AST در آزمایش خون چیست؟ تفسیر ساده AST
AST، در آزمایش خون به معنای آسپارتات آمینوترانسفراز خون می باشد. آسپارتات آمینوترانسفراز در آزمایش خون چیست؟ تفسیر و نتیجه آزمایش AST چیست؟ در ادامه به توضیح کامل تر آزمایش آسپارتات آمینوترانسفراز، علل افزایش و کاهش آن و نتیحه و تفسیر آن به زبان ساده می پردازیم. برای مشاهده نتیجه و تفسیر آسپارتات آمینوترانسفراز در خون با مجله اینترنتی حرف تازه در این بخش همراه باشید.
AST در آزمایش خون چیست؟
AST مخفف عبارت ASPARTATAE TRANSAMINASE و به معنای آسپارتات آمینوترانسفراز خون است. آزمایش AST یا آزمایش SGOT یا آسپارتات ترانس آمیناز برای تشخیص آسیب کبدی و یا کمک به تشخیص بیماری های کبد استفاده می شود. این آزمایش به همراه آزمایش ALT برای ارزیابی وضعیت کبدی فرد استفاده می شود.
آسپارتات آمینوترانسفراز چیست؟
آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) آنزیمی است که در سلول های بدن وجود دارد اما بیشتر در قلب و کبد و در میزان کمتری در کلیه ها و ماهیچه ها وجود دارد.
در افراد سالم میزان AST در خون پایین است. هنگامی که سلول های کبد یا ماهیچه ها آسیب می بینند ، AST را در خون آزاد می کنند. این امر باعث می شود AST یک آزمایش مفید برای تشخیص یا نظارت بر آسیب های کبدی باشد.
تفسیر روان AST در آزمایش خون
نتایج آزمایش معمولا یک روزه بدست میآید. آنها به واحد بر لیتر (units/L) مشخص میشوند. دامنههای نرمال شامل:
• مردان: ۱۰ تا ۴۰ واحد / لیتر
• زنان: ۹ تا ۳۲ واحد / لیتر
این دامنه میتواند بستگی به آزمایشگاهی داشته باشد که پزشک به شما پیشنهاد میکند. AST سرم ۸ ساعت بعد از آسیب سلولی افزایش می یابد، ظرف ۳۶ – ۲۴ ساعت به حداکثر خود می رسد و در عرض ۷ – ۳ روز به اندازه طبیعی خود باز می گردد. اگر آسیب سلولی مزمن باشد، آنزیم AST دائما بالا خواهد بود. از این آنزیم برای بررسی بیماران مشکوک به بیماری های هپاتوسلولار استفاده می شود. در هپاتیت حاد سطح AST می تواند به ۲۰ برابر مقدار طبیعی خود برسد.
علل افزایش سطح AST
- بیماری های کبدی: سیروز کبدی، متاستاز کبدی، آسیب کبدی ناشی از دارو، عمل جراحی کبد، نکروز کبدی (تنها مراحل ابتدایی)، منونوکلئوز عفونی همراه با هپاتیت، انفیلتراسیون به کبد(مانند تومور) و هپاتیت موجب افزایش سطح AST می شوند.
- سایر بیماری ها: پانکراتیت حاد و آنمی همولیتیک حاد میزان AST را افزایش می دهند.
علل کاهش سطح AST
- بری بری
- دیالیز کلیوی مزمن (به مدت طولانی)
- کتواسیدوز دیابتی
- بیماری حاد کلیوی
- حاملگی
نظرات