راههای خانگی درمان زخم معده + آموزش پیشگیری از زخم معده

0

راههای خانگی درمان زخم معده + آموزش پیشگیری از زخم معده

زخم معده (زخم گاستریک یا زخم پپتیک) عفونتی است که عمدتاً به علت افزایش ترشح اسید کلریدریک، در مخاط داخلی معده رُخ می‌دهد. این اسید‌ توسط سلول‌های پوشش داخلی معده ترشح شده و پوشش داخلی معده را تضعیف می‌کنند. که در سطح داخلی معده و قسمت فوقانی روده‌ی کوچک ایجاد می‌شود. سوزش معده، یکی از شایع‌ترین علائم زخم معده است.

از هر ۱۰ انسان یک نفر لااقل یک بار در طول زندگی‌اش به این بیماری مبتلا شده است (انجمن گوارش آمریکا).

زخم معده علائم بسیاری مانند احساس سوزش بین قفسه سینه و ناف، بی اشتهایی، نفخ، سوزش سر دل، تهوع، سوء هاضمه، کاهش وزن و غیره دارد. عدم مراقبت از آن طبیعی است که این وضعیت را بدتر می کند.

زخم معده

عوامل زخم معده

آسیب‌ها و صدمات بدنی، مصرف الکل و ترش معده، پرخوری، مصرف غذاهای سنگین به صورت مکرر، خوردن بیش از حد غذاهای تند، سیگار کشیدن، نوشیدن قهوه و الکل، مسمومیت‌های غذایی، عفونت هلیکوباکتر پیلوری، التهاب معده، مصرف داروهای ضدالتهابی غیراستروییدی همانند آسپرین، بروفن، ایبوپروفن و ناپروکسن، کورتیکو استروییدها، سندرم زولینگر- الیسون و زخم های ناشی از استرس از علل اصلی پیدایش زخم معده می باشند.

عوارض زخم معده

از عوارض زخم معده خونریزی گوارشی ، سوراخ شدن معده و راه یافتن اسید و ترشحات به حفره صفاق، انسداد گوارشی و بروز بدخیمی (سرطان معده) در زمینه زخم است.

آموزش پیشگیری از زخم معده

۱- تعداد وعده‌های غذایی خود را افزایش و حجم هر وعده را کاهش دهید تا معده شما خالی نماند.

۲- آهسته غذا بخورید و آن را کامل بجوید.

۳- در تعریف رژیم غذایی مناسب برای زخم معده باید گفت که می بایست از مصرف گوشت و ماهی دودی و نمک سود شده همچنین انواع شور و آجیل‌های پر نمک بپرهیزید.

۴- مصرف چای و قهوه و نوشیدنی‌های گازدار را کاهش دهید.

۵- سیگار نکشید و الکل مصرف نکنید.

۶- افسردگی، ناراحتی و استرس را از خود دور کنید و فقط بخندید.

۷- هیچ‌گاه سرخود از آسپیرین یا مسکن‌ هایی مانند بروفن استفاده نکنید. در دردهای معمولی می‌توانید استامینوفن مصرف کنید.

۸- به‌ علت این که محتوی کلسیم و پروتئین شیر بالاست، یک تحریک‌ کننده قوی ترشح اسید معده است. به همین دلیل مصرف متناوب و مکرر شیر و گنجاندن آن در برنامه غذایی برای زخم معده توصیه نمی‌ شود.

۹- از قاشق و چنگال دیگران استفاده نکنید، از لیوان دیگران آب نخورید.

۱۰- خوردن و نوشیدن بسیار داغ و سرد.

۱۱- اگر برنج مصرف شود، به مقدار اندک و کاملاً پخته و بدون چربی باشد.

۱۲- همراه غذا حتما ًروزانه یک عدد پیاز خام متوسط ( یا پیاز تر را بمقدار لازم ) مصرف کنید.

۱۳- گوشت ها را بیشترآب پز و کباب شده مصرف کنید ( گوشت قرمز یا سفید ).

۱۴- چای پررنگ و داغ و جوشیده را مصرف نکنید، از مصرف قهوه، کاکائو، شکلات و نوشابه گازدار به شدت بپرهیزید.

۱۵- ترشیجات و مواد شور ( خیارشور و … ) مصرف نکنید.

۱۶- روزانه حتماً از شیر کم چربی استفاده کنید.

۱۷- هر یک ساعت یک لیوان آب معمولی بنوشید.

۱۸- سوسیس و کالباس و فست فود مصرف نکنید.

زخم معده

راههای خانگی درمان زخم معده

عسل

عسل را بدون نان و بصورت خالی آهسته آهسته لیس زده و قاشق را تمیز کنید . این دستور را یک ماه پی در پی انجام دهید .

موز

خواص ضد باکتریایی در موز باعث متوقف شدن رشد باکتریها می شود. اسیدیته شیره معده در نتیجه کاهش التهاب و تقویت معده کاهش میابد. برای درمان حداقل باید هر روز سه عدد موز بخورید. حتی می توانید اسموتی موز درست کنید و بخورید.

بابونه

یکی از مهمترین خواص بابونه درمان زخم و ورم معده است و افراد مبتلا به این مشکلات می‌توانند با استفاده از بابونه سلامتی خود را بازیابند.

یک لیوان چای غلیظ بابونه، حاوی چهار قاشق چایخوری بابونه در یک لیوان آب جوش، را صبح ناشتا بنوشید و سپس در رختخواب به پشت دراز بکشید و بعد از چهار دقیقه بخوابید و بعد از ۱۵ دقیقه می‌توانید صبحانه خود را میل کنید؛ این عمل را به مدت دو هفته ادامه دهید تا زخم و ورم معده به کلی شفا یابد.

زخم معده

نارگیل

نارگیل دارای خاصیت ضد باکتری است. شیر نارگیل و آب نارگیل برای درمان زخم فوق العاده عالی هستند. نوشیدن شیر نارگیل تازه و آب نارگیل در روز به مدت یک هفته برای آرام کردن زخم بسیار مفید است.

شنبلیله

گیاه شنبلیله دارای اثر خنک‌کنندگی بدن است. با استفاده از دانه شنبلیله و آب یک چای گیاهی آماده کنید. کافی است دانه (بذر) شنبلیله را در آب خیس کنید. در نتیجه خیس کردن بذر شنبلیله در آب، یک مایع لعاب‌دار حاصل می‌شود. نوشیدن این مایع، در تشکیل غشای محافظ روی دیواره معده و روده مؤثر است، که این امر نیز باعث کاهش شدت زخم خواهد شد.

شربت زنجبیل

شربت زنجبیل برای درمان زخم معده مفید است. برای تهیه ی شربت زنجبیل یك قاشق چایخوری پودر خشك زنجبیل و یا دو قاشق چایخوری زنجیبل رنده شده تازه را در داخل قوری ریخته روی آن آب جوش بریزید و به مدت پنج دقیقه آنرا با حرارت ملایم دم كنید و سپس آنرا با عسل شیرین كرده و میل كنید.

چای زنجبیل هر چقدر بیشتر بماند و دم بكشد تندتر می‌شود. حتی می‌توان چای زنجبیل را بعد از سرد شدن در داخل یخچال گذاشت و خنك كرد و مانند یك نوشابه سرد استفاده كرد. برای تهیه شربت زنجبیل یك قسمت زنجبیل رنده شده را با سه قسمت عسل مخلوط كرده و در شیشه در بسته در یخچال نگهداری كنید و هر موقع خواستید مصرف كنید .

زخم معده

سیر

مصرف سير ،زخم معده را چه كهنه و مزمن باشد چه تازه، درمان مي كند.

شیرین بیان

مصرف شیرین بیان می تواند برای درمان زخم معده بسیار مفید و موثر واقع گردد. البته یاد آور می شود کسانی که دچار بیماری های قلبی – عروقی یا فشار خون بالا هستند باید از مصرف زیاد شیرین بیان اجتناب کنند. همچنین مصرف بی رویه آن موجب اِدِم یا ورم مفاصل میشود.

نارون قرمز

پوسته‌ی داخلی این درخت حاوی لعابی است که نه تنها به تسکین و کاهش درد و التهاب کمک می‌کند، بلکه هم‌چنین باعث دفع چربی‌های اضافه از روده‌های‌تان می‌شود.

ابتدا پوست نارون قرمز را آسیاب کنید تا به پودر تبدیل شود سپس ۱ قاشق چای خوری از این پودر را به آب گرم بیفزایید این محلول را به مدت ۱ هفته، روزی ۳ مرتبه مصرف کنید.

زخم معده

همچنین بخوانید : راههای خانگی درمان گلو درد

چای سبز

چای سبز با داشتن فلاونوئید به عنوان یکی از بهترین درمان‌های خانگی برای زخم معده شناخته می‌شود.

آب را بجوشانید و برگ‌های چای سبز یا کیسه‌ی چای سبز را در آن قرار دهید اجازه بدهید چای به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه به خوبی دم بکشد

سپس چای را بنوشید این کار را روزانه ۲ تا ۳ بار انجام دهید.

کلم – هویج

استفاده از کلم به عنوان یکی از بهترین درمان‌های خانگی برای زخم‌های معده شناخته می‌شود؛ کلم به دلیل وجود اسید لاکتیک در ترکیبات‌اش می‌تواند باعث تولید اسید آمینه در بدن شود؛ و از این طریق، گردش خون را در اطراف دیواره‌ی معده افزایش دهد. بنابراین، می‌تواند به تقویت دیواره‌ی معده کمک نماید و در نهایت، باعث معالجه‌ی زخم معده شود. به علاوه، کلم مقدار زیادی ویتامین C در خود جای داده است که طبق نتایج پژوهش‌ها، برای بیماران مبتلا به عفونت‌های هلیکوباکتر پیلوری مفید است؛

در حالی که، آب هویج از ویتامین U یا به اصطلاح عامل زخم معده‌ی آنتی‌پپتیک تشکیل شده است. ترکیب کلم و هویج می‌تواند به عنوان نخستین و برترین گزینه برای درمان زخم معده به شمار رود.

ابتدا کلم و هویج‌ها را به قطعات کوچک تبدیل کنید سپس آن‌ها را در مخلوط کن بریزید تا عصاره‌شان خارج شود اکنون نصف فنجان از این نوشیدنی را میل نمایید این کار را روزی ۳ تا ۴ مرتبه به مدت چند هفته تکرار کنید (پیش از هر وعده‌ی غذایی و پیش از رفتن به تخت‌خواب)

زخم معده

آلوئه ورا

آب آلوئه ورا می‌تواند ترش و میزان اسیدی بودن معده را که ناشی از بیماری زخم معده است، کاهش و تسکین دهد. از آب آلوئه ورا می‌توانید به عنوان یکی از درمان‌های خانگی و طبیعی زخم معده استفاده کنید.

فلفل هندی

شاید دانستن این‌ که فلفل هندی بتواند در فهرست درمان‌های خانگی برای زخم معده قرار بگیرد، کمی برای‌تان شگفت‌انگیز باشد. ولی فلفل هندی به دلیل وجود کپسایسین در ترکیبات خود، می‌تواند میزان ترشح اسید معده را مهار کند، تولید ترکیبات قلیایی را افزایش دهد،‌ و باعث تحریک گردش خون در لایه‌ی مخاط معده و ترشح مخاط شود.

فلفل هندی را در ۱ فنجان آب بریزید و به خوبی به هم بزنید سپس این محلول را روزی ۲ مرتبه، به مدت ۲ تا ۳ روز میل نمایید بعد از گذشت ۲ تا ۳ روز، به تدریج میزان فلفل هندی را به یک چهارم قاشق چای خوری افزایش دهید و مصرف این محلول را روزی دو بار تا ۳ الی ۴ روز پس از آن ادامه دهید

البته می‌توانید به جای این کار، از کپسول‌های فلفل هندی موجود در فروشگاه‌های مواد بهداشتی و دارویی (داروخانه‌ها یا عطاری‌ها) نیز استفاده نمایید. توصیه می‌شود به مدت ۱ هفته، روزی سه مرتبه، پس از هر وعده‌ی غذایی از این کپسول‌ها استفاده کنید.

البته به عنوان یک روش جایگزین، در صورت تمایل می‌توانید بر روی گوشت، سوپ، و دیگر غذاهای مورد علاقه‌تان فلفل هندی بپاشید؛ این کار نیز می‌تواند به درمان زخم معده کمک کند.

زخم معده

ویتامین E

مصرف مواد معدنی، مواد مغذی، پروتئین‌ها، فیبرها، و ویتامین‌ها برای سلامتی بدن انسان حیاتی است؛ به ویژه، ویتامین E که علاوه بر تمام خواص و فوایدش برای بدن، می‌تواند در درمان زخم معده نیز تاثیرگذار باشد. گفته می‌شود اگر ۴ تا ۶ روز ویتامین E مصرف کنید، به تن‌درستی، افزایش وزن، سلامت اندام‌ها، و بهبود زخم معده و روده‌ها دست خواهید یافت.

نکته: روزانه ۱ تا ۲ بار به مدت ۴ تا ۶ روز از روغن یا کپسول‌های ویتامین E استفاده کنید تا به تاثیرات مثبت آن پی ببرید.

خودداری از مصرف الکل و سیگار

در طول مدتی که از زخم معده رنج می‌برید، لازم است به دلایل زیر از نوشیدن الکل و از مصرف سیگار پرهیز نمایید.

یکی از دلایل مضر بودن الکل بالا بودن میزان اسیدی آن است.

سیگار کشیدن نیز می‌تواند وضعیت‌تان را وخیم‌تر کند، زیرا سیگار دارای سمومی است که می‌توانند باعث افزایش درد و التهاب،‌ و در نتیجه بزرگ‌تر شدن اندازه‌ی زخم‌های معده شوند.

نکته

اگر زخم‌های معده به تدریج کهنه و عمیق شوند، ممکن است به سوراخ شدن و خونریزی معده منجر شوند که با استفراغ و مدفوع خونی همراه است. در این گونه موارد حاد، اکیدا توصیه می‌شود به سرعت به پزشک مراجعه کنید.

نظرات