موارد مصرف و عوارض قرص کریزوتینیب
کریزوتینیب چه نوع دارویی است؟ قبل از مصرف آن چه نکاتی لازم است؟ در چه مواردی مصرف می شود و عوارض آن چیست؟ آیا در درمان و جلوگيري از رشد و گسترش سلولهای سرطانی در بدن ماثر است؟ شاید شما بخواهید از این نوع دارو استفاده کنید. در ادامه این مطلب به تمام سئوالات شما در رابطه کریزوتینیب پاسخ داده می شود. با ما همراه باشید.
کریزوتینیب چیست؟
داروی کریزوتینیب یا Crizotinib متعلق به داروهای مهار کننده کیناز است که برای درمان سرطان ریه استفاده و به شکل قرص خوراکی مصرف می شود. این دارو با کاهش یا توقف رشد سلول های سرطانی ریه کار میکند. کریزوتینیب یک مهار کننده گیرنده تیروزین کیناز است. به طور اختصاصی تر لنفوم کیناز آناپلاستیک (ALK)، گیرنده فاکتور رشد هپاتوسیت (HGFR، c-MET) و گیرنده d’Origine Nantais (RON) را مهار می کند.
نکات پیش از مصرف کریزوتینیب
بعضی داروها را نمیتوان در بعضی از شرایط تجویز نمود و بعضی داروها نیز در صورتی که نیاز به درمان تکمیلی باشد تجویز میگردد؛ بنابراین بهتر است که قبل از مصرف داروی کریزوتینیب ، پزشکتان از موارد زیر مطلع باشد:
- در صورتی که باردار هستید و یا قصد بچهدار شدن دارید و یا در صورتی که به نوزاد خود شیر میدهید.
- در صورتی که مشکلات کبدی و کلیوی دارید.
- اگر مشکل قلبی دارید.
- اگر در حال مصرف داروی خاصی هستید. این داروها شامل تمامی داروهای در دسترس است، چه برایتان تجویز شده است و چه بدون تجویز پزشک آن را مصرف میکنید نظیر داروهای گیاهی و داروهای مکمل.
- اگر سابقه واکنش آلرژیک به دارویی دارید.
موارد مصرف
برای درمان سرطان ریه سلول های غیر کوچک متاستاتیک استفاده می شود.
نحوه مصرف
این دارو را دقیقاً همان طور که توسط پزشک شما تجویز میشود، مصرف کنید. قبل از شروع درمان، پزشک شما ممکن است آزمایشهایی انجام دهد تا اطمینان حاصل شود که این دارو بهترین درمان برای نوع سرطان ریه شماست. معمولاً بهصورت دو بار در روز مصرف میشود. راهنماییهای بر روی برچسب نسخه خود را خوانده و براساس آن عمل کنید. پزشک شما گاها ممکن است برای به دست آوردن بهترین نتایج دوز مصرفی شمارا تغییر دهد.
عوارض پس از مصرف
اگر شما نشانه هایی از یک واکنش آلرژیک به این دارو مانند : راش پوستی یا کهیر ( با یا بدون تب یا درد مفاصل ) ؛ اشکال در تنفس؛ تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو ، را مشاهده کردید، با اورژانس پزشکی تماس بگیرید.
عوارض جانبی
- حالت تهوع
- اسهال
- استفراغ
- سرگیجه
- خستگی
- سردرد
- سوزش سر دل
- تغییر مزاج
- بی اشتهایی
- زخم دهان
- درد مفاصل
- مشکل در خوابیدن
- یبوست
- گلو درد، دل درد، مشکل بینایی، درد و قرمزی چشم، علائم مشکلات کبدی (تیره شدن رنگ ادرار، استفراغ و تهوع شدید)، سرفه، خستگی، ضعف، تنگی نفس:اگر چنین عوارضی داشتید سریعا به پزشک مراجعه نمایید.
تداخلات دارویی
تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و داروهای گیاهی) که استفاده میکنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز داروی مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید. داروی کریزوتینیب ممکن است با برخی از داروها تداخل دارویی داشته باشد، این داروها عبارتند از: داروهایی که میتوانند ضربان قلب را کند کنند (از جمله دیگوکسین ، کلونیدین ، بتا بلاکرها مانند آتنولول / متوپرولول ، مسدود کنندههای کانال کلسیم مانند دیلتیازم / وراپامیل).
نظرات