مربای توت فرنگی
- ویتامین C موجود در توت فرنگی باعث بهبود ایمنی بدن می شود.
- توت فرنگی سرشار از آنتی اکسیدان است که تاثیرات منفی رادیکال های آزاد را خنثی می کند.
- به دلیل فیبر زیاد، تاثیر مستقیمی بر بهبود عملکرد سیستم گوارش دارد.
مربای آلبالو
بسیاری از افراد عاشق طعم ملس و رنگ زیبای مربای آلبالو هستند. شما می توانید از مربای آلبالو برای تزیین و حتی برای تهیه آلبالو پلو استفاده کنید.
خواص مربای آلبالو
- بهبود نارساییهای کبد
- تنظیم الگوی خواب بدن
- بهترین دارو برای رفع عطش در تابستان
- اشتها آور است
مربای بالنگ
بالنگ میوه ای بزرگ و بومی هند است که دارای درختی بسیار کوچک بوده و تا ارتفاع ۴٫۵ متر رشد می کند. بر خلاف سایر انواع مرکبات، میوه بالنگ دارای پوست ضخیم و گوشت و دانه های بسیار کمی است، بههمین دلیل بیشتر از پوست آن استفاده می شود.
خواص مربای بالنگ
- آنتی اکسیدان موجود در بالنگ و خواص ضد التهابی آن به سلامت قلب کمک می کند.
- مربای بالنگ به بهبود هضم غذا کمک کرده و درمان نفخ شکم است.
- بالنگ سرشار از آنتی اکسیدان است که تاثیرات منفی رادیکال های آزاد را خنثی می کند.
مربای هویج
مربای هویج یکی از خوش آب و رنگ ترین مرباها است که طرفداران زیادی دارد. سرشار از آنتی اکسیدان است که تاثیرات منفی رادیکال های آزاد را خنثی می کند.
خواص مربای هویج
- بتاکاروتن موجود در هویج یک آنتیاکسیدان است و بیماری های ناشی از پیری را کاهش می دهد.
- از سوء هاضمه جلوگیری می کند.
- خوردن آن باعث تقویت معده می شود.
مربای بهار نارنج
یکی دیگر از مرباها که عطر و طعم خاص و بینظیری دارد، مربای بهار نارنج است. بهار نارنج، شکوفه درخت نارنج است که در عطرسازی و ساختن اسانس، انواع نوشیدنی های فصلی و عرقیجات و تهیه مربا، گز، سوهان و … کاربرد بسیار دارد.
خواص مربای بهار نارنج
- باعث آرامش اعصاب، رفع میگرن و سردرد می شود.
- مربای بهار نارنج سبب تقویت معده و درمان نفخ می شود.
- بهار نارنج غنی از آنتیاکسیدان است که از بدن در مقابل رادیکال های آزاد محافظت می کند و موجب کاهش خطر ابتلا فرد به بیماری می شود.
مربای سیب
سیب یکی از میوه های خوشمزه و پرخاصیت است. مربای سیب نیز یکی از مرباهای خوش طعم است که به طور معمول از سیب زرد یا سبز تهیه میشود. از مربای سیب می توان در تهیه پای سیب یا تزئین کیک ها استفاده کرد.
خواص مربای سیب
- مربای سیب سبب تقویت مغز و حافظه می شود.
- مربای سیب به دلیل وجود ریبوفلاوین (ویتامین B۲)، ویتامین C و A مشکلات و نارسایی های پوست از جمله خشکی، ترک خوردگی و رنگ پریدگی را درمان می کند.
- سبب کاهش درد مفاصل می شود.
نکات پختن مربا بدون کپک و شکرک
● از ظروف شیشهای استریل استفاده کنید.
قوطی های شیشهای بهترین گزینه برای نگهداری مربای خانگی است. برای استریل کردن آنها بایستی قوطی ها را بهمدت ده دقیقه در آب جوش بجوشانید. بعد از خنک شدن، می توانید از آنها استفاده کنید.
● از میوه های باکیفیت استفاده کنید.
میوه هایی که برای تهیه ی مربا انتخاب می کنید، باید سالم، تازه، بدون لک و کرم زدگی باشند. اگر میوه های شما ارگانیک هستند، می توانید به طور طبیعی پوست آنها را برای تهیه مربای خود نگه دارید. در غیر اینصورت، بهتر است آنها را پوست بکنید.
● از شکر بهاندازه کافی استفاده کنید.
به طور کلی، توصیه می شود برای یک کیلو میوه، یک کیلو شکر را اضافه کنید، اما اگر میوه شما بسیار شیرین است، می توانید این مقدار را کاهش دهید. معمولا ۷۰۰ گرم شکر برای هر کیلوگرم میوه مناسب خواهد بود.
● درب ظرف را هنگام پخت مربا نگذارید.
هنگام پخت مرباها به جز مربای “به” نباید درب ظرف را بگذاریم. زیرا سبب تغییر رنگ مربا می شود.
● در ظرف لعابی مربا درست کنید.
ظروف لعابی و تفلون مناسب ترین ظروف برای پختن مربا هستند. البته توصیه شده است که مربای به را در ظرف مسی بپزید.
● اسانس را در زمان مناسب اضافه کنید.
اسانسی که برای معطر کردن مربا استفاده می شود، باید در اواخر پختن مربا به محتویات اضافه کرد تا عطر آن حفظ شود.
● مربا را گرم در شیشه نریزید.
مربا را تا قبل از سرد شدن کامل درون شیشه نریزید و در جای خنک قرار دهید.
● به غلظت شربت مربا دقت کنید.
غلظت شربت مربا بسیار مهم است. برای آنکه متوجه شویم شربت قوام آمده کمی از شربت را با قاشق بر میداریم و اجازه می دهیم تا سرد شود. اگر شربت حالت کشدار مانند عسل بود و به سختی از قاشق ریخته شد قوام آن مناسب است.
● جلوگیری از کپک زدن مربا
برای کپک زدن مربا چند دلیل وجود دارد. یا آب مربا زیاد است و یا قوام آن مناسب نیست. در اینصورت باید مقداری شکر روی آن بریزد و اجازه دهید تا دوباره چند جوش بزند و غلیظ گردد.
● جلوگیری از شکرک زدن مربا
دلیل اینکه مربا شکرک زده جوشیدن زیاد است. برای رفع آن باید مقداری آب جوش داخلش بریزید و مربا را دو سه جوش دهید تا یکدست و شکرک رفع شود.
منبع : ایران کوک
نظرات